- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (04.04.2013, 19:32)
- Pacala Dana , Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un profesor de la UMF Timişoara, arestat pentru mită, lua între 100 şi 300 de euro pentru examene
Un profesor de la Universitatea de Medicină Timişoara, arestat pentru luare de mită, primea 100-300 de euro de la studenţi pentru a-i trece examenele şi avea sume importante în conturi, iar din 2005 nu şi-a mai scos banii de salariu din cont, arată procurorii îm rechizitoriu.
Urmărește
2105 afișări
Un profesor de la UMF Timişoara, arestat pentru mită, lua între 100 şi 300 de euro pentru examene (Imagine: Luiza Puiu/ Arhiva Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biniş, a declarat că instanţa a decis joi menţinerea în arest a profesorului de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara Daniel Petru Cioca, pentru alte 60 de zile, acesta fiind arestat încă din februarie, pentru luare de mită de la studenţi.
"Judecătorii Tribunalului Timiş au decis astăzi (joi - n.r.) menţinerea în arest a lui Petru Daniel Cioca pentru 60 de zile, însă acesta poate face recurs la Curtea de Apel Timişoara", a spus Biniş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Potrivit sursei citate, Cioca a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, primul termen fiind stabilit pentru 13 mai, la Tribunalul Timiş.
În rechizitoriu se arată că procurorii timişoreni care l-au monitorizat l-au înregistrat timp de mai multe zile şi l-au filmat, cu ajutorul ofiţerilor SRI, identificând mai mulţi studenţi care i-au dat bani profesorului pentru a promova examenul de Biologie Celulară şi Moleculară. Cei mai mulţi mergeau şi îi dădeau plicul direct la birou, fiind vorba despre sume cuprinse între 100 şi 300 de euro.
În rechizitoriul întocmit de procurori, care se întinde pe 29 de pagini, se regăsesc mai multe descrieri ale scenelor în care profesorul de la Medicină primea banii de la studenţii săi. Astfel, se arată că, în 30 ianuarie, o studentă a fost în biroul lui Daniel Cioca şi i-a pus un plic cu o sută de euro pe masă, iar câteva zile mai târziu a promovat examenul cu nota 9. În timpul examinării, potrivit înţelegerii cu profesorul, a prezentat două subiecte care nu se regăseau în biletele de examen.
Conform sursei citate, în 1 februarie alte două studente au mers la profesor în birou, spunând că vor să discute cu el despre "meditaţii", ele fiind în ultimul an, şi comunicându-i când au programat examenul. Profesorul le-a solicitat să vină la examen după ora 11.00, dar "mai la urmă un pic", afirmând: "…vă luptaţi cu mine. Şi mai pot fi şi învins…". În aceeaşi zi, în biroul profesorului, una dintre studente i-a aşezat un plic îndoit, pe care îl avea în mână, peste mapa de pe birou, la loc vizibil. Imediat, şi cealaltă studentă a pus un al doilea plic pe birou, lângă primul. După ce tinerele au plecat, Daniel Cioca s-ar fi uitat în plicuri şi le-a pus într-un sertar, iar mai apoi în geantă. Cele două studente au recunoscut în faţa procurorilor că au dat câte o sută de euro şi au prezentat la examen alte subiecte decât cele de pe bilete.
În rechizitoriu se mai arată că în 4 februarie profesorul a fost filmat când, în timp ce intra în biroul său de la Universitate, era urmat de o tânără care s-a îndreptat spre o masă pe care a aşezat un plic mare, spunând că este pentru el. Apoi, fata a plecat, iar o alta a intrat apoi în birou, cu o plasă, spunând: "Doamna M.…sunt la Clinici pe Radiologie (...) ... vreau să mă ajutaţi…eu nu îs cu ocolitu’, am zis să vin direct…vreau să-mi spuneţi ca să fiţi mulţumit. Deci eu nu…fără nicio…şi…să-mi spuneţi (...) Da’ vă rog să-mi spuneţi…vin şi mâine dimineaţă. Cât vă datorez. Deci fără…". Procurorii afirmă că profesul a refuzat: "Nu veni cu…nu veni cu cutiuţe…".
Aceeaşi sursă arată că studenta a ieşit cu plasa în braţe, iar profesorul a luat plicul lăsat de prima fată. În plic erau alte trei plicuri mai mici, el luând ce era înăuntru şi punând în geantă, apoi notând ce era scris pe cele trei plicuri, cel mai probabil numele studenţilor, spun anchetatorii.
Conform sursei citate, studenta a recunoscut în faţa procurorilor că ea a dus sumele colectate şi de la alţi colegi care aveau restanţă la examenul profesorului Cioca: "Eu nu m-am uitat în plic, dar am bănuit că este vorba de sume de bani". Tânăra a spus, potrivit sursei citate, că era cunoscut faptul că inculpatul ia bani pentru a promova studenţii la examen, fie direct, fie prin intermediar.
Procurorii au identificat-o şi pe tânăra care i-a dus profesorului o plasă, ea declarând că atunci a dus cadou o sticlă de whisky, dar a fost refuzată de Cioca şi s-a întors a doua zi cu o carte în care pusese un plic pe care i l-a oferit profesorului. Acesta a refuzat verbal primirea plicului: "Vă rog din suflet nu veniţi cu nimic! Nu! Nu!…Mi-e frică să fac aşa ceva. Nu!…Nu vă supăraţi pe mine, da… Mi-e şi teamă. Ştiţi ce se întâmplă…". Discuţia continuă, iar tânăra insistă să fie ajutată la examen, iar în cele din urmă profesorul spune: "…ce să mai zic?…cartea aia sau ce să fac?…să mă uit pe cartea aia vreţi?…". Tânăra lasă cartea în care se găsea plicul pe birou, iar profesorul îi spune că îi va restitui cartea în dimineaţa examenului. Ea a luat nota opt, două zile mai târziu, la examen, chiar dacă subiectele prezentate de ea şi învăţate în prealabil, aleatoriu, erau altele decât cele extrase pe biletele de examen. În faţa procurorilor, studenta a recunoscut că în plic pusese 200 de euro.
Potrivit aceluiaşi rechizitoriu, în 5 februarie profesorul a fost vizitat la birou de o altă studentă, care i-a spus că a venit pentru a vedea în ce mod poate fi ajutată la examenul pe care urma să îl susţină: "Da, joi vin (7 martie 2013 - n.r.). Mă puteţi ajuta?". Înainte să iasă, şi aceasta a lăsat un plic pe masă, spunând că este pentru profesor.
Conform sursei citate, în aceeaşi zi, o altă studentă a venit la biroul profesorului, spunând că este în anul patru şi că era înscrisă pentru reexaminare în ziua respectivă, dar că nu s-a putut prezenta, precizând că lucrează "la Bega, la maternitate…la neonatologie…". Profesorul se arată de acord să o examineze în ziua următoare, în 6 februarie: "Ajungeţi mâine? Că mâine ar fi mai…Ajungeţi mâine?…Da, treceţi-vă atunci…". Cioca îi arată o foaie de hârtie pe care studenta se înscrie pentru reexaminare, apoi ea pune un plic pe birou, profesorul fiind filmat cum lua plicul şi îl aşeza în sertar. La audierile din faţa anchetatorilor, studenta a recunoscut că s-a trecut pe tabelul restanţierilor care aveau să vină a doua zi la reexaminare şi că în plic pusese 150 de euro şi menţionase numele, anul şi grupa.
Procurorii notează în rechizitoriu şi faptul că în înregistrările video făcute este evidentă starea de agitaţie a profesorului atunci când primeşte plicurile şi mai ales când le priveşte încercând să îşi dea seama ce sume sunt înăuntru, fără să le deschidă. Într-o discuţie la telefon cu o femeie, el spune: "Am trei foi de făcut…am făcut două foi şi jumătate azi", remarcând că este "puţin", ceea ce denotă şi faptul că inculpatul avea propus un "target" de realizat pe zi, în perioada de examene.
Procurorii au verificat şi situaţia financiară a profesorului Daniel Cioca de la Medicină, constatând că acesta a depus sume importante în mai multe bănci din Timişoara. Astfel, la BCR avea un depozit de 25.000 de lei, din septembrie 2009, precum şi aproape 10.000 de lei în contul de salariu, la BRD, avea 40.000 de lei din aprilie 2010, la Bank Leumi România, avea un depozit de 153.000 de lei, din noiembrie 2012, şi unul de aproape 70.000 de lei, din decembrie 2012, iar la Banca Transilvania profesorul mai avea un depozit de peste 33.000 de euro şi unul de 122.000 lei, ambele deschise la începutul anului 2013.
Potrivit rechizitoriului, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, din munca la catedră şi cercetare, din 2007 până în 2012, el a realizat venituri de aproximativ 500.000 de lei.
Procurorii au notat şi că, din 2005, profesorul nu şi-a mai scos banii de salariu din bancă, ci doar a adăugat sume sau a făcut depozite. În anii fiscali 2008-2012, Cioca a realizat venituri de aproximativ 550.000 de lei, însă valorile depuse în bănci depăşesc această sumă.
În rechizitoriu se mai arată că la începutul lunii februarie, la câteva zile după ce a fost ridicat de procurori pentru a fi audiat, din conturile profesorului au fost transferate sume în conturi aparţinând mamei sale. Este vorba de 33.500 de euro şi 122.060 de lei, procurorii cerând instanţei de judecată confiscarea acestor bani.
În 8 februarie, în urma unor percheziţii făcute în biroul şi maşina profesorului Daniel Cioca de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara şi în urma unor audieri făcute de procurori, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile, el fiind cercetat pentru luare de mită de la studenţi pentru a trece examenele.
Ulterior, contractul individual de muncă al profesorului a fost suspendat până la lămurirea situaţiei juridice.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie