Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit la Câmpia Turzii. Cei doi membri ai echipajului au murit - FOTO

Un avion de tip MiG 21 Lancer s-a prăbuşit, luni, în apropiere de Câmpia Turzii. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că cei doi militari aflaţi în avion au murit.

Urmărește
558 afișări
Imaginea articolului Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit la Câmpia Turzii. Cei doi membri ai echipajului au murit - FOTO

Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit la Câmpia Turzii. Cei doi membri ai echipajului au murit (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

MApN a precizat, într-un comunicat difuzat luni, că, în jurul orei 13.10, o aeronavă militară MiG-21 LanceR cu dublă comandă, aparţinând Flotilei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, s-a prăbuşit în apropierea aerodromului.

"În urma impactului cu solul, cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa", a precizat MApN.

Potrivit sursei citate, aeronava militară executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.

MApN precizează că va reveni cu informaţii după anunţarea familiilor celor doi piloţi, potrivit procedurilor militare.

Parchetul Militar a început o investigaţie

Parchetul Militar Cluj a început o investigaţie privind cauzele prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer în apropiere de Câmpia Turzii, un procuror militar deplasându-se la faţa locului, potrivit unei informaţii a Ministerului Public.

Prim-procurorul militar adjunct al Parchetului Militar Cluj, Ioan Mora, a declarat că un procuror militar se află la locul accidentului pentru a cerceta cauzele şi împrejurările prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer.

"Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a declanşat o anchetă privind cauzele şi împrejurările prăbuşirii aparatului MiG 21 Lancer, iar un procuror militar se află la faţa locului. S-a luat legătura cu Institutul de Medicină Legală Cluj, unde se va face autopsia celor doi piloţi decedaţi, dar şi cu Poliţia şi Jandarmeria pentru a asigura perimetrul zonei în care a avut loc accidentul aviatic", a spus Mora.

El a precizat că acest accident este cercetat şi de o comisie a Ministerului Apărării Naţionale.

Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a declarat că, din primele informaţii, pilotul şi copilotul se îndreptau spre baza militară de la Câmpia Turzii. El a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le are până în acest moment, cei doi nu au reuşit să se catapulteze înainte de prăbuşire.

Prefectul a mai spus că vremea era frumoasă şi că zona în care s-a produs incidentul este una uşor accesibilă. El a adăugat că, de aceea, este greu de presupus că vremea ar fi cauza accidentului.

Stamatian a precizat că aeronava s-a prăbuşit cu aproximativ un kilometru înainte de a ateriza. El a precizat că zona în care s-a produs incidentul sunt doar două case izolate, iar la sol nu sunt victime.

La rândul său, primarul localităţii Călăraşi, din judeţul Cluj, Vasile Racolţa, unde s-a prăbuşit avionul, a declarat că nu sunt victime la sol şi nici vreo locuinţă nu a fost afectată, fiind distruse doar culturi agricole.

Primarul comunei Călăraşi, Ioan Vasile Racolţa, a declarat că avionul a căzut pe un câmp de porumb situat la un kilometru de sat şi că martorii au văzut o flacără şi un fum puternic la faţa locului.

El a spus că zona a fost închisă de către armată şi că acolo au ajuns echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Serviciului de Voluntari al comunei.

"Oamenii din sat au auzit o bubuitură puternică care i-a speriat şi au văzut flăcări şi un fum negru pe câmpul de porumb situat la circa un kilometru de sat. Acolo a căzut avionul. Din fericire, nu a fost o zonă de case şi nu au fost produse alte pagube pentru comună", a spus el.

Luni, procurorul Marius Iacob a declarat că în ultimii 20 de ani în România s-au înregistrat 27 de accidente aviatice, în care au fost implicate aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

În cele 27 de accidente, au fost implicate 28 de aeronave, într-unul din evenimente fiind implicate două MIG-uri, care s-au ciocnit în zbor, în anul 1993.

În urma catastrofelor, 61 de militari au pierit, doar doi supravieţuind, respectiv în accidentul de la Tuzla.

Potrivit procurorului şef, în cele mai multe catastrofe au fost implicate MIG-uri, 17 astfel de aparate prăbuşindu-se.

Totodată, anchetatorul a precizat că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre defecţiuni de natură tehnică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici