- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (12.06.2013, 18:39)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul Prahova a respins cererea de eliberare pe cauţiune formulată de Viorica Oniga
Tribunalul Prahova a respins, miercuri, cererea de eliberare pe cauţiune formulată de fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova medicul Viorica Oniga, arestată pentru fapte de corupţie, acesteia urmând să i se restituie suma de 10.000 de lei pe care o achitase.
Urmărește
281 afișări
Tribunalul Prahova a respins cererea de eliberare pe cauţiune formulată de Viorica Oniga (Imagine: Shutterstock)
Secţia penală a Tribunalului Prahova a respins, miercuri, cererea de eliberare pe cauţiune formulată de fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova medicul Viorica Oniga.
Astfel, instanţa a dispus restituirea sumei de 10.000 de lei pe care Oniga o achitase, marţi, drept cauţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, Alina Anton-Pavel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Prezentă miercuri în sala de judecată, Viorica Oniga, aflată în arestul Poliţiei Judeţene Buzău, le-a cerut magistraţilor să o judece în libertate, motivând că starea sa de sănătate s-a agravat în detenţie ca urmare a faptului că nu primeşte tratament medicamentos corespunzător pentru bolile de care suferă şi nici nu beneficiază de regim alimentar pentru aceste boli.
În schimb, procurorul prezent în sala de judecată a susţinut că eliberarea inculpatei nu este oportună întrucât există "posibilitatea reală" ca ancheta să fie influenţată.
Decizia Tribunalului Prahova poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore, acesta urmând să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti.
Luni, Oniga a depus o cerere de eliberare provizorie pe cauţiune, iar, marţi, Tribunalul Prahova a stabilit o cauţiune de 10.000 de lei, pe care fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a plătit-o. Miercuri, instanţa urma să stabilească dacă Oniga va fi pusă în libertate.
Viorica Oniga este, de asemenea, inculpată într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Oniga a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de conflict de interese. Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Public, Oniga a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a soţului şi a fiului său, aceştia primind indemnizaţii.
"Viorica Oniga (…) în calitate de funcţionar public, preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în 19 şi 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Romulus Bujor Bănică şi Dardu Bănică, soţul şi respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală. Prin încadrarea lor în grad de handicap aceştia au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizaţie lunară şi buget complementar", se arată în documentul citat.
Primul termen al acestui proces, înregistrat pe rolul curţii de Apel Ploieşti în 22 mai, cu cinci zile înainte ca Oniga să fie reţinută de DNA şi arestată preventiv, va fi joi.
Viorica Oniga a fost arestată preventiv în 28 mai, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta şi de la alţi cinci intermediari (între care inculpaţii Gabor Sorin Octavian şi Neacşu Georgeta - ambii arestaţi preventiv în cauză) bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.
Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, potrivit procurorilor.
Viorica Oniga a fost suspendată din funcţie în 29 mai.
În 10 iunie, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat revocarea din funcţie a şefei Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova medicul Viorica Oniga, arestată preventiv pentru fapte de corupţie, aceasta fiind înlocuită de Andreea Ileana Dumitrescu, medic de medicină generală, angajat al DGASPC Prahova.
Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe