Tribunalul Bucureşti: Olosz a vrut tergiversarea cauzei, în speranţa unei pedepse mai blânde. Noul Cod Penal încurajează corupţia

Judecătorul TB care l-a condamnat pe Olosz Gergely la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă comentează, în motivare, noul Cod Penal, spunând despre acesta că prevede pedepse "mult mai blânde" pentru corupţie, iar din acest motiv fostul senator a urmărit tergiversarea dosarului.

Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti: Olosz a vrut tergiversarea cauzei, în speranţa unei pedepse mai blânde. Noul Cod Penal încurajează corupţia

Tribunalul Bucureşti: Olosz a vrut tergiversarea cauzei, în speranţa unei pedepse mai blânde. Noul Cod Penal încurajează corupţia (Imagine: Shutterstock)

În acest context, judecătorul Mitu Stegaru de la Tribunalu Bucureşti (TB) susţine, în documentul citat, că prevederile noului Cod Penal nu ar face "nimic altceva decât să încurajeze săvârşirea de infracţiuni de corupţie, ca şi când România nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia".

"În ciuda materialului probator administrat atât în faza de urmărire penală, cât şi cu ocazia cercetării judecătoreşti (declaraţiile coinculpatilor pur şi simplu l-au pus cu spatele la zid pe inculpatul Olosz), acesta a ales să uzeze de dreptul la tăcere, singurul lui ţel şi al apărătorilor săi fiind tergiversarea soluţionării cauzei, în speranţa că mai devreme sau mai târziu va intra în vigoare noul Cod penal care din păcate prevede pedepse mult mai blânde nu numai pentru toate infracţiunile, dar mai ales pentru cele de corupţie, adoptarea noului Cod Penal în opinia noastră nefăcând nimic altceva decât să încurajeze săvârşirea de infracţiuni de corupţie ca şi când România nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia", se arată în motivarea sentinţei Tribunalului Bucureşti.

Judecătorul insistă şi ulterior, în motivare, pe ideea că noul Cod Penal prevede pedepse "atât de blânde pentru faptele de corupţie".

Astfel, conform documentului citat, fostul senator "şi-a dat demisia din Parlament «probabil din respect faţă de justiţie şi a se pune la dispoziţia acesteia», cauza ajungând astfel pe rolul Tribunalului Bucureşti în speranţa deloc deşartă că până la rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare vor trece cel putin 2-3 ani, perioadă de timp în care în România se pot întâmpla destule, inclusiv noul Cod penal care prevede pedepse atât de blânde pentru faptele de corupţie".

Judecătorul mai reţine că, în timpul procesului, Olosz Gergely s-a "încăpăţânat" în tăcere, singurul lui ţel fiind "tergiversarea soluţionării cauzei".

Potrivit motivării sentinţei, vinovăţia fostului senator rezultă clar din declaraţiile celorlaţi patru inculpaţi, transcriptul interceptării convorbirilor telefonice purtate de Olosz cu ceilalţi inculpaţi şi documente.

Judecătorul mai menţionează că a pus în vedere apărătorilor lui Olosz, la fiecare termen, să propună probe dacă doresc, "aceştia amânând de fiecare dată, pentru ca la ultimul termen de judecată pur şi simplu să înşire o sumedenie de mijloace probatorii, una mai neutilă decât alta, în speranţa (...) tergiversării cauzei".

Judecătorul Mitu Stegaru mai spune, în motivare, că Olosz "şi-a format la nivelul organelor de decizie o serie de relaţii de care a înţeles să se folosească în interes propriu, în scopul dobândirii de sume de bani prin traficarea acestor relaţii", şi a uitat "pur şi simplu că electoratul de etnie ... (maghiară - n.r.) l-a trimis în Parlamentul României şi a fost ales în structurile de conducere ale UDMR pentru a-i apăra interesele, şi nu pentru o îmbogăţire rapidă şi nelegală".

Tot despre Olsoz, magistratul susţine că acesta, "ca mulţi alţii, de altfel, nu a dat multe «parale» pe intersele comunităţii care l-a propulsat în această înaltă demnitate (preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - n.r.), ci a înţeles că trebuie să «acţioneze rapid şi eficient» (propulsarea în astfel de înalte funcţii cu putere de decizie cum este cea de preşedinte ANRE este în România efemeră, partidele politice înţelegând să-şi răsplătească membrii săi imediat ce ajung la putere cu astfel de functii, neţinindu-se în nici un fel seama de competenţa şi moralitatea celor care le ocupă) pentru îmbogăţirea sa pe căi necinstite cu sume de bani uriaşe la care cvasi totalitatea contribuabililor de rând nici nu visează".

Judecătorul Mitu Stegaru este cel care, în 2011, a decis arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul Petromservice, şi care, în aprilie 2012, i-a condamnat la închisoare pe fotbaliştii Cristi Munteanu şi Andrei Mărgăritescu. Tot Stegaru, anul acesta, a dat declaraţii ca martor în dosarul de corupţie al colegelor sale Antonela Costache şi Viorica Dinu.

Fostul senator Olosz Gergely a fost condamnat, în 17 iulie, de Tribunalul Bucureşti, la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost preşedinte al ANRE, a ajutat reprezentanţii unor firme să obţină contracte oneroase

Alături de Olosz, a fost condamnat, la patru ani de închisoare cu executare, Ion Bîrcină, iar ceilalţi trei inculpaţi din dosar, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea, au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani. Cei patru, spre deosebire de Olosz, şi-au recunoscut faptele în faţa instanţei.

De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asigurator dispus de procurorii anticorupţie în cazul lui Olosz, Bîrcină, Iliescu şi Stan.

Sentinţa instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici