Familia tradiţională? Este cea fără copii. În România, ca şi în restul Uniunii Europene, regula este aceea că nu procreeză, iar acest obicei continuă să fie respectat într-un mod aproape religios, o arată cifrele.
În ultimii 10 ani, între 2012 şi 2022, numărul familiilor cu cel puţin un băiat sau o fată a scăzut cu 2,4%, în ciuda faptului că numărul familiilor a crescut cu 6,9% în aceeaşi perioadă.
Numărul cuplurilor este în creştere, dar aşa rămân. Nici vorbă de fundiţe roz sau de panglici albastre. La sfârşitul anului 2022, Eurostat, institutul european de statistică, a înregistrat în jur de 190,5 milioane de familii.
Trei din patru, 75,3% dintre ele (150,1 milioane), nu au copii. O unitate familială din 10 (12,1%, aproximativ 29,3 milioane de familii) are un singur copil, iar mai puţin de o familie din zece (9,3% din totalul UE, aproximativ 18,4 milioane de familii) are doi copii.
La această cifră se adaugă 3% din familiile numeroase (trei copii sau mai mult).
Ţările de Jos încearcă să iasă în evidenţă. Dacă regula europeană este să ai un singur copil, pe teritoriul olandez, cuplurile cu doi copii sunt mai numeroase. O adevărată „excepţie” în UE.
Populaţia Europei este în scădere. În joc nu este doar supravieţuirea europenilor înşişi. Modelele economico-productive şi cele de securitate socială sunt din ce în ce mai puternic sub presiune.