Petiţia depusă la Ministerul Sănătăţii în numele mai multor medici din România îşi propunea printre altele să atragă atenţia asupra faptului că în cele mai multe spitale din ţară există o criză acută de personal în contextul în care anual mii de specialişti părăsesc ţara pentru locuri de muncă mai bine remunerate.
„
Medicii arată că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare prin rezidenţiat pentru anul universitar 2018-2019, aceasta fiind de 5.415, cu 415 mai multe locuri decât anul trecut, iar aproape 8.500 de candidaţi au susţinut examenul, un record de înscrişi din ultimii ani, din care 1.151 nu au putut fi însă integraţi în sistem.
În acest context, medicii semnatari au solicitat Ministerului Sănătăţii organizarea unei sesiune extraordinare a examenului de rezidenţiat astfel încât posturile rămase vacante să poată fi ocupate.
„Demersul nostru are în vedere prevederile art.18, alin.2 din Ordonanţa Guvernului nt.18/2009 privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului care stipulează că <în situaţia în care în sesiunea anterioară nu există candidaţi cu punctaj de promovare sau după redistribuire au mai rămas locuri neocupate/posturi neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a examenului de rezidenţiat>. Vă rugăm respectuos organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în perioana Aprilie – Mai 2019 sau într-un calendar ce vă permite îndeplinirea formalităţilor în termenele legale. Vă rugăm să veniţi în sprijinul tinerilor medici pentru a le acorda o şansă în plus să profeseze în sistemul sanitar românesc, care se confruntă cu un mare deficit de medici”, se mai arată în document.
Ministerul Sănătăţi a precizat, în răspuns, că nu are de gând să organizeze o astfel de sesiune a examenului de rezidenţiat, în afara calendarului obişnuit.
„Urmare a memorandumului dumneavoastră depus la Ministerul Sănătăţii prin care aţi solicitat în numele unui grup de 192 de medici