UE are mai mulţi tineri cu studii superioare în 2023 decât în 2022. România, pe ultimul loc

  • În 2023, 43% din populaţia UE în vârstă de 25-34 de ani avea studii superioare, în creştere cu 1% faţă de 2022.
  • Obiectivul UE pentru 2030 este ca 45% din populaţia UE cu vârste cuprinse între 25-34 de ani să aibă studii terţiare.
  • România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata tinerilor care deţin studii superioare.
Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului UE are mai mulţi tineri cu studii superioare în 2023 decât în 2022. România, pe ultimul loc

UE are mai mulţi tineri cu studii superioare în 2023 decât în 2022. România, pe ultimul loc

Eurostat a publicat, luni, nou raport privind rata tinerilor cu vârste între 25-34 de ani care au studii superioare. Datele sunt centralizate pentru anul 2023 şi arată că, la nivelul UE, 43% dintre aceştia au studii universitare.

Rezultatele arată că există un decalaj de gen în ceea ce priveşte nivelul de educaţie superioară în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, procentul femeilor care deţin şi această formă de educaţie este mai mare decât cel al bărbaţilor (49% dintre femei şi 38% dintre bărbaţi).

13 ţări din UE au atins deja ţinta pentru 2030

Datele indică faptul că 13 ţări din UE au atins deja obiectivul stabilit pentru 2030 privind procentul tinerilor de 25-34 de ani care au studii superioare.

În top se află Irlanda (63%), fiind urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Ţările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania şi Franţa (ambele 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta şi Polonia (ambele 46%) şi Letonia (45%).

România, la coadă privind studiile superioare, în top la abandonul şcolar timpuriu

Raportul publicat de Eurostat arată că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind rata tinerilor de 25-34 de ani care deţin studii superioare. Doar 23% din tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învăţământ superior, situându-ne aproape la jumătatea mediei europene.

Ungaria şi Italia ne depăşesc în această statistică, cu 29%, respectiv 31% dintre tineri având studii superioare.

Săptămâna trecută, un alt raport publicat de Eurostat indica faptul că România se află pe primul loc în UE la rata abandonului şcolar timpuriu. Ţara noastră înregistrează o rată de 16,6% privind abandonul şcolar timpuriu, în vreme ce media UE a fost, în 2023, în scădere, ajungând la 9,5%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici