- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Udrea: Litoralul se va sufoca şi va muri. Şansele ca lucrurile să se îndrepte nu sunt foarte mari
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat sâmbătă la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia că şansele ca lucrurile să se întrepte pe litoral nu sunt foarte mari şi susţine că vina pentru această situaţie revine autorităţilor locale.
Udrea: Litoralul se va sufoca şi va muri. Şansele ca lucrurile să se îndrepte nu sunt foarte mari (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)
"Acum doi ani, cînd eram proaspăt numită ca ministru, am venit cu optimism pe litoral. Se întâmpla tot la Mamaia. Astăzi, nu mai am acelaşi optimism. Şansele ca lucrurile să se îndrepte aici nu sunt foarte mari", a spus Udrea.
Ea a adăugat că starea proastă a litoralului este cauzată de faptul că după 20 de ani se aşteaptă ca ministerul să rezolve ceea ce au încurcat autorităţile locale.
Udrea a amintit de proiectul de lege a turismului, pe care de peste un an ministerul se "chinuie" să îl finalizeze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
"De fiecare dată se întâmplă câte ceva, ba o schimbare fiscală, ba recomandări din partea dumneavoastră (n.r. - a agenţiilor de turism). Legea este gata, a primit toate avizele, dar şi aşa sunt convinsă că este perfectibilă. Mai sunt lucruri pe care o să putem să le îndreptăm. Dacă vrei să mulţumim turiştii care vor să stea pe litoral şi să se odihnească, îi nemulţumim pe cei care vor să stea în cluburi. Trebuie să delimităm zonele unde stau cele două categorii de turişti, care staţiuni de pe litoral sunt pentru cei care vor să stea în locuri zgomotoase şi care pentru turişti vin la odihnă", a afirmat Udrea.
Ea a adăugat că litoralul este un produs turistic de interes naţional, nu local.
"Nu putem lăsa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvoltă o staţiune. Acest lucru este vizibil dacă ne uităm cum se construieşte astăzi pe litoral. Primarul ar putea să se întrebe de ce se construieşte pe plaja de pe Mamaia. În condiţiile în care noi venim să demolăm construcţiile ilegale, iar iarna se construieşte la loc, nu putem vorbi despre parteneriat cu autorităţile locale", a spus ministrul.
Udrea crede că felul în care a fost construită staţiunea Mamaia o face atractivă doar pentru turismul de week-end.
"Nu mai este atractivă pentru cei care vor să-şi petreacă vacanţa aici. Această dezvoltare din Mamaia ar trebui să se oprească. În celelalte staţiuni, nefăcîndu-se nimic, avem şansa că nu s-a stricat tot. Deci, ar trebui să lăsăm să se construiască şi-n apă, dacă se poate, sau ar trebui să găsim forţa prin care să nu se mai permită construirea în zona plajelor, cu acceptul tacit al primăriilor. Cel mai mult m-ar ajuta dacă autoritatea publică locală şi-ar face treaba. Dacă litoralul s-a distrus în ultimii 20 de ani, s-a distrus cu sprijinul autorităţilor locale", crede Udrea.
Ea a apreciat că litoralul se va sufoca şi va muri dacă nu se intervine urgent.
"Avem un amplu program de evaluare a construcţiilor din zona plajelor. Mă refer la faptul că în acest moment achiziţionăm strategie de preluare a sudului litoralui. Pe 7 februarie vom avea prima prezentare profesionistă în ceea ce priveşte planul urbanistic al plajelor, ca să ştim exact ce fel de construcţii pot fi permise pe plaje şi cum trebuie să arate frontul de clădiri pe litoral. După acest plan urbanistic vom face planul de amenajare a teritoriului zonal", a mai spus Udrea.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat şi că încercă să mute administrarea plajelor de la stat la hotelieri.
"În noua lege (proiectul de lege a turismului, n.r.) se stabileşte că o parte din plajă să ajungă la hotelieri şi 20% din toată plaja din Mamaia poate să rămână la autorităţi locale pentru agrement. Unde ne blocăm? Plajele sunt în administrarea DADL (n.r. - Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral). Ne încurcă faptul că administrator acum este DADL-ul. Plajele turistice trebuie să fie la hotelieri", a spus Udrea.
Ea a adăugat că MDRT va încerca să "cureţe" plajele, cu ajutorul Legii Exproprierilor.
"Există proprietari privaţi pe suprafeţe de plajă, lucru posibil printr-un abuz al autorităţilor locale. Tot ce poţi să faci este să-i expropriezi pe aceia. Sigur că nu o să le plătesc contravaloarea lucrărilor celor care-şi permit astăzi să construiască, în ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO