Trei posturi vacante la CCR. Care sunt propunerile cu şanse pentru funcţia de judecător din partea Camerei Deputaţilor şi Senatului/ Iohannis a numit-o deja în funcţie pe o fostă consilieră

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu este propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Urmărește
3978 afișări
Imaginea articolului Trei posturi vacante la CCR. Care sunt propunerile cu şanse pentru funcţia de judecător din partea Camerei Deputaţilor şi Senatului/ Iohannis a numit-o deja în funcţie pe o fostă consilieră

Gheorghe Iancu propunerea PSD pentru funcţia de judecător CCR din partea Camerei Deputaţilor - surse

Gheorghe Iancu îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea al căruia mandat expiră pe data de 15 iunie.

Pe 25 aprilie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a anunţat că PSD va avea două nominalizări, până pe 7 mai, pentru postul de judecător al CCR, o propunere fiind făcută de Senat, iar o alta de Cameră. Conform calendarului ar urma ca, marţi, Comisia juridică să adopte raport cu privire la candidaturile penru funcţia de magistrat al Curţii.

Totodată, referitor la nominalizările pentru posturile de magistrat la Curte, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, vineri, că PSD-ALDE va avea o singură nominalizare pentru postul de judecător la CCR, în contextul încheierii mandatului magistratului Maya Teodoroiu. Termenul depunerii candidaturilor a fost stabilit pentru luni, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Senatului.

Mandatul magistratului Ştefan Minea la CCR expiră pe data de 15 iunie. Acesta a fost numit judecător CCR pe 15 iunie 2010.

Mandatul judecătoarei Curţii Constituţionale Simona-Maya Teodoroiu expiră pe 15 iunie. Aceasta a fost propusă de PSD şi aleasă în februarie 2015 de plenul Senatului în calitatea de judecător al CCR în locul lui Toni Greblă, care a demisionat din această funcţie.

Un fost vicepreşedinte al CSM este propunerea PSD pentru funcţia de judecător CCR, la Senat - surse

Fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcţia de judecător al CCR, din partea Senatului, au declarat surse juridice pentru MEDIAFAX. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională.

De asemenea, PSD are o propunere şi din partea Camerei Deputaţilor pentru un post de judecător CCR în persoana fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie.

Numire la CCR. Iohannis a desemnat-o în funcţia de judecător pe Simina Tănăsescu. Aceasta ia locul lui Lăzăroiu, amândoi fiind implicaţi într-o întâlnire controversată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curtea Constituţională pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

Actualul judecător numit de preşedinte, Petre Lazaroiu, a fost numit la CCR pe 16 septembrie 2008 de Traian Băsescu, pentru un mandat de doi ani, după ce funcţia a rămas vacantă în urma decesului lui Petre Ninosu. Lăzăroiu a fost reinvestit pe 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Prin urmare mandatul acestuia expiră la data de 2 iunie a.c.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidenţial. Ea a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Simina Tănăsescu a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că "are o sarcină ingrată", de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

Petre Lăzăroiu afirmat atunci că, prin discuţia cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu despre revocarea sa din funcţie, este posibil să se fi dorit crearea unui conflict asupra mandatului său, ca să pună la îndoială decizia CCR care îl obliga pe Klaus Iohannis să o revoce pe din funcţia de procuror-şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că în discuţia pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, nu a reprezentat Preşedinţia română.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici