- Home
- Social
- SUCEAVA, (23.12.2014, 21:16)
- Liliana Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventivă a şefului SIPI Suceava
Tribunalul Suceava a respins, marţi seară, cererea procurorilor DNA de arestare a preventivă a şefului SIPI Suceava, Cristian Macsim, reţinut luni pentru fapte de corupţie, în acest caz fiind cercetaţi şi trei poliţişti din Gălăneşti.
Urmărește
646 afișări
Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventivă a şefului SIPI Suceava (Imagine: Shutterstock)
Decizia luată marţi de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava poate fi contestată de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Suceava.
Cristian Macsim a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizare a infractorului într-un dosar în care luni dimineaţă au fost făcute mai multe percheziţii la poliţişti din judeţul Suceava.
Citeşte şi:
Şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, reţinut 24 de ore în dosarul privind fapte de corupţie
Şeful SIPI Suceava este acuzat că nu a dat curs rapoartelor pe care le primea despre poliţişti din Gălăneşti implicaţi în trafic cu ţigări de contrabandă şi că a respins şi un raport despre implicarea fostului şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Suceava, procurorul Dumitru Dîmbu, în favorizarea unui poliţist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
Potrivit DNA, la începutul anului 2014, în calitate de şef al structurii SIPI Suceava, Cristian Macsim a aflat că unul dintre subalternii săi colabora cu o persoană care îi furniza ofiţerului date din teren, despre grupări de contrabandişti din care făceau parte şi agenţi de poliţie ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.
De asemenea, Maxim a fost avertizat, de un ofiţer, că poliţiştii respectivi, în contextul instrumentării unui dosar penal, au intrat în posesia unor informaţii pe care acesta le primise de la persoana respectivă. Cu toate acestea, Macsim nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu şi nu a sesizat de îndată procurorul competent şi nu a dispus nicio măsură pentru a-l proteja pe subordonatul său cu privire la faptul că informaţiile strânse de acesta de la un informator au ajuns la cunoştinţa infractorilor vizaţi.
În aceeaşi perioadă, susţin procurorii DNA, Cristian Macsim, în virtutea prerogativelor date de funcţia de şef al unei structuri specializate pe linie de informaţii şi protecţie internă, a respins opt rapoarte de activitate, întocmite în cadrul unui studiu de caz de un subordonat, care conţineau informaţii documentate, verificabile şi complete, din care rezultau indicii despre comiterea unor infracţiuni de contrabandă cu ţigări de poliţişti de la Secţia 4 de poliţie Gălăneşti. În acelaşi studiu, Macsim a respins oficial un alt raport informativ, întocmit de acelaşi subordonat, referitor la implicarea procurorului Dumitru Dîmbu, trimis în judecată, în stare de arest, în 7 octombrie, pentru fapte de corupţie, în favorizarea unui agent de poliţie care produsese un accident de circulaţie.
Anchetatorii susţin că aceste informări trebuiau să ia forma unor note care să ajungă la o unitate de Parchet competentă, pentru anchetarea presupuselor infracţiuni, însă şeful SIPI Suceava a respins oficial rapoartele subordonatului său, în mod neîntemeiat, invocând faptul că datele nu sunt complete, deşi erau indicate persoane care puteau da relaţii în speţe.
Mai mult, la începutul lunii noiembrie 2014, Cristian Macsim nu a exploatat corespunzător informaţiile transmise, în două rânduri, de acelaşi ofiţer de poliţie, privind introducerea în ţară a unor mari cantităţi de ţigări.
"De fiecare dată, şeful SIPI Suceava a rămas pasiv, în sensul că nu a luat nicio măsură operativă pentru organizarea vreunui flagrant în zonă şi nici nu a anunţat de îndată procurorul competent, aşa cum prevede legislaţia în vigoare", mai arată procurorii anticorupţie.
Astfel, în 17 octombrie 2014, Macsim a respins o altă lucrare, aparţinând aceluiaşi ofiţer de poliţie, privind un act procedural încheiat de poliţistul Constantin Chichiriţă în fals, prin care se încerca denigrarea unei persoane cercetată într-un dosar penal şi a avocatului acesteia.
În acelaşi caz au mai fost reţinuţi, ofiţerul de poliţiei Marius Ciotău, şeful Secţiei 4 de poliţie Gălăneşti, pentru cercetare abuzivă, şi agentul de poliţie Ilie Pârghie, tot din Gălăneşti, pentru abuz în serviciu şi cercetare abuzivă.
Faţă de agentul de poliţie Constantin Chichiriţă s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pentru cercetare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, ofiţerul de poliţie Marius Ciotău şi agenţii de poliţie Ilie Pârghie şi Constantin Chichiriţă, vizaţi de informările ofiţerului de poliţie de la SIPI Suceava, în contextul instrumentării a două dosare penale, s-au folosit de promisiuni, ameninţări, sau violenţe împotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina să dea declaraţii ori să dea declaraţii mincinoase, în cauzele respective.
De menţionat este faptul că dosarele fuseseră constituite ca urmare a aflării, de către poliţişti, a faptului că persoanele respective furnizau informaţii ofiţerului de la SIPI Suceava şi care îi vizau direct şi priveau sprijinul acordat de ei, unor grupări de contrabandişti de ţigări.
În acelaşi context, în scopul de a opri colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii, agenţii de poliţie Pârghie şi Chichiriţă au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, într-un final, obţinându-se arestarea preventivă a celor două persoane cercetate.
Procurorii DNA Suceava au făcut, luni, percheziţii la şeful Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, şi la cinci agenţi de poliţie, suspectaţi de abuz în serviciu, cercetare abuzivă şi favorizarea infractorului, fapte care ar fi fost comise în perioada 2013-2014.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe