Un ONG acuză autorităţile locale că nu se implică în integrarea romilor, dar aşteaptă sprijin extern

Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială acuză autorităţile locale că nu se implică eficient în integrarea comunităţilor de romi, dar aşteaptă sprijin extern, atenţionând că dacă indiferenţa acestora nu se va schimba, problemele romilor se vor acutiza.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Un ONG acuză autorităţile locale că nu se implică în integrarea romilor, dar aşteaptă sprijin extern

Un ONG acuză autorităţile locale că nu se implică în integrarea romilor, dar aşteaptă sprijin extern

Reprezentanţii Centrului pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială arată, într-un comunicat de presă remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, că vizita preşedintelui Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, şi a lui George Soros în comunitatea de romi din comuna Frumuşani a fost un îndemn pentru a rezolva situaţia celor mai săraci dintre cetăţenii români, "dar dacă acest semnal nu schimbă nimic din indiferenţa factorilor de decizie privind comunităţile de romi, problemele se vor acutiza".

În opinia acestora, integrarea romilor poate fi rezolvată prin implicarea autorităţilor locale, "dacă acestea încetează să evite problema romilor ca şi cum nu le-ar aparţine sau să o folosească sub formă de pretext pentru inactivitate".

"Neintegrarea romilor pleacă de la dezinteresul autorităţilor locale, acesta fiind nivelul de decizie unde se pot rezolva cele mai multe dintre problemele specifice comunităţii rome", susţin reprezentanţii ONG-ului în comunicatul citat.

Aceştia au precizat că mesajul transmis în urma vizitei de la Frumuşani a fost că educaţia reprezintă singura soluţie pentru ieşirea din sărăcie şi pentru emancipare, întrucât o comunitate educată va avea acces pe piaţa muncii, iar membrii ei vor deveni contribuabili, şi nu consumatori din bugetul de stat.

Autorităţile locale care au în grijă comunităţi de romi trebuie să se mobilizeze să atragă înspre şcoală copiii din acest mediu, "fără să aştepte mereu sprijin şi finanţare externă", potrivit ONG-ului.

"Autorităţile au în mână puterea de a integra comunităţile rome oferindu-le copiilor educaţie de calitate prin care aceştia să ajungă pe piaţa muncii, evitând creşterea cheltuielilor sociale la nivel naţional sau european din partea ţărilor care se confruntă cu fenomenul migraţiei", au mai spus reprezentanţii ONG-ului.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, preşedintele Fundaţiei Soros, George Soros, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniul educaţiei au vizitat vineri o comunitate de romi din satul Frumuşani, judeţul Călăraşi.

Jim Yong Kim şi George Soros i-au întrebat pe romii din localitate dacă îşi dau copiii la şcoală, în ce condiţii trăiesc şi dacă au locuri de muncă.

Aceştia au mers apoi să stea de vorbă cu profesorii şi elevii de la Şcoala gimnazială nr. 1 din comuna Frumuşani, unde învaţă 734 de elevi, dintre care 51 la sută sunt de etnie romă, cei mai mulţi provenind din familii sărace.

Şcoala din Frumuşani a accesat şi implementat programe de sprijin educaţional pentru elevii romi cu ajutorul Ministerului Educaţiei, a reţelei de fundaţii Soros şi a altor ONG-uri.

Ministerul Educaţiei a precizat că din 2008 până în prezent s-au derulat opt proiecte semnificative care au avut ca obiectiv inserţia copiilor romi în sistemul de educaţie, prevenţia abandonului şcolar şi metode de predare atractive pentru copii. Printre programele derulate se numără "Şcoală după şcoală - primul pas pentru succesul şcolar şi profesional", implementat de către Fundaţia Roma Education Fund România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Centrul Romilor Amare Rromentza, Centrul cultural O Del Amenca, "Oportunităţi egale în educaţie pentru o societate incluzivă", implementat de Fundaţia Roma Education Fund România, în parteneriat cu MEN, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Centrul Romilor Amare Rromentza, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, "Hai la şcoală!", derulat în parteneriat cu UNICEF şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici