Transportatorii rutieri suspendă protestul de miercuri, „din respect pentru regele Mihai”/ Peste 50.000 de persoane erau aşteptate să protesteze în faţa Guvernului

Transportatorii suspendă protestul de miercuri, din faţa Guvernului, „din respect pentru regele Mihai” şi pentru că ministrul Transporturilor a promis că va scoate din Legea 38/2003 sintagma „în mod repetat”, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului Transportatorii rutieri suspendă protestul de miercuri, „din respect pentru regele Mihai”/ Peste 50.000 de persoane erau  aşteptate să protesteze în faţa Guvernului

Transportatorii rutieri suspendă protestul de miercuri, din faţa Guvernului

„În primul rând, suspendăm protestul din respect pentru regele Mihai, pentru că mâine ajunge cortegiul funerar şi în urma negocierilor purtate azi cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care şi-a luat angajamentul ferm că pe data de 20 se va emite ordonanţa prin care se scoate sintagma „în mod repetat”, astfel încât Legea 38/2003 să fie aplicată pentru toţi transportatorii din ţară şi pentru toate activităţile care deservesc transportul din România. Noi am suspendat protestul, nu l-am anulat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Peste 50.000 de transportatori rutieri erau aşteptaţi să protesteze pe 13 decembrie în mai multe oraşe din ţară şi pe 20 decembrie în faţa Guvernului, solicitând eliminarea activităţii firmelor care nu au licenţă pentru transport de persoane.

„Ordonanţa 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Mai mult, în anul 2015, Lucian Şova a introdus în lege sintagma „în mod repetat”, astfel încât organismele de control nu pot aplica legea decât dacă demonstrează că cei prinşi în trafic au mai făcut transport ilegal de persoane şi nu sunt la prima abatere – lucru care elimină, practic, posibilitatea de a interveni pentru eliminarea pirateriei din transportul rutier”, se arată într-un comunicatul emis de COTAR.

„În Bucureşti sunt 10.260 de licenţe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte oraşe ale ţării, 40.000 de operatori de curse regulate şi circa 20.000 de transportatori de colete, pirataţi şi ei de aceleaşi platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER şi alte firme nelicenţiate şi neautorizate au trecut deja la transport de marfă şi colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate”, potrivit comunicatului.

Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică, în luna mai, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin care scoate din textul legii sintagma „în mod repetat” - una dintre cerinţele COTAR în contextul protestelor din aprilie.

În prezent, în legea care reglementează transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere se constituie contravenţie şi se amendează cu 1.000-5.000 de lei persoanele fizice sau juridice „pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul (...)”.

„Actualele dispoziţii ale Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, nu prevăd o sancţiune clară pentru cei care desfăşoară activitate de transport în regim de taxi fără autorizaţie taxi valabilă, aspect care creează posibilitatea derulării unor activităţi de transport ilicit”, potrivit motivării emiterii actului normativ.

„Având în vedere dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancţiunile prevăzute de Legea nr. 38/2003, ca urmare a imposibilităţii demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă, este necesar a se interveni asupra uneia din actualele dispoziţii ale respectivei legi, în sensul de a se revizui sancţiunea aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea acestei activităţi fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă”, se mai arată în motivare.

„Aplicarea sancţiunii se va putea face direct de către organele de control, fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al faptei”, se precizează în motivarea actului normativ.

Printre revendicările emise de COTAR în contextul protestelor de la sfârşitul lunii aprilie se regăsea şi eliminarea sintagmelor „permanent” şi „în mod repetat” din textele de lege.

„Cerem eliminarea din textul de lege a termenilor „permanent” şi „în mod repetat”, care blochează posibilitatea de acţiune a autorităţilor, pentru a-i opri pe transportatorii neautorizaţi”, potrivit unui comunicat transmis de COTAR în luna aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici