- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.09.2013, 13:48)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost trimis în judecată pentru luare de mită
Judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, a fost trimis în judecată pentru că ar fi pretins de la două persoane condamnate pentru corupţie să cumpere de la cumnatul lui o maşină cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real, pentru a le da o soluţie favorabilă în dosar.
Urmărește
274 afișări
Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost trimis în judecată pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea l-au trimis în judecată pe Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea, în prezent suspendat din funcţie, pentru luare de mită.
Alături de el au mai fost trimişi în judecată Petru Cocian, administrator la o societate comercială, şi Mihai Halas, pentru de trafic de influenţă, dare de mită şi cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
În acelaşi dosar vor fi judecaţi administratorii Adrian Ioan Mihai, pentru complicitate la trafic de influenţă şi Mihăiţă Teleptean, pentru dare de mită şi complicitate la luare de mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
-
Protestatarii din regiunea Abhazia refuză să părăsească parlamentul
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2012, judecătorul Mircea Puşcaş le-a pretins lui Petru Cocian şi Mihai Halas, prin intermediul lui Mihăiţă Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real al maşinii, pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia erau condamnaţi pentru corupţie, ajuns în urma contestaţiilor la Curtea de Apel Oradea.
Cocian şi Halas fuseseră condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie faţă de care cei doi au declarat apel, proces care se află şi în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.
"În cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihăiţă, a pretins de la Cocian Petru şi Halas Mihai suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Puşcaş Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi", arată procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Din suma cerută, Halas Mihai i-a dat 10.000 de euro lui Ioan-Adrian Mihai pentru a-i fi transmisă lui Teleptean. Ulterior, suma a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înţelegeri între inculpaţi, toţi banii să fie daţi de Cocian şi Mihai, prin intermediari, după pronunţarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.
"La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru şi Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susţinând că prin persoane interpuse ar putea să influenţeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului. Denunţătorul primise şi el, în primă instanţă, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru şi Halas Mihai", se arată în rechizitoriu.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.
Judecătorul Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, în cursul acestui an, pentru infracţiuni de corupţie, respectiv mărturie mincinoasă.
În martie 2013, DNA Oradea l-a trimis în jduecată pe Mircea Puşcaş pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Mircea Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la o persoană (denunţătoare în cauză) 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.
De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul lui Marcel Piştuca, a pretins de la acelaşi denunţător 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători de la Curtea de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care acesta era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.
Din suma pretinsă, Mircea Puşcaş ar fi primit de la denunţător 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată.
Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la închisoare şi în dosarul pentru a cărui soluţionare favorabilă acesta a dat judecătorului Puşcaş 1.500 de euro în anul 2009.
Procurorii DNA au mai arătat că, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, Mircea Puşcaş a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism marca Audi A4.
"În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", potrivit DNA.
Procesul se judecă la Curtea de Apel Timişoara, următorul termen fiind stabilit la 9 octombrie.
În ianuarie 2013, Mircea Puşcaş a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă. Alături de el a fost acuzat Florian Rob ofiţer de poliţie judiciară, şef al Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Salonta din Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor la data comiterii faptelor, de trafic de influenţă.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe