- Home
- Social
- BUCUCREŞTI, (05.03.2023, 22:48)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tratatul ONU privind marea liberă a fost aprobat
După 15 ani de dezacorduri, eşecuri şi discuţii formale şi informale blocate, există în sfârşit un tratat ONU privind marea liberă care va contribui la protejarea unor zone vaste ale oceanelor planetei, potrivit Sky News.
Urmărește
1325 afișări
Acordul cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost încheiat după cinci runde de negocieri prelungite conduse de ONU, care s-au încheiat sâmbătă la New York, la o zi după termenul iniţial.
„Corabia a ajuns la ţărm”, a anunţat preşedintele conferinţei ONU, Rena Lee, după o ultimă zi de discuţii maraton între negociatorii din peste 100 de ţări.
Ultima rundă de negocieri, a treia într-un an, părea că s-ar putea încheia din nou fără succes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Delegaţii au lucrat toată noaptea de vineri spre sâmbătă, certându-se pe teme politice sensibile, cum ar fi modul de împărţire a resurselor nou descoperite între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare.
În multe privinţe, liniile de fractură au fost similare cu cele de la conferinţa COP27 a ONU privind schimbările climatice din Egipt de la sfârşitul anului trecut, unde încrederea şi solidaritatea dintre ţările bogate şi cele sărace au ajuns aproape de punctul de ruptură şi au ameninţat să deraieze întregul eveniment.
În acest context, obţinerea unui acord reprezintă o piatră de hotar uriaşă şi potenţial critică în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Marea liberă, sau părţile din ocean care nu sunt ape teritoriale, nu aparţin, din punct de vedere tehnic, nimănui.
Însă acestea sunt colosale, constituind 60% din oceanele Pământului şi acoperind aproape jumătate din suprafaţa acestuia.
Ecosistemele oceanice menţin echilibrul planetei noastre, producând aproape jumătate din oxigenul de pe Pământ şi absorbind o mare parte din dioxidul de carbon.
Dar ele sunt ameninţate de poluare, exploatare şi încălzire globală.
Tratatul plasează 30% din suprafaţa terestră şi maritimă a lumii sub protecţie până la sfârşitul anului 2030, un obiectiv cunoscut sub numele de „30 până la 30”.
Interesele economice au reprezentat un punct de conflict major pe parcursul ultimei runde de negocieri, ţările în curs de dezvoltare solicitând o parte mai mare din prada „economiei albastre”, inclusiv transferul de tehnologie.
Un acord privind împărţirea beneficiilor „resurselor genetice marine” utilizate în industrii precum biotehnologia a rămas, de asemenea, un subiect de dispută până la sfârşit.
Greenpeace susţine că 11 milioane de km pătraţi (4,2 milioane de mile pătrate) de ocean trebuie să fie protejaţi în fiecare an până în 2030 pentru a atinge obiectivul.
„Ţările trebuie să adopte în mod oficial tratatul şi să îl ratifice cât mai repede posibil pentru a-l pune în vigoare, iar apoi să ofere sanctuarele oceanice complet protejate de care planeta noastră are nevoie”, a declarat Laura Meller, un activist al Greenpeace pentru campania privind oceanele, care a participat la discuţii.
„Ceasul încă ticăie pentru a livra 30 de ani până la 30. Mai avem o jumătate de deceniu la dispoziţie şi nu ne putem mulţumi”.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe