- Home
- Social
- ALBA IULIA, (21.10.2016, 09:31)
- Dragos Suciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei profesori predau unui singur elev, într-un loc pitoresc din România. În 2014, aici s-a înregistrat o singură căsătorie, iar anul trecut niciuna
Trei dascăli predau unui elev de clasa a 8-a, acesta fiind singurul care a mai rămas în ciclul gimnazial la Şcoala din comuna Râmeţ, judeţul Alba, o instituţie de învăţământ la care mai învaţă alţi opt copii în ciclul primar. Elevul parcurge opt kilometri până la şcoală, iar profesoarele 15.
Urmărește
5235 afișări
Trei profesori predau unui singur elev, într-o comună din Alba. În 2014, s-a înregistrat o singură căsătorie, iar anul trecut niciuna(Imagine: Blog de calatorii)
Şcoala Gimnazială Râmeţ, o clădire impozantă construită din piatră, cu internat la subsol, este frecventată în acest an şcolar de doar nouă elevi.
Alin, un elev care se pregăteşte pentru Evaluarea Naţională, nu ştie cum este să înveţi într-o clasă plină, dar nici emoţiile inerente că va fi scos la tablă şi prins cu lecţia neînvăţată, deoarece este singurul şcolar de gimnaziu din Râmeţ. O profesoară îl învaţă matematică, fizică şi chimie, învăţătoarea îi predă noţiuni de muzică şi desen, iar profesoara de română are catedră "mozaic”, pe lângă limba maternă desluşindu-i elevului şi din tainele disciplinelor de cultură generală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Alin stă la opt kilometri de şcoală şi este adus, în fiecare zi, de tatăl lui, care îi ia din drum şi pe o parte din ceilalţi elevi.
Şi profesoarele fac eforturi pentru a-l medita, deoarece una este pensionară, iar celelalte două mai au ore la o şcoală din comuna învecinată, Ponor, şi sunt nevoite să parcurgă 15 kilometri până la Râmeţ.
Doina Sas, care înainte de pensionare a mai predat matematică la Şcoala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, spune că notele lui Alin sunt bune, deşi este o mare diferenţă între a lucra cu un singur elev sau cu o clasă plină de copii.
”Băiatul de clasa a 8-a se descurcă bine, e foarte greu de predat, pentru că e matematică, e abstractă, şi trebuie să-l atrag, nu să-l îndepărtez. Ca să-l atrag mai spui o glumă, mai povestim şi iar facem matematică. E doar el, pe el îl întreb şi doar el îmi răspunde”, spune profesoara Doina Sas.
Ea adaugă că an de an copiii obţin rezultate bune la învăţătură, absolvenţi ai şcolii devenind elevi ai Colegiului Naţional "Titu Maiorescu" din Aiud, cea mai bună instituţie de învăţământ din zonă.
Ceilalţi opt copii învaţă în ciclul primar. Unul este în clasa pregătitoare, câte doi în clasele 1 şi 2, iar alţi trei elevi sunt în clasa a 4-a. Aceştia sunt pregătiţi de o tânără învăţătoare care le predă în sistem simultan.
Elevii vin la şcoală în fiecare zi, chiar şi atunci când zăpada este de jumătate de metru.
Copiii care învaţă la această şcoală sunt ai familiilor care au un loc de muncă stabil în comună, spune primarul din Râmeţ, Vasile Raica.
În anul şcolar 2017-2018, primarul se aşteaptă ca la şcoala din comuna Râmeţ, în care nu există de altfel nicio grădiniţă, să înveţe 15-16 copii.
Comuna Râmeţ este situată la 20 de kilometri de municipiul Aiud, în Munţii Trascăului, iar starea proastă a drumului judeţean, ce face legătura între drumurile naţionale, prin Ponor, Mogoş şi Bucium, aproape că o izolează din punct de vedere rutier. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care nu se poate face zilnic naveta. Comuna are în componenţă 13 sate, dar cu toate acestea populaţia nu depăşeşte în prezent 530 de locuitori.
În 2014 s-a înregistrat o singură căsătorie, iar anul trecut niciuna, în timp ce de la începutul acestui an doar un cuplu şi-a unit destinele la Primăria Râmeţ şi tot în acest an s-a consemnat o singură naştere.
Cazurile în care pe raza comunei se stabilesc tineri sunt foarte rare. S-a întâmplat cu câţiva ani în urmă, când o familie de bucureşteni s-a stabilit în satul Cheia, iar recent o familie cu trei copii din Maramureş a anunţat că intenţionează să se mute în satul Valea Poienii.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe