- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.01.2017, 13:56)
- Andreea Traicu
Un ONG cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor
Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie non-guvernamentală care activează în domeniul juridic, cere Guvernului României retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor şi dezbaterea lor în Parlament.
Urmărește
604 afișări
Un ONG cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor (Imagine: Croitoru Maran/ Foto Mediafax)
"Solicităm Guvernului retragerea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă şi supunerea lor spre dezbatere în cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparenţei şi a posibilităţii exprimării punctelor de vedere de către toţi actorii interesaţi", transmite Centrul de Resurse Juridice printr-un comunicat de presă.
Organizaţia susţine că nu este justificată promovarea măsurilor prin ordonanţă de urgenţă, "nefiind îndeplinite condiţiile pe care Constituţia le impune pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă".
"Chiar dacă măsurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constituţiei, prin intermediul unei legi adoptate în Parlament, în mod transparent şi cu asigurarea posibilităţii unei dezbateri publice reale, nu în secret, prin ordonanţă de urgenţă. Importanţa acestor propuneri, precum şi nivelul ridicat de interes public manifestat în cauză, exclud adoptarea lor într-o procedură de urgenţă, cu lipsa dezbaterilor", precizează CRJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Sursa citată susţine că măsurile pot avea efecte pozitive dacă sunt promovate în mod transparent şi cu bună-credinţă.
"Deşi în spaţiul public aceste noţiuni au ajuns să fie asociate automat cu subminarea luptei împotriva corupţiei, în realitate ele reprezintă o parte importantă a politicii penale a statului, politică ce poate fi relaxată în anumite situaţii, scopul său neputând fi niciodată doar maximizarea represiunii. Graţierea ar putea reprezenta o soluţie la condiţiile degradante din penitenciarele româneşti în măsura în care este gândită raţional şi cu bună-credinţă şi este coroborată cu alte măsuri de politică penală, cu întărirea sistemului de probaţiune, dar şi construirea unor noi spaţii de detenţie. În lipsa unor măsuri mixte, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate în viitorul apropiat, iar CEDO va constata aceleaşi încălcări ale drepturilor omului.În egală măsură, este adevărat faptul că diferite norme din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuie modificate fie în scopul punerii lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, fie pentru sporirea clarităţii textelor legale", explică CRJ în comunicatul de presă.
ONG-ul precizează că "modul în care Guvernul a ales să promoveze măsurile menţionate, precum şi conţinutul unora dintre acestea (de exemplu, graţierea pedepselor cu suspendare, care nu corespunde scopului declarat de decongestionare a penitenciarelor) afectează legitimitatea acestor propuneri şi nu permit adoptarea lor în forma actuală. În plus, modul de acţiune al Guvernului va contribui la consolidarea percepţiei publice negative asupra graţierii şi amnistiei, întărind ideea că aceste măsuri sunt inerent viciate, indiferent de conţinut sau de context".
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.
Citeşte şi: GALERIE FOTO, VIDEO Turişti evacuaţi dintr-un hotel din Eforie după ce o cameră a luat foc
Citeşte şi: Infotrafic: Nu mai sunt drumuri cu circulaţie închisă din cauza vremii/ Şase trenuri anulate pe ruta Caracal-Corabia, din cauza frigului
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe