- Home
- Social
- (30.06.2023, 12:30)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina, aproape să primească o armă teribilă: ATACMS, sistemul cu care SUA au câştigat marile războaie
- Statele Unite sunt la un pas de a trimite la Kiev sisteme de rachete tactice ATACMS, a scris Wall Street Journal.
- Sunt rachetele cu o rază de acţiune de 300 km, ceea ce înseamnă că toată Crimeea, ocupată de ruşi, poate fi ochită de forţele Ucrainei.
- Sistemele au fost folosite în războiul terestre din Operaţiunea Furtuna în Deşert (1991) şi Operaţiunea Libertatea Irakului (2003).
Urmărește
4216 afișări
Solicitarea lui Zelenski către Occident, să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 şi rachete balistice tactice ATACMS, este pe cale să se împlinească pe jumătate.
Cel puţin al doilea dintre aceste dosare - livrarea rachetelor ATACMS - ar putea fi deblocat rapid şi pozitiv pentru Ucraina: Wall Street Journal scrie că Joe Biden este la o semnătură să ofere Kievului aceste arme foarte puternice.
Dar despre ce este vorba mai exact, din punct de vedere tehnic? ATACMS este un acronim care înseamnă Army Tactical Missile System, un sistem de rachete ghidate inerţial, pentru orice vreme, folosit pentru a lovi ţinte în zona de influenţă a unui anumit corp de armată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
ATACMS au fost utilizate pe scară largă în Operaţiunea Furtuna în Deşert (1991) şi în Operaţiunea Libertatea Irakului (2003), pentru operaţiuni de antrenament de către forţele comune şi forţele de operaţiuni speciale.
Lockheed Martin a produs 4.000 de bucăţi
Practic, dacă acest pas ar avea loc, Ucraina ar avea instrumente similare cu cele care le-au permis americanilor să câştige în operaţiunea militară afgană de după 9/11.
Lockheed Martin a produs aproximativ 4.000 de ATACMS, în ultimii 20 de ani. Pentru a înţelege despre ce dimensiune vorbim, unele dintre aceste rachete au fost vândute naţiunilor aliate, care le-au achiziţionat pentru sistemele lor multiple de lansare de rachete. Aproximativ 600 au fost aruncate de forţele americane în luptă în timpul războiului din Golful Persic şi în războiul din Irak.
Sistemul constă dintr-o rachetă per grup de lansare (pod de rachetă), două rachete pentru fiecare lansator, în sistemul de lansare multiplă M270/M270A1 şi o rachetă în lansatorul M142 High Mobility Artillery Rocket System (celebrale platforme Himars).
Ţintele, conform regulilor de angajare stabilite de americani, pot include site-uri de artilerie de apărare aeriană inamice, unităţi de rachete sol-sol, locuri logistice, complexe de comandă şi control şi baze de elicoptere de operare avansată.
Traiectoria poate fi modificată în zbor
ATACMS au o rază de acţiune de 300 de kilometri. Din punct de vedere tactic, este cel mai relevant lucru în evoluţiile actuale ale conflictului ruso-ucrainean: înseamnă că toată Crimeea, ocupată ilegal de ruşi în 2014, se va afla în raza de tragere ucraineană (considerată actuala linie de front).
ATACMS utilizează navigaţia GPS, poate atinge o altitudine de 160 de picioare (50 km) şi atinge ţinte cu viteze peste Mach 3. Traiectoria rachetei poate fi modificată în zbor, pentru a evita riscul de interceptare. Acestea pot fi lansate atât de pe platformele M-270 MRLS, cât şi de pe platformele Himars.
Programul de modificare ATACMS converteşte rachetele antipersonal şi antimateriale Bloc I/IA expirate (APAM) în rachete unitare şi restabileşte durata de viaţă iniţială de 10 ani. Configuraţia programului de prelungire a duratei de viaţă unitară (SLEP) include un focos compatibil cu muniţiile în cluster (CM). Practic, în specificaţiile tehnice, americanii vor să spună că ATACMS-urile sunt configurate în aşa fel încât să respecte convenţiile internaţionale privind armele.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe