Pilotul ADRIAN IOVAN ŞI O STUDENTĂ AU MURIT în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Primele imagini cu avionul - LIVE TEXT

Un avion cu echipaj militar, pilotat de Adrian Iovan, a aterizat forţat, marţi după-amiază, în Munţii Apuseni, unul dintre medici anunţând la 112 producerea accidentului. Cele şapte persoane aflate la bord, care au suferit multiple fracturi şi răni, au fost găsite după cinci ore de căutări. Pilotul Adrian Iovan, rămas încarcerat după accident, a fost declarat decedat la sosirea echipajelor de intervenţie. În accident şi-a pierdut viaţa şi o studentă, care a fost găsită în stop cardio-respirator şi cu hipotermie severă. Toţi ceilalţi cinci răniţi au fost transportaţi la spital.

Urmărește
68817 afișări
Imaginea articolului Pilotul ADRIAN IOVAN ŞI O STUDENTĂ AU MURIT în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Primele imagini cu avionul - LIVE TEXT

Pilotul ADRIAN IOVAN ŞI O STUDENTĂ AU MURIT în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Primele imagini cu avionul (Imagine: Cristian Matei/Mediafax Foto)

PILOTUL ADRIAN IOVAN A MURIT

Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat că pilotul este mort şi că avionul "este făcut praf".

"O persoană a fost dusă pe braţe la un drum, iar ceilalţi cinci răniţi au venit pe picioarele lor, însă niciunul nu este bine. Vă daţi seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf", a spus Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.

Iovan avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.


UPDATE 14:10 Medicul Radu Zamfir va fi preluat de la aeroport de o ambulanţă şi dus la Institutul Fundeni

Medicul Radu Zamfir, care a fost externat de la Spitalul Judeţean din Cluj şi va ajunge, marţi după-amiază, în Bucureşti cu un avion de linie, va fi preluat de o ambulanţă de la Aeroportul "Henri Coandă" şi dus la Institutul Clinic Fundeni.

Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX că o ambulanţă de tip B de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov va merge la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni pentru a-l lua pe medicul Radu Zamfir şi a-l transporta la Institutul Clinic Fundeni.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai uşoare răni în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, a fost externat din Spitalul Judeţean Cluj şi ajunge marţi în Bucureşti, cu un avion de linie, a anunţat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

"Suntem foarte marcaţi de incidentul de luni, dar vrem să mulţumim tuturor echipelor de salvare şi oamenilor de bine care au coordonat acţiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipă şi a început imediat resuscitarea unei colege cu care era în avion", a spus managerul Institutului Fundeni, într-o conferinţă de presă la care au participat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Jepatic, şi profesorul Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Profesorul Radu Deac a spus că doctorul Radu Zamfir are calităţi umanitare de excepţie.

"Eroul este pilotul care a salvat viaţa celor din echipa medicală cu preţul vieţii lui. Nu mă îndoiesc că toţi însă au văzut moartea cu ochii în aşteptarea salvării", a mai spus Deac.

Profesorul Irinel Popescu a spus că a vorbit cu doctorul Radu Zamfir imediat după ce aeronava a aterizat forţat, acesta indicând faptul că se află într-o pădure, dar la marginea unei pârtii de schi.

El a mai spus că, din ceea ce s-a spus până acum, probabil una dintre cauzele accidentului a fost combinaţia de ceaţă cu gifraj, care se putea întâmpla oricărui avion.

În opinia celor prezenţi la conferinţă, cu siguranţă toţi supravieţuitorii vor avea nevoie de recuperare medicală şi suport psihologic.

UPDATE 11:53 Spitalul Sf. Maria: Dr. Pivniceru are fractură de piramidă nazală şi de coastă. Starea este stabilă

Medicul Cătălin Pivniceru are fractură de piramidă nazală şi fractură costală, dar starea lui este stabilă, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă.

Managerul Spitalului "Sfânta Maria" a mai spus că dr. Cătălin Pivniceru este monitorizat de colegii din Cluj, iar soţia acestuia a plecat spre Cluj.

Narcis Copcă a precizat că dr. Pivniceru se înscrisese la cursul de prelevare de organe, care durează doi ani, plătind o taxă de 3.600 de lei. Potrivit acestuia, la curs erau înscrise 14 persoane.

Directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta, a declarat că medicul Valentin Calu este în stare stabilă, are mai multe fracturi costale, fără deplasare, şi o fractură de corp vertebral.

"Nu se pune problema transportului astăzi către casă, aşa sunt protocoalele. Această urmărire este absolut necesară timp de 24 de ore, aşa că până mâine, probabil la aceeaşi oră, nu vom avea informaţii precise în ceea ce priveşte revenirea acasă", a precizat dr. Dana Safta.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca sunt internaţi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, precum şi copilotul avionul prăbuşit, Răzvan Petrescu.

UPDATE 11:10 Spitalul Elias: Doctorul Valentin Calu este sub observaţie, nu va fi transferat marţi la Bucureşti

Directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta, a declarat că medicul Valentin Calu este stabil, are mai multe fracturi costale, fără deplasare, şi o fractură de corp vertebral.

Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, Valentin Calu rămâne sub supraveghere medicală la Cluj, fiind necesare trei monitorizări, prima care s-a făcut în momentul internării, a doua pe durata spitalizării şi ultima la 24 de ore de la internare, astfel că miercuri se va face cea de-a treia evaluare a stării de sănătate a acestuia.

"Nu se pune problema transportului astăzi către casă, aşa sunt protocoalele. Această urmărire este absolut necesară timp de 24 de ore, aşa că până mâine, probabil la aceeaşi oră, nu vom avea informaţii precise în ceea ce priveşte revenirea acasă", a precizat dr. Dana Safta.

UPDATE 10:20 SJU Cluj: Cele 5 victime ale accidentului aviatic sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca au anunţat, într-o conferinţă de presă, că cele cinci victime ale accidentului aviatic, care au vârste cuprinse între 23 şi 46 de ani, au traumatisme cervicale, contuzii şi, în particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabilă.

"Au fost făcute intervenţii chirurgicale de închidere a fracturilor închise şi pentru reducedrea luxaţiilor. Victimele sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator", a spus Cristina Ghervan, directorul medical al SJU Cluj.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca sunt internaţi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihorprecum şi copilotul avionul prăbuşit, Răzvan Petrescu.

UPDATE 8:47 Procurorii au dispus ca autopsiile pentru Iovan şi pentru studentă să fie făcute la Câmpeni

Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi fata vor fi aduşi la Cluj.

Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că procurorii din Alba au dispus ca autopsia să nu se mai facă la Cluj.

"Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele două persoane decedate în accidentul din Apuseni să nu se mai facă la IML Cluj, ci la Câmpeni, judeţul Alba. Maşina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemată la Cluj", a spus Vartic.

Iniţial, el spunea că autopsiile vor fi făcută la IML Cluj, fiind trimisă la Câmpeni o maşină pentru preluarea celor două victime.

UPDATE 8:24 Trupul lui Adrian Iovan, scos din avion şi dus la un centru din Câmpeni, de unde va fi preluat de IML

Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al tinerei.

Şeful Institutului de Medicină Legală Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, corespondetului MEDIAFAX că a trimis o maşină la locul accidentului pentru ridicarea trupurilor celor două persoane decedate - pilotul Adrian Iovan şi studenta care se afla în avionul prăbuşit.

"Am trimis marţi dimineaţă după ora 7.00 o maşină pentru a aduce cadavrele celor două persoane decedate în accidentul de avion din Apuseni, la dispoziţia Poliţiei. Vor ajunge la IML Cluj în jurul amiezii şi vom efectua autopsia lor", a spus Vartic.

UPDATE 8:06 Studenta decedată a fost găsită în stop cardio-respirator, în hipotermie severă

Studenta care şi-a pierdut viaţa, luni, în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului, avea multiple fracturi şi traumatisme şi hipotermie severă, a declarat medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea.

Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator, avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade.

Ea a precizat că s-a încercat resuscitarea tinerei pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat.

Tânăra era studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.

UPDATE 6:15 Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă

Medicul şef al UPU Cluj, adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul pacienţilor în alte oraşe.

"În serviciul de Primiri Urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator. Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă," a declarat Golea.

Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacienţilor în alte oraşe, dar, dacă rudele vor cere acest lucru, se poate face şi acest lucru.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregătiţi să preia răniţii.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

UPDATE 04:50 Ultimii doi răniţi, aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca

Ultimii doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază au fost aduşi, marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgenţe 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor.

Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind "promiţătoare", în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene.

Primii trei răniţi au fost aduşi pe rând, primul, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, cu răni la şold, fiind adus în jurul orei 2.40, iar următorii doi la aproape o oră şi jumătate diferenţă, aceştia din urmă cu o autospecială SMURD de transport victime multiple. Cei doi erau imobilizaţi, având gulere medicale la gât, unul dintre ei fiind înfăşurat într-o folie protectoare.

UPDATE 04:10 Alţi doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază au ajuns la UPU 1 din Cluj-Napoca

Alţi doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază, petrecut la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, au ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 4.00, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj, cu o autospecială SMURD de transport victime multiple.

Cele două victime, doi bărbaţi, erau imobilizaţi, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei era înfăşurat într-o folie protectoare.

Primul rănit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de conştienţă, cu o ambulanţă SMURD, avea răni la şold, el fiind supus investigaţiilor medicale.

La ora transmiterii acestei ştiri, la UPU 1 sunt aşteptaţi şi ultimii doi răniţi în accidentul aviatic.

UPDATE 02:52 Primul rănit în accidentul aviatic a ajuns la UPU Cluj, fiind vorba despre un bărbat cu fracturi

O ambulanţă SMURD în care se afla unul dintre răniţii din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, a ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conştient.

Bărbatul, care are fracturi la picioare, era conştient şi a fost preluat de către medici, el urmând să fie supus unor investigaţii.

La UPU sunt aşteptaţi să sosească, pe rând, şi ceilalţi patru răniţi în urma accidentului aviatic de luni după-amiază.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, aşteptând să fie aduşi răniţii.

Aici, persoanele rănite vor fi evaluate, iar în funcţie de starea lor de sănătate, în cazul în care se va impune, autorităţile iau în calcul trimiterea unui avion militar pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj pentru a prelua răniţii mai grav şi a-i transporta la Bucureşti, afirmă surse medicale.

UPDATE 02:20 Şeful Salvamont Sibiu: În zona montană e posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, pentru RFI, că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate chiar dacă în perimetrul respectiv există semnal, adăugând că totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului.

Potrivit sursei citate, dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost făcut din judeţul Sibiu.

Adrian David spune că "în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon".

"Se face prin triangulaţie - dacă se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea. Ştiu asta pentru că au fost situaţii în Munţii Făgăraş în care am încercat să localizăm nişte turişti rătăciţi şi tocmai din cauza faptului că s-a deschis doar o celulă n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal să se petreacă aşa ceva. În oraş, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zonă. Dacă este o zonă izolată, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau două. De exemplu, vin apeluri 112 de la cabană şi semnalul respectiv este preluat de o antenă de la Braşov, chiar dacă apelul respectiv este făcut de pe teritoriul judeţului Sibiu. Ulterior apelului se discută între operatorii de la 112 cu instituţiile specializate în intervenţiile de urgenţă şi se intervine cu echipa cea mai apropiată", a explicat la RFI şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

UPDATE 00:28 SMURD: Copilotul avionului, în stare critică. Trei medici, în stare medie spre gravă

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informaţiile, care constituie un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF "Carol Davila" în 1998, cu media generală de promovare a anilor de studii 9,63 şi media la examenul de licenţă 10. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi se specializează în transplant.

UPDATE 23:58 Studenta aflată în avionul care ar fi aterizat forţat a murit

Studenta rănită grav în accident a încetat din viaţă, în ciuda intervenţiei echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Potrivit surselor citate, studenta era în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.

Ea a fost găsită în stare critică de salvatorii ajunşi la locul accidentului.

UPDATE 23:30 Pădurarii au tras focuri de armă ca să fie auziţi de răniţii din avion şi ghidaţi

Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de răniţi, iar aceştia să îi ghideze, după apropierea la care se auzeau sunetele împuşcăturile, spre locul unde se aflau.

Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat că pentru găsirea răniţilor au fost mobilizaţi peste 300 de localnici din comuna Horea, în special pădurari şi oameni care cunosc pădurile din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că a păstrat legătura telefonic cu răniţii, iar pădurarii au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de aceştia şi ghidaţi, după apropierea sunetului, în zona în care se află avionul.

El a spus că zona este greu accesibilă şi că nu se putea ajunge cu maşina, pentru că terenul este îngheţat.

UPDATE 23:30 Specialişti din Institutul Naţional de Criminalistică, trimişi la locul accidentului aviatic

"Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre Tobă, o echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică se deplasează la locul accidentului aviatic produs în cursul acestei zile, la limita judeţelor Cluj şi Alba, în vederea acordării de sprijin în cercetarea locului faptei. Echipa este formată din experţi în accidente aviatice, fiind condusă de directorul INC - IGPR", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Poliţia Română.

Ofiţerii specialişti vor efectua cercetarea la faţa locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

UPDATE 22:57 ISU Alba: Una dintre victimele accidentului aviatic a murit

Una dintre victimele accidentului a murit, a declarat, în cursul serii, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, fără a preciza numele acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că o persoană din cele şapte aflate în avionul care a aterizat forţat a murit, iar celelalte şase victime au fost preluate de echipele de salvare şi vor fi coborâte până în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulanţe.

Alina Marescu a spus că persoana decedată este un bărbat, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 22:50 Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, a declarat, luni seară, că una dintre victimele din avionul care a aterizat forţat este încarcerată, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la mâini.

Burlui a mai spus că, în prezent, este în desfăşurare acţiunea de transportare a răniţilor într-o zonă unde se află autoturisme de teren. De acolo, răniţii ar urma să fie duşi la maşinile de prim ajutor care să-i transporte la spital.

O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost deja coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.

"Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

UPDATE 22:35 Un echipaj al SMURD Cluj încearcă resuscitarea unei persoane grav rănite în accidentul aviatic

O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.

"Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

UPDATE 22:27 O echipă de la Salvamont Bihor a ajuns la locul unde au fost găsite victimele accidentului aviatic

O echipă de la Salvamont Bihor a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la locul unde se află cele şapte victime din avionul care a aterizat forţat într-o zonă din Munţii Apuseni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, a declarat că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la faţa locului au ajuns doar pădurarii şi localnicii din Horea şi salvamontiştii din Bihor.

Alina Marescu a spus că două persoane au fost coborâte de către localnici şi pădurari pe braţe până într-o zonă unde se aflau maşini de teren.

La rândul său, Gheorghe Giurgiu, un localnic din judeţul Alba care i-a găsit pe răniţi a declarat, la rândul său, că pilotul ar fi prins între fiarele avionului, şi că echipele ISU îi acordă ajutor.

UPDATE 22:03 Toate cele şapte victime din avion sunt în viaţă. Două, în stare gravă

Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fost găsite în viaţă, două dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan şi o studentă, fiind în stare gravă, potrivit unor surse medicale.

Pădurarul Corneliu Olar, care a coordonat operaţiuni locale de găsire a victimelor, a relatat la B1Tv că unul dintre răniţi era într-o stare critică şi a fost transportat de către săteni pe braţe până în localitatea Pietreasa, situată la limita judeţelor Alba şi Cluj, de unde să fie preluat de ambulanţă.

"Mai era o fată în stare foarte critică", a spus Olar, precizând că unul dintre răniţi era încarcerat în avion.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judeţul Alba care l-a însoţit pe pădurarul care a găsit răniţii, a declarat corespondentului MEDIAFAX că starea acestora "nu este prea bună".

"I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă daţi seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt şapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă", a spus Giurgiu.

Acesta a precizat că este localnic din Pietreasa şi a participat împreună cu mai multe persoane la acţiunea de căutare.

UPDATE 21:25 Ponta: Răniţii din accidentul aviatic au fost găsiţi

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, că persoanele rănite în accidentul de avion de lângă Beliş au fost găsite, urmând a se organiza transportul acestora la spital.

Ponta a spus, la B1TV, că a cerut să fie informat imediat când răniţii sunt găsiţi.

El a precizat că a primit un SMS în acest sens în timpul emisiunii.

Surse medicale au precizat, pentru MEDIAFAX, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.

UPDATE 21:00 - Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seară, pentru MEDIAFAX, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa.

"Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu aproximativ o jumătate de oră (20.20 - n.r.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa", a spus Zota.

UPDATE 20:45 Victimele accidentului, căutate de pompieri, poliţişti, jandarmi şi salvamontişti

Medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi, luni seară, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, potrivit IGSU.

"Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

Oficiali din IGSU au precizat, pentru MEDIAFAX, că operaţiunea de căutare se desfăşoară "în cerc", fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor.

Prim-adjunctul şefului ISU Alba, col. Cornel Oprişa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipele de cercetare caută avionul aterizat forţat la limita dintre judeţele Cluj şi Alba, acesta nefiind localizat.

Oprişa a spus că sunt trei direcţii de căutare şi că sunt peste o sută de persoane implicate în acţiuni din judeţele Cluj, Alba, Hunedoara.

UPDATE 19:55  La operaţiunile de căutare a victimelor participă şi aproximativ 200 de localnici

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruţă, a declarat, luni seară, că informaţiile unde s-ar afla avionul cu cele şapte victime sunt neclare şi că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus că la ora transmiterii acestei ştiri echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

El a precizat că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade.

La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

Viorel Crainic a declarat corespondentului MEDIAFAX că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafaţa care trebuie acoperită fiind de circa 10 kilometri pătraţi.

"Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontişti, dar şi zeci de localnici din comunele Beliş şi Horea. Suprafaţa de acoperit este de circa 10 kilometri pătraţi. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă şi el la operaţiunea de căutare a victimelor, spunea că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", ceaţa este foarte densă, iar salvamontiştii, care au tărgi montane, se pot orienta foarte greu, chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

UPDATE 19:34 Şef Salvamont Vlădeasa: În zona unde se află victimele accidentului aviatic zăpada este până la brâu

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceaţa este foarte densă.

Potrivit sursei citate, la operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, declara că salvamontiştii din Beliş au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care ar fi aterizat forţat, în zona Pasului Ursoaia.

UPDATE 18:40 Director Romatsa: Ştim exact coordonatele aeronavei, dar este foarte greu de ajuns la victime

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă.

"Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei", a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.

La operaţiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Alba şi Bihor.

Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate mişca, a găsit o lanternă şi încearcă să semnalizeze echipelor de intervenţie locul unde se află avionul.

De asemenea, la ora transmiterii acestei ştiri, zece salvamontişti de la Cluj au plecat spre zona unde se află avionul.

UPDATE 18:35 Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fracturi şi răni

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus sursele citate.

Coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj, Adela Golea, a declarat, pentru corespondetul MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce este pregătită să preia răniţii.

"Suntem pregătiţi, avem echipaje medicale suplimentare, răniţii pot fi internaţi la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operaţi, dacă va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenţă medicală, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a spus Golea.

Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, la rândul său, că au fost trimise în zona accidentului patru ambulanţe, plus o o maşină de descarcerare.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

UPDATE 18:25  Echipele de intervenţie nu pot găsi medicii şi echipajul din avion

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, că medicii şi echipajul din avionul care a aterizat forţat nu fost găsiţi până la ora transmiterii acestei ştiri, în ciuda faptului că a fost localizată aproximativ zona unde s-ar afla aeronava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la rândul său, că din informaţiile pe care le are de la şeful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la faţa locului, zona în care se află avionul este la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor.

El a precizat că avionul s-ar afla în zona "Ursoaia", care este foarte accidentată şi se află la o altitudine de peste 1.400 de metri.

"Cea mai mare problemă este localizarea avionului", a spus Uioreanu.

UPDATE 17:35: Elicopterul de la SMURD Mureş s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza ceţii

Elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Condiţiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă", au spus sursele citate.

În acest condiţii, la locul accidentului vor interveni trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior că ar fi ajuns deja la faţa locului.

UPDATE 17:25: Avionul a fost localizat în zona localităţii Fântânele din Cluj

Avionul care ar fi aterizat forţat luni după-amiază a fost localizat în zona localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La locul accidentului au fost trimise trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi un elicopter de la SMURD Mureş.

Avionul, plecat de la Bucureşti spre Oradea, este de tip BN2 şi ar fi aterizat forţat în judeţul Cluj, fiind pilotat de Adrian Iovan, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, oficiali din MAI.

"Un prim echipaj de intervenţie, format din jandarmi montani, a sosit la faţa locului. Toţi cei şapte din avion sunt conştienţi şi ar urma să fie transportaţi la Cluj", au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucureştene "Sf. Maria", Fundeni şi Elias, precum şi unul de la o unitate sanitară din Oradea.

Oficiali din MAI au precizat că avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 kilometri pe oră şi poate transporta opt pasageri.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

UPDATE 17:20  Şeful IGSU:Toate persoanele din avion, în viaţă, medicul care a sunat la 112 a acordat primul ajutor

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, afirmă că toate cele şapte persoane aflate în avionul medical sunt în viaţă, răniţii primind îngrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul aviatic.

El precizat că toate informaţiile pe care le are de la faţa locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 şi care le-a acordat îngrijiri medicale persoanelor din aeronavă.

Şeful IGSU a spus că nu se poate pronunţa asupra stării de sănătate a celor şapte persoane aflate în aeronavă.

UPDATE  Poliţia Cluj: Nu se cunoaşte locul unde se află avionul, este căutat în zona Beliş-Scărişoara

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a declarat că deocamdată nu se cunoaşte locul exact unde se află avionul care s-ar fi prăbuşit, aeronava fiind căutată în zona Beliş (judeţul Cluj) - Scărişoara (judeţul Alba), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a spus că avionul de mici dimensiuni, în care se aflau şapte persoane şi care se deplasa de la Bucureşti spre Oradea, s-ar fi prăbuşit în zona Beliş-Scărişoara, mai multe echipaje de intervenţie îndreptându-se spre zona respectivă.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu se cunoaşte exact unde s-ar fi prăbuşit avionul, el fiind căutat în zona Beliş-Scărişoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

UPDATE 17:00 Informaţii iniţiale indicau că avionul s-a prăbuşit. La ora transmiterii acestei stiri, jandarmii montani au ajuns la locul accidentului.

UPDATE 16:45 Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în aeronavă erau şapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 şi a anunţat accidentul aviatic.

El a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe ambulanţe se îndreaptă spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici