Turiştii din România au interdicţie de a intra în apa Mării Negre. Care este motivul

Turiştii aflaţi în această perioadă pe litoral au interdicţie de a intra în mare, de două zile, din cauza valurilor mari şi a curenţilor puternici, sute de salvamari patrulând pe plaje în încercarea de a-i împiedica pe oameni să intre în apă.

Urmărește
823 afișări
Imaginea articolului Turiştii din România au interdicţie de a intra în apa Mării Negre. Care este motivul

Turiştii din România au interdicţie de a intra în apa Mării Negre. Care este motivul (Imagine: Cristina Nichitus / MediafaxFoto)

Din cauza mării agitate, salvamarii au arborat încă de duminică steagul roşu, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot intra în apă.

"Încercăm să ţinem turiştii pe mal, să nu-i lăsăm să intre în apă. Le explicăm că este steagul roşu arborat, ceea ce înseamnă că scăldatul în apele mării este interzis. În general reuşim să îi convinge, însă unii dintre ei nu respectă aceste reguli, deşi pericolul de înec este foarte mare în aceste zile cu vânt puternic şi valuri foarte mari. În cazul în care unii turişti încalcă avertismentele salvamarilor, mai întâi insistăm cât putem de mult, iar în momente mai delicate cerem sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei, iar atunci oamenii înţeleg şi ies din apă", a declarat coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului, Gabriel Culea.

El spune că în ultimele două zile, de când a fost arborat steagul roşu, salvamarii au avut foarte multe intervenţii, unele chiar dificile, fiind necesară şi intervenţia Ambulanţei.

"Am avut foarte multe intervenţii, au fost multe persoane scoase din apă, de câteva ori a fost nevoie şi de intervenţia ambulanţei. Nu am reuşit să strângem datele, să vedem câte intervenţii am avut, dar după ce se linişteşte vremea o să facem şi o statistică", a mai spus Gabriel Culea.

Când este arborat steagul roşu este interzis scăldatul, iar cei care ignoră indicaţiile salvamarilor pot fi de amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dar aceste sancţiuni pot fi aplicate doar de oamenii legii.

Potrivit acestuia, toţi salvamarii care acţionează în acestă zonă a litoralului românesc "sunt la datorie" şi fac eforturi de a-i ţine pe turişti departe de apă.

"În zona Năvodari, Mamaia şi Constanţa sunt în jur de 170 de salvamari, toţi prezenţi la datorie în aceste zile. Facem un cordon, stăm în apă până la genunchi şi ţinem turiştii să nu intre în mare. Avem şi bărci pentru intervenţia rapidă, dar acestea nu pot fi folosite la patrulare, pe o astfel de vreme, cu vânt puternic şi valuri mari. Pe acelea le folosim doar dacă este neapărată nevoie, în situaţii foarte grave. Este pentru prima dată în această vară când marea este atât de agitată, dar nu este o situaţie deosebită. Pe sezon se întâmplă de două, trei ori când marea este aşa de agitată. În special la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, aşa cum se întâmplă şi acum", a mai spus coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului.

În zona de nord a litoralului nu au avut loc incidente grave în această perioadă în care este furtună pe mare, însă la Costineşti şi Eforie două persoane s-au înecat în ultimele zile.

Primul incident a avut loc duminică dimineaţă, în jurul orei 05.00, când un adolescent de 16 ani s-a înecat la Costineşti. De asemenea, un bărbat de 50 de ani şi-a pierdut viaţa luni seară după ce a intrat în apă în zona Capul Turcului din Eforie Sud.

Luni, între orele 11.30 şi 17.30 a fost avertizare nowcasting transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru estul Munteniei (judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi) şi în Dobrogea (în special pe litoral şi în Delta Dunării), cu intensificări ale vântului cu viteze care vor atinge la rafală 55 km/h şi izolat 70 km/h.

De asemenea, meteorologii au avertizat că marţi, până la ora 14.30, în Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei va fi vânt puternic, care va atinge la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi izolat 65-70 de kilometri pe oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici