- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.05.2015, 10:44)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TRIBUNALUL BUCUREŞTI: Poşta Română a avut o atitudine pasivă privind recuperarea prejudiciului, în dosarul lui Mihail Toader
Poşta Română a avut o atitudine pasivă în dosarul lui Mihail Toader, fapt care dovedeşte că "nici actuala conducere nu se preocupă îndeajuns de patrimoniul acesteia", iar în faţa unei instanţe civile nu ar fi avut nicio şansă să recupereze prejudiciul constatat de anchetatori, potrivit Tribunalului Bucureşti.
Urmărește
559 afișări
TRIBUNALUL BUCUREŞTI: Poşta Română a avut o atitudine pasivă privind recuperarea prejudiciului, în dosarul lui Mihail Toader (Imagine: Mediafax Foto / Andreea Alexandru)
Tribunalul Bucureşti (TB) l-a condamnat, în 9 februarie, pe fostul director al Poştei Române Mihail Toader la zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de aproximativ 6,5 milioane de euro.
Prin aceeaşi decizie a Tribunalului Bucureşti au fost condamnaţi Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi trei primind câte zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Conform hotărârii instanţei, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.
Judecătorul care a dat sentinţa în acest dosar a arătat, în motivarea deciziei, că cei patru inculpaţi, în calitate de înalţi funcţionari ai unei importante companii de stat, în loc să apere interesele CNPR, au acţionat în sens contrar, cu rea-credinţă, pentru păgubirea acesteia.
Potrivit motivării, fiecare dintre cei patru inculpaţi a avut rolul său bine definit în săvârşirea infracţiunii, iar în ipoteza în care cel puţin unul dintre ei ar fi refuzat să ia parte la activitatea infracţională, prejudicierea părţii civile ar fi fost împiedicată.
În plus, s-a apreciat că mijloacele folosite de inculpaţi denotă o "înaltă calificare" infracţională, de natură să conducă instanţa la concluzia că aceştia "sunt de o periculozitate deosebită, fapt ce impune aplicarea unei pedepse exemplare în raport de gravitatea infracţiunii săvârşite".
De asemenea, determinant în cuantificarea pedepsei a fost prejudiciul uriaş cauzat CNPR, de 6.583.000 euro, prejudiciu nerecuperat până în prezent şi nerecuperabil nici în viitor, în condiţiile în care măsurile asiguratorii impuse asupra unor imobile proprietatea inculpaţilor sunt practic insuficiente.
"În condiţiile în care România se zbate într-o insuficienţă acută de fonduri pentru sănătate, pentru învăţământ, pentru infrastructură, inculpaţii, într-un interval extrem de scurt - din iulie până în noiembrie -, au cauzat CNPR acel prejudiciu uriaş, prejudiciu care va fi acoperit într-un mod sau în altul de către contribuabilul român plătitor de taxe şi impozite, contribuabil care aşteaptă, şi este îndreptăţit să o facă, de la înalţii funcţionari care administrează banul public, un nivel de trai mai bun şi nicidecum supunerea acestuia la lipsuri de tot felul de care nu poate fi făcut răspunzător", notează instanţa.
Totodată, instanţa a avut în vedere, la stabilirea cuantumului pedepsei, şi conduita inculpaţilor, atât pe parcursul urmării penale, cât şi cu ocazia cercetării judecătoreşti. În ciuda evidenţei vinovăţiei, inculpaţii au negat infracţiunea, arată instanţa.
În consecinţă, instanţa a apreciat că "scopul educativ şi, mai ales, preventiv al sancţiunii aplicate inculpaţilor poate fi atins prin aplicarea unei pedepse al cărei cuantum va fi la maximum special prevăzut de lege şi bineînţeles cu executarea în regim de detenţie, cuantum care va constitui totodată un serios avertisment pentru cei care se află în prezent în importante funcţii de conducere ale regiilor şi companiilor cu capital majoritar de stat şi care gestionează banul public".
Referitor la acţiunea civilă promovată de CNPR, judecătorul a remarcat "pasivitatea cu care partea civilă s-a remarcat pe parcursul derulării judecăţii, fapt care dovedeşte că nici actuala conducere a CNPR nu se preocupă îndeajuns de patrimoniul acesteia".
"În faţa unei instanţe civile, acţiunea civilă promovată de către CNPR nu ar fi avut practic nicio şansă de reuşită şi, numai graţie activităţii reprezentantului Ministerului Public, acţiunea promovată de către partea civilă urmează a fi admisă, din actele şi lucrările dosarului rezultând că, într-adevăr, aceasta a suferit acel prejudiciu reclamat", a precizat judecătorul.
Instanţa a mai dispus, prin sentinţa din 9 februarie, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă, contesaţia formulată de cei patru foşti şefi din CNPR având termen de judecată la Curtea de Apel Bucureşti în 21 mai.
În decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Vasile Bărbuleţ, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".
Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, arăta DNA.
Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.
Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.
În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader şi pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.
În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe