Udrea vrea să exproprieze din toamnă hotelierii de pe litoral care ţin unităţile în paragină

Hotelierii de pe litoral care ţin unităţile de cazare în paragină sau închise trebuie obligaţi să desfăşoare activităţi de turism, în caz contrar aceştia urmând să fie expropriaţi, începând cu această toamnă, a declarat vineri la Mangalia ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Udrea vrea să exproprieze din toamnă hotelierii de pe litoral care ţin unităţile în paragină

Udrea vrea să exproprieze din toamnă hotelierii de pe litoral care ţin unităţile în paragină (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Mare parte din hoteluri care au aparţinut statului s-au vândut pe nimic, sunt unii care nici nu vor să facă turism şi le ţin fie închise, fie într-o stare de degradare care face imposibilă activitatea turistică. Dacă vom continua să-i tolerăm pe aceştia şi să-i acceptăm ca prin activitatea lor să sfideze atât interesul naţional de a face un turism de calitate, cât şi pe turişti, atunci ne merităm soarta. Va trebui împreună la nivel central şi la nivel local să-i obligăm pe toţi cei care au obligaţii faţă de turismul de litoral, fie că sunt proprietari de hoteluri, fie că au activităţi de agrement, restaurante pe care le ţin închise, să intre în legalitate şi să desfăşoare activităţi de turism în consens cu interesul pe care îl are fiecare dintre noi", a declarat Elena Udrea, prezentă Mangalia, unde au fost finalizate lucrările de modernizare a portului turistic.

Ministerul a plătit aproximativ 5 milioane de euro pentru realizarea acestor lucrări.

Udrea a precizat că există o lege care permite exproprierea proprietarilor acestor construcţii, dar aceasta trebuie pusă în aplicare împreună cu autorităţile locale.

Totodată, ea a afirmat că urmează să aibă loc negocieri cu proprietarii hotelurilor, iar în cazul în care aceştia nu vor reinvesti în reabilitarea lor urmează exproprierile, reabilitarea unităţilor şi reintroducerea lor în circuitul turistic.

"Avem o lege care ne permite să expropriem astăzi pe cei care fie nu fac turism şi ţin blocate hoteluri pe litoral, fie au construit pe plajă. În ultimii 20 de ani fiecare a construit unde a vrut pe litoral, iar plajele sunt ocupate de construcţii abuzive. Avem legislaţie, dar trebuie să colaborăm cu primăriile. Singuri nu putem face nimic. Ce demolăm noi ziua, se construieşte noaptea pe ascuns", a afirmat ministrul Turismului.

Potrivit MDRT, baza legală pentru efectuarea exproprierilor o constituie Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare şi HG 53/2011.

În textul actul normativ sunt considerate de utilitate publică şi lucrările de construcţie, reabilitare, modernizare, dezvoltare şi ecologizare a zonei litorale a Mării Negre, precum şi a staţiunilor turistice de interes naţional.

"Statul român, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului poate fi expropriator pentru lucrările prevăzute mai sus. Potrivit prevederilor legii pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ, şi a oricăror alte entităţi, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pe care se realizează lucrările de utilitate publică de interes naţional, judeţean şi local. O situaţie pentru care se pot aplica prevederile Legii 255/2010 este cea de pe litoralul românesc, zonă pentru care există o strategie de dezvoltare şi inclusiv un PUZ pentru zona de sud a litoralului. Pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în strategie, pot fi făcute exproprieri care să fie urmate fie de demolări, fie de repunerea în circuitul turistic a unor obiective", potrivit reprezentanţilor MDRT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici