- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinci persoane, reţinute de procurorii DIICOT în cazul prejudicierii unor firme de leasing
Trei persoane au fost reţinute, în noaptea de marţi spre miercuri, de către procurorii DIICOT Cluj, iar alte două de către procurorii DIICOT Alba Iulia, în cazul prejudicierii unor firme de leasing, fiind acuzate de înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Cinci persoane, reţinute de procurorii DIICOT în cazul prejudicierii unor firme de leasing (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
Mircea Hrudei, procurorul şef al DIICOT Cluj, a declarat că, în urma audierilor, trei persoane au fost reţinute, urmând ca miercuri să fie prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind cercetate pentru înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Poliţiştii de la BCCO Cluj au făcut, marţi dimineaţă, opt percheziţii domiciliare în judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Bihor, şapte persoane suspectate de înşelarea unor firme de leasing fiind ridicate pentru audieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
-
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
Potrivit unor surse judiciare, metoda folosită de suspecţi era cumpărarea unor firme care aveau probleme, erau în faliment sau în lichidare, care erau trecute apoi pe numele unor persoane fără adăpost şi fără bunuri, iar pe firmele respective erau cumpărate maşini în leasing. Autoturismele erau duse apoi în Germania, reînmatriculate acolo şi revândute.
Conform surselor citate, persoanele ridicate din cele patru judeţe se cunoşteau cu cele ridicate tot marţi dimineaţă din Vâlcea şi din Alba şi foloseau aceeaşi metodă.
Paguba cauzată firmelor de leasing este de sute de mii de euro, cele şapte persoane ridicate de BCCO Cluj fiind audiate marţi de procurorii DIICOT Cluj.
Şeful Serviciului Teritorial Alba al DIICOT, Danusia Boicean, a declarat, miercuri dimineaţă, că procurorii au emis în total ordonanţe de reţinere pentru patru persoane din cele zece audiate în cursul zilei de marţi, iar pentru restul au emis interdicţia de a părăsi ţara.
Boicean a spus că pentru cele patru persoane procurorii DIICOT au făcut propuneri de arestare preventivă, care, în prezent, sunt judecate la Tribunalul Alba.
Potrivit sursei citate, printre persoanele reţinute se află un cetăţean turc şi o femeie.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia au emis, marţi seară, ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a două dintre persoanele audiate în cazul grupării acuzate de înşelarea unor firme de leasing.
Procurorii din Alba au desfăşurat, marţi, opt perchiziţii domiciliare în Sibiu şi Vâlcea, iar printre cei audiaţi nu se regăsesc persoane din judeţul Alba.
Danusia Boicean declara, marţi, că acest caz este instrumentat de DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu structurile similare din Cluj-Napoca, Piteşti şi Vâlcea.
"Este un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul până în prezent este în jur de un milion de euro. (...) Avem zece făptuitori şi şase învinuiţi", spunea Boicean.
Potrivit anchetatorilor, gruparea anihilată marţi are legătură cu o altă grupare destructurată în luna februarie, acuzată tot de înşelarea unor firme de leasing. Atunci, şapte bărbaţi, printre care şi un cetăţean sirian, membri ai reţelei infracţionale acuzate că a înşelat mai multe firme de leasing, au fost reţinuţi în urma unei acţiuni a DIICOT Alba. Ulterior, cei şapte inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă, iar pentru alţi doi membri ai grupării, aflaţi în străinătate, Tribunalul Alba a emis mandate de arestare în lipsă.
Tot marţi, Ion Gorun, nepotul lui Vasile Gorun, a fost ridicat de procurorii DIICOT, în urma unor descinderi care au avut loc la 47 de locuinţe din Bucureşti şi din patru judeţe, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Ialomiţa, în cadrul unei anchete privind fraudarea unor firme de leasing cu 700.000 de euro.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba, Cluj-Napoca, Piteşti şi Biroul Teritorial Vâlcea fac cercetări privind grupul organizat specializat în comiterea de fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar bancare frauduloase, în urma percheziţiilor fiind ridicate şi conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism 37 de persoane, care au fost audiate.
Cercetările au fost efectuate cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Birourilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Cluj, Piteşti şi Vâlcea, iar suportul tehnic a fost asigurat de către DGIPI.
Marţi seară, procurorii DIICOT Vâlcea au reţinut şapte persoane din judeţul Vâlcea, între care şi coordonatorul reţelei, Ion Gorun, tot marţi seară fiind reţinute alte două persoane de către procurorii DIICOT Alba.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO