- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.04.2017, 09:29)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video FOTO, VIDEO Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane renunţă la PROTESTE după ce au ajuns la un acord cu Guvernul/ REACŢIA Primăriei Capitalei şi răspunsul dat de Uber
Protestul transportatorilor din Piaţa Victoriei s-a încheiat, miercuri, după aproximativ trei ore, aceştia semnând un protocol cu Guvernul care prevede că va fi modificată legea 38/2003 care reglementează transportul de persoane, sindicaliştii renunţând la proteste.
Urmărește
3815 afișări
Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că protestatarii au ajuns la o înţelegere cu Guvernul, în acest sens fiind semnat un protocol.
Protocolul prevede că, în maximum 30 de zile, va fi promovat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la modificarea legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, proiect care a fost transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Din cadrul legii 38 se vor scoate cele două sintagme: «în mod repetat» şi «în mod permanent». Astfel, poliţiştii, organele abilitate ale statului să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicenţiat. Eu zic că am cerut lucruri pertinente, de aceea ni s-au dat atât de repede. În protocol nu cerem bani, nu cerem subvenţii, cerem ca toată lumea să respecte legea. Dacă nu se va respecta, nici nu vreau să ştiu ce se va întâmpla. Acum am venit în număr mic, dar data viitoare vor veni toate coloanele din ţară. Să nu uitaţi că legea RCA nu a ieşit nici până acum. Nu pot să spun ca UBER va fi interzis, înseamnă că toata lumea care va face transport de persoane va fi autorizată. Nu se poate face transport virtual, închid ochii şi mă trezesc la Constanţa", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Totodată, acordul încheiat de sindicalişti cu Executivul mai prevede că dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov, se va menţine deschis şi că reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest anunţate joi şi vineri.
Câteva sute de taximetre au participat la protestul din faţa Guvernului, nemulţumiţi de "pirateria online" din domeniu.
Primăria Capitalei: Traseele RATB către Ilfov n-au fost licitate de operatori privaţi
Traseele pe care RATB le execută către localităţile din Ilfov sunt efectuate la cererea Unităţilor Administrativ Teritoriale, fiind vorba de un serviciu public realizat pe cheltuiala acestora, aceste trasee nefiind licitate de operatori privaţi, transmite Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
"RATB execută traseele către localităţile din Ilfov la cererea Unităţilor Administrativ Teritoriale, prestând un serviciul de utilitate publică pe cheltuiala acestora, în baza Legii nr. 92/2007, legea serviciilor de transport public local. Menţionăm că aceste trasee nu au fost licitate de operatorii privaţi şi nu înregistrează un profit consistent. Legislaţia actuală nu permite operatorilor privaţi să obţină trasee de transport public local de călători DECÂT PRIN LICITAŢIE", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti, referitor la protestul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România oprganizat miercuri în Piaţa Victoriei.
Totodată, constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, transmite instituţia condusă de Gabriela Firea, va oferi cadrul necesar pentru organizarea unui transport public de calitate în zona metropolitană a Bucureştiului. Astfel, se va putea organiza atribuirea de trasee în judeţul Ilfov pentru operatorii privaţi, care pot opera şi pe raza Municipiului Bucureşti.
"Conform directivei UE 1370, operatorilor aparţinând autorităţilor publice li se pot atribui direct trasee, însă, RATB nu are capacitatea de a deservi toate traseele. Sublinem, de asemenea, că nici după achiziţia celor 400 autobuze noi pentru care PMB va organiza licitaţie internaţională, RATB nu va avea capacitatea de a efectua transport public atât în Bucureşti, cât şi judeţul Ilfov, de aceea vor fi organizate de urgenţă licitaţii de trasee. Şi în cazul Municipiului Bucureşti, pe unele trasee, se va organiza licitaţie. Scopul acestor licitaţii îl constituie efectuarea unui transport rapid, de calitate pentru cetăţeni şi nu realizarea unui profit pentru RATB", potrivit sursei citate.
Răspunsul Uber la protestul transportatorilor din piaţa Victoriei
Uber precizează că aplicaţia oferă un serviciu fiscalizat, subliniind intenţia de a colabora cu autorităţile din România pentru o soluţie de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene, ca răspuns la protestul transportatorilor din Piaţa Victoriei.
„Suntem pro-reglementare - ne dorim să funcţionăm într-un cadru care defineşte serviciile noi precum Uber şi subliniem încă o dată dorinţa de a colabora cu autorităţile din România pentru a găsi o soluţie de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene", declară oficialii Uber România în contextul protestelor organizate de COTAR, care au loc miercuri, 26 aprilie 2017.
„Serviciile Uber sunt 100% fiscalizate - mii de şoferi parteneri Uber sunt înregistraţi ca PFA sau SRL şi plătesc taxe pentru veniturile generate prin intermediul platformei Uber. La rândul său, compania Uber are o subsidiară înregistrată în România, plătind taxe la bugetul de stat. Între 75% şi 80% din suma încasată de un şofer partener pentru o călătorie îi revine acestuia. Pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă”, se arată în comunicatul transmis de Uber.
Anterior, protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei şi se va desfăşura miercuri şi joi, între orele 9.30 şi 21.00.
"Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege", se arăta într-un comunicat al COTAR.
Transportatorii au reluat, în comunicat, şi acuzaţiile la adresa platformei Uber.
„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, se mai arăta în comunicatul COTAR.
Delegaţie a transportatorilor, la discuţii cu ministrul Dialogului Social - surse
Anterior, o delegaţie a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a fost chemată, miercuri, la o discuţie cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, în urma protestului din Piaţa Victoriei, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.
Surse guvernamentale au declarat pentru agenţia de pres MEDIAFAX că o delegaţie a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), condusă de Vasile Ştefănescu, a fost chemată, miercuri, la o discuţie cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Taximetriştii şi transportatorii protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de pirateria din sector, inclusiv cu ajutorul aplicaţiei UBER, manifestaţia fiind organizată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei şi se desfăşoară miercuri şi joi, între orele 9.30 şi 21.00.
"Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege", se arăta într-un comunicat al COTAR.
Transportatorii au reluat, în comunicat, şi acuzaţiile la adresa platformei Uber.
„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, se mai arăta în comunicatul COTAR.
Citeşte şi: Percheziţii în Bucureşti şi în alte 4 judeţe într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare a banilor
Citeşte şi: Principesa Margareta, mesaj Parlamentului, în şedinţa solemnă: Dacă ne vom ridica la înălţimea morală a strămoşilor noştri, vom birui
Citeşte şi: Veşti bune de 1 mai. Traficul pe podul Agigea, sursă de mari blocaje, se va desfăşura pe două benzi. Ruta alternativă
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe