Judecător CCR acuză presiuni de la Cotroceni | Petre Lăzăroiu: S-a vrut crearea unui conflict legat de mandatul meu, ca să pună la îndoială decizia CCR/ Care este reacţia Administraţiei Prezidenţiale

Judecătorul CCR, Petre Lăzăroiu, acuză presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunând că a avut o discuţie cu un consilier prezidenţial, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din funcţie. UPDATE: Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a afirmat, pentru MEDIAFAX că, prin discuţia cu consilierul prezidenţial despre revocarea sa din funcţie, este posibil să se fi dorit crearea unui conflict asupra mandatului său, ca să pună la îndoială decizia CCR care îl obligă pe Iohannis să o revoce pe şefa DNA.

Urmărește
9149 afișări
Imaginea articolului Judecător CCR acuză presiuni de la Cotroceni | Petre Lăzăroiu: S-a vrut crearea unui conflict legat de mandatul meu, ca să pună la îndoială decizia CCR/ Care este reacţia Administraţiei Prezidenţiale

Un judecător CCR acuză presiuni de la Cotroceni/ Care este reacţia Administraţiei Prezidenţiale

"Probabil că s-a dorit să fiu avertizat. Probabil de aceasta s-a sugerat. Ai grijă, dar nu ştiu de ce să am grijă, deoarece eu nu am ce să-mi reproşez? Probabil s-a vrut să se creeze un conflict în legătură cu mandatul meu, ca să pună sub semnul îndoielii decizia noastră, că altfel eu nu îmi explic. (...) În mod cert există această preocupare la Cotroceni, pentru că altfel doamna Simina Tănăsescu nu m-ar fi abordat", a declarat, pentru MEDIAFAX, judecătorul Curţii Constituţionale a României, Petre Lăzăroiu.

Chestionat de MEDIAFAX dacă a întrebat-o pe consilierul prezidenţial, Simina Tănăsescu, în ce calitate l-a chemat pentru aceste discuţii, Petre Lăzăroiu a răspuns: Nu. Eu am luat-o ca pe o chestiune absolut colegială, privată. De aceea am spus că nu ştiu dacă a acţionat în nume propriu sau din partea domnului preşedinte".

Magistratul Curţii Constituţionale a adăugat că a vorbit şi cu ceilalţi colegi ai săi de la CCR şi că au avut o reacţie de stupoare când au aflat despre conţinutul discuţiei cu consilierul prezidenţial.

"De stupoare. Nu, nu suntem îngrijoraţi că noi ştim ce avem de făcut, dar efectiv este o stupoare, pentru că nici nu se poate gândi aşa ceva, nu mai vorbim să se pună în practică. Aşa ceva e de domeniul fantasticului, de domeniul science-fiction-ului", a completat Lăzăroiu, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă se aşteaptă din partea preşedintelui Klaus Iohannis să emită un decret pentru revocarea sa din funcţie, Petre Lăzăroiu a replicat: "Să facă. Îl aştept cu plăcere."

Judecătorul CCR, Petre Lăzăroiu, acuză presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunând că a avut o discuţie cu un consilier prezidenţial, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din funcţie. Acesta a relalat că, în cadrul unei întâlniri cu Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, aceasta i-a spus că se doreşte revocarea sa.

"Nu ştiu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele preşedintelui, dar, după felul în care am fost anunţat, după felul în care s-a purtat discuţia, cred că se intenţionează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, preşedintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret", a declarat Petre Lăzăroiu, pentru DCnews.

La scurt timp, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă, iar discuţia a fost una pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just. Mai mult, sursa citată susţine că nu este implicată sub nicio formă Administraţia Prezidenţială.

Petre Lăzăroiu a confirmat, pentru MEDIAFAX, discuţia cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, ce a avut loc în cursul zilei de joi. Judecătorul CCR a afirmat că discuţia a avut loc la solicitarea consilierului prezidenţial.

"Nu m-a chemat la Cotroceni, că nici nu m-aş fi dus, ci că am avut o întâlnire cu dânsa. E adevărat că dânsa a dorit să discute cu mine şi nu eu am căutat-o", a spus Petre Lăzăroiu.

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, în contextul ameninţărilor pe care le acuză judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, că a discutat cu acesta, dar că sunt două situaţii clare în care se poate face o revocare.

"Am vorbit cu domnul Lăzăroiu. Ceea ce vă pot confirma este că suntem de acord cu ce a spus dumnealui. Revocarea unui judecător al CCR, indiferent de cine a făcut numirea, preşedintele sau cele două Camere, poate fi făcută exclusiv în două modalităţi - dacă s-a săvârşit o faptă penală sau dacă a săvârşit o faptă care poate face obiectul unei răspunderi disciplinare, care poate fi declanşată şi aplicată exclusiv de plenul Curţii Constituţionale. În rest, cine vrea să facă decrete de revocare, discuţiile care se poartă nu ne interesează. Nu văd presiunea la care suntem supuşi din acest punct de vedere. Presiunea există aşa, pluteşte în aer pentru că toată lumea ne ameninţă", a declarat Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, pentru MEDIAFAX.

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a declarat, vineri, după ce judecătorul Petre Lăzăroiu a acuzat presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunând că a avut o discuţie cu un consilier prezidenţial, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din funcţie, că presiunile asupra CCR sunt uriaşe.

"Nu ştiu dacă presiunea ar fi fost transmisă de Simona Tănăsescu în nume personal sau în numele preşedintelui Klaus Iohannis. Oricum, în această perioadă, presiunile în general asupra judecătorilor Curţii Constituţionale sunt uriaşe", a declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale.

La scurt timp a reacţionat şi Cotroceniul, care anunţă că acel consilier prezidenţial este în concediu.

"Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar. Menţionăm că în aceste zile consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfăşoară activităţi didactice. În acest context, a avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel instituţia Preşedintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu", se arată într-o poziţie a Administraţiei Prezidenţiale.

Petre Lăzăroiu, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României, a fost numit în funcţie în anul 2008, de către preşedintele României de atunci, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 5 iunie, fiind întrebat de situaţia lui Lăzăroiu, că "e foarte regretabil să avem această situaţie".

"Da, consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar Curtea Constituţională şi află în ultima vreme că au apărut îndoieli, au apărut semne de întrebare printr-o decizie a Curţii, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăşi nouă ani. În fapt, este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, dar e foarte regretabil să avem această situaţie, fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituţională s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respecterea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici