- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.01.2014, 17:58)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Udroiu: Interceptările pot fi făcute fără ca persoana să ştie, dacă se începe urmărirea in rem
Interceptările vor putea fi făcute în anchetele procurorilor dacă se începe urmărirea in rem, adică faţă de faptă, anchetatorul nefiind obligat, în acest caz, să anunţe persoanele cărora li se ascultă telefoanele, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, judecătorul Mihail Udroiu.
Urmărește
1511 afișări
Udroiu: Interceptările pot fi făcute fără ca persoana să ştie, dacă se începe urmărirea in rem (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"La articolul 140 (din nou Cod de procedură penală - n.r.) există o precizare conform căreia supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, astfel încât persoana respectivă va şti că îi este ascultat telefonul. Pe de altă parte însă, articolul 305 reglementează faptul că organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Asta înseamnă că odată ce a existat o sesizare, o plângere sau o autosesizare, atunci începi urmărirea penală cu privire la faptă, şi nu la persoană", a explicat judecătorul Udroiu, consilier al şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
Odată începută urmărirea penală, susţine Udroiu, în cadrul acesteia încep să fie administrate probe, printre care şi interceptările.
"Începându-se urmărirea penală cu privire la faptă, nu sunt obligat să-i spun că îi este ascultat telefonul. (...) Oricum, interceptările vor fi în continuare folosite, pentru că ele nu erau utilizate doar de DNA sau DIICOT, ci de toate parchetele din ţară", a completat Udroiu.
Articolul 140 din noul Cod de procedură penală reglementează faptul că "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".
În plus, la articolul 141, se precizează că "procurorul poate autoriza, pe o durată de maximum 48 de ore, măsurile de supraveghere tehnică atunci când există urgenţă, iar obţinerea mandatului de supraveghere tehnică în condiţiile art. 140 ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora".
Pe de altă parte, articolul 305 din noul Cod de procedură penală se stabileşte că organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă, precizându-se la articolul (3) faptul că atunci "când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect".
Intrarea în vigoare a celor două coduri - penal şi de procedură penală - au stârnit un întreg val de reacţii, printre care şi din partea preşedinţiei, cu două zile înainte de intrarea lor în vigoare. Printre problemele reclamate în spaţiul public se numără şi cea reprezentă de interceptări, care, spun unele voci, nu le-ar mai da posibilitea procurorilor să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înştiinţate.
În acest context, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei. Ponta a precizat că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale "faţă de fapte, şi nu faţă de persoane".
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta: Guvernul aprobă miercuri mici ajustări la Codul de Procedură Penală, inclusiv clarificări legate de interceptări
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe