- Home
- Social
- BRAŞOV, (03.10.2013, 17:13)
- Mihaela Gradinaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un student de la Universitatea "Transilvania" din Braşov a cucerit Vârful Uhuru din Kilimanjaro
Un tânăr de 23 de ani, student la master la Universitatea "Transilvania" Braşov, s-a întors dintr-o expediţie în Africa, unde a cucerit Vârful Uhuru (5895 metri) din Kilimanjaro şi Lenana (4.985 metri) din Mont Kenya.
Urmărește
336 afișări
Un student de la Universitatea "Transilvania" din Braşov a cucerit Vârful Uhuru din Kilimanjaro (Imagine: Bogdan Dinoiu/ Arhiva Mediafax Foto)
Tânărul, Florin Bogdan Năstase, a pornit în expediţie către Kenya în 9 septembrie, iar până în 19 septembrie a ajuns pe Vârful Uhuru (5.895 de metri) din Masivul Kilimanjaro şi Lenana (4.985 de metri) din Mount Kenya.
"Lupta cu muntele este ca într-un ring de box. Eşti pregătit să lupţi, dar şi să o încasezi. A fost greu, dar mai uşor decât mă aşteptam. La plecare mă temeam că nu mă tem, mi-era teamă să nu subestimez muntele. Lupta cea mare se dă la nivel psihic, dar niciun moment nu am vrut să renunţ. Pe munte eşti singur cu tine şi în acelaşi timp împreună cu tine. Orice ai face nu poţi scăpa de tine", a povestit tânărul, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Rectoratul Universităţii "Transilvania".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
El spune că a plecat în expediţie singur şi a urcat cu tot bagajul de 15-20 de kilograme în spate. Traseul spre Vârful Uhuru din Kilimanjaro a fost de şase zile, timp în care a fost nevoit să se obişnuiască cu schimbările mari de temperatură de la zi la noapte, dar şi cu provocările muntelui. A văzut şi oameni care au fost nevoiţi să abandoneze lupta cu muntele.
"Am fost uimit să văd cât de comercial e Kilimanjaro, dar şi cât de multă suferinţă era pe munte. Rata de succes pentru a atinge vârful se spune că este de 50%, dar în realitate pe vârf au ajuns destul de puţini. Am văzut oameni care abandonau de epuizare, unii nu mai puteau sta în picioare, vărsau, erau deshidrataţi... Diferenţele de temperatură de la zi la noapte erau foarte mari, de la plus 25 - 30 de grade Celsius la minus 3, minus 5 grade Celsius noaptea“, a mai spus Florin Năstase.
În ascensiunea Vârfului Uhuru a pornit în toiul nopţii, la ora 01.00 şi a ajuns după cinci ore de escaladat, înainte de răsărit. Despre momentul în care a ajuns pe vârf, la aproape 6.000 de metri altitudine şi a ridicat steagul României şi pe cel al Universităţii "Transilvania“, tânărul a spus că nu îl poate descrie în cuvinte.
"Ca întotdeauna ultimii paşi sunt cei mai grei, dar când zăreşti vârful îţi dă speranţă şi suflu să mergi mai departe. Cele mai importante au fost încurajările prietenilor şi a însemnat foarte mult pentru mine pentru că ştiam că cineva se gândeşte la mine. Aştepţi dimineaţa care vine împreună cu speranţa. Am fost bucuros să ajung pe vârf înaintea soarelui şi că am putut să ridic steagul României şi al Universităţii odată cu răsăritul soarelui. E un sentiment înălţător care nu poate fi descris în cuvinte. Kilimanjaro mai are denumirea şi de Casa Domnului. E ca şi cum te-ai afla în Casa Domnului", a explicat tânărul alpinist.
Pe traseul de întoarcere a avut o nouă provocare: a participat la salvarea unei tinere din Irlanda, care era epuizată şi pe care a cărat-o în spate, în alergare, până la echipa de salvare.
Florin Bogdan Năstase, originar din Curtea de Argeş, nu este la prima expediţie în munţi. În 2011, a escaladat cel mai înalt vârf din Alpi, vârful Mont Blanc (4.810 metri), iar în 2012 a ajuns pe vârful Elbrus, cel mai înalt vârf din Caucaz - 5.642 metri.
Pentru anul viitor are planuri şi mai mari. Vrea să intre în Cartea Recordurilor cu un proiect în premieră mondială intitulat "Cinci luni, cinci continente“ şi care presupune cucerirea celor mai înalte cinci vârfuri de pe cinci continente.
Expediţia din acest an din Africa a fost susţinută financiar de Universitatea "Transilvania" Braşov, care l-a finanţat cu 7.000 de euro, echipamentul costând aproximativ 3.000 de euro.
"Suntem hotărâţi să promovăm tot ce înseamnă performanţă a studenţilor noştri. Ceea ce a făcut Florin Năstase este o performanţă deosebită şi dacă va fi studentul nostru şi în continuare, în sensul de a-şi continua studiile de masterat, îl vom sprijini şi în următorul proiect pentru cucerirea celorlalte cinci vârfuri, fie în totalitate, fie ca principal susţinător financiar al lui. Ne-am dori să avem cât mai mulţi studenţi cu rezultate notabile la nivel naţional şi internaţional pentru că, în fond, aceasta este menirea noastră de a descoperi aceste diamante, de a le şlefui şi de a le pune în lumină", a spus Vasile Abrudan, rectorul
Universităţii.
Florin Bogdan Năstase a absolvit, în 2012, Facultatea de Ingineria Lemnului, iar în prezent urmează cursurile de masterat la aceeaşi facultate.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe