Un copil de trei ani şi jumătate, preluat de ambulanţă la solicitarea „neclară” a părinţilor, a murit în stop cardio respirator. Prima ambulanţă nu avea medic

  • Un copil de trei ani şi jumătate a murit noaptea trecută în judeţul Botoşani.
  • Prima ambulanţă care a fost trimisă în urma apelului de urgenţă nu avea medic.
  • Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă susţin că au fost informaţi de părinţi că victima are puls şi de aceea au luat această decizie.
Urmărește
1724 afișări
Imaginea articolului Un copil de trei ani şi jumătate, preluat de ambulanţă la solicitarea „neclară” a părinţilor, a murit în stop cardio respirator. Prima ambulanţă nu avea medic

Incidentul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Botoşani. Copilul de trei ani şi jumătate şi-a pierdut conştienţa, iar părinţii au sunat imediat la 112.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au decis să trimită un echipaj cu asistent medical deoarece părinţii copilului au confirmat că băiatul avea puls. Echipajul care a ajuns la copil a constatat că victima era în stop cardio respirator şi a solicitat o ambulanţă cu medic.

„Apelul de urgenţă a fost la ora 23.26. În trei minute a fost trimisă în misiune. Părinţii au confirmat că avea puls copilul, au fost trei convorbiri între dispecerat şi tatăl copilului. Părinţii au spus că vin în întâmpinarea ambulanţei, noi nu solicităm aşa ceva. Localitatea se află la 50 de kilometri distanţă, s-au întâlnit la Cerbu. Copilul era fără activitate cardiacă, el a fost preluat în stop cardio respirator. A fost chemat al doilea echipaj, cu medic. După ce a ajuns, a continuat resuscitarea”, a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, Nicuşor Curteanu, reprezentantul SAJ Botoşani.

Cei de la Serviciul de Ambulanţă mai spun că pe tură nu sunt decât două echipaje cu medic.

„Nu trimitem preventiv ambulanţă cu medic. Au fost trei conversaţii cu tatăl copilului care a spus că el, copilul, are puls. Pe o tură sunt două ambulanţe cu medic”, a precizat Nicuşor Curteanu.

În acest caz ar putea fi deschisă o anchetă.

Declaraţii ale Serviciului de Ambulanţă Botoşani: 

„Părinţii erau panicaţi dintr-un motiv neclar pentru noi. A fost trimis din prima clipă un echipaj tip B, cu asistent medical, ca să clarificăm motivul, să nu pierdem timp preţios. Au fost întrebaţi la trei minute sau la patru minute dacă copilul respiră şi are puls. Şi a confirmat tatăl copilului că acesta respiră şi are puls. Aceasta a făcut să nu fie necesară trimiterea unui al doilea echipaj, având în vedere distanţa. Confirmând starea cu parametrii vitali ai pacientului, s-au oferit să iasă în întâmpinarea echipajului, la jumătatea drumului şi au pornit cu o maşină. Noi nu solicităm lucrul acesta, dar având în vedere că ei au dorit lucrul acesta, am acceptat să ne întâlnim într-o localitate care să scurteze distanţa. La data preluarii copilului de către ambulanţa tip B cu asistent, s-a făcut un traseu electrocardiografic care arăta că acesta este în asistolă, adică nu are activitate cardiacă şi cerebrală”, a declarat Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt al SAJ Botoşani.

S-a chemat echipaj cu medic şi s-au continuat manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului cu medic, iar apoi până la spital.

„Părinţii...Am dedus noi că ar fi o pierdere de scurtă durată a conştienţei. Dar erau panicaţi, nu se putea deduce. Trebuie înţeles...nu era ceva foarte coerent în exprimarea dumnealor, iar noi am trimis în prima clipă o maşină şi am verificat la trei minute. Au mai fost trei asemnea convorbiri cu aparţinătorii, noi nu ştim cine era - bănuim că tatăl copilului - care au confirmat că acesta are puls şi respiră. În afară de cea la patru minute distanţă de la primul apel, după ce plecase primul echipaj, pentru că de foarte multe ori trimitem şi un al doilea echipaj, atunci când lucrul acesta se impune şi este necesar”, a adăugat Nicuşor Curteanu.

Pe fiecare tură sunt două echipaje cu medic.

„Problema nu se pune câte echipaje au medic. Noi avem 100 şi ceva de solicitări pe 24 de ore (...). Nu poţi trimite...Aşa ar fi ideal. Dacă ar fi după sufletul nostru, am trimite o maşină cu medic preventiv. Dacă atunci când tu dezlocuieşti un echipaj cu medic apare o problemă care este serioasă, garantată, atunci nu se impune trimiterea acolo unde nu ai suspiciunea că este absolut necesară prezenţa lui. Trebuie făcută o analiză şi decis. De cele mai multe ori preferăm să luăm măsuri în plus, însă de data aceasta confirmarea care a venit din partea apelantului a fost că copilul respiră şi are puls. Deci, avea semne vitale.”

„Noi avem traseul electrocardiografic cu copilul în asistolă la data preluării, există traseu care a fost pus la dosar. Nu avea semne vitale când a urcat în ambulanţă. Dacă ar fi fost un echipaj cu medic din prima, rezultatul era acelaşi”, explică reprezentantul SAJ Botoşani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici