- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un tren de călători a deraiat la Craiova, mai multe persoane fiind transportate la spital - VIDEO, GALERIE FOTO
Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren de călători au deraiat, în noaptea de duminică spre luni, la câteva minute de la plecarea din Gara Craiova, mai multe persoane fiind duse la spital în urma accidentului.
Un tren de călători a deraiat la Craiova, mai multe persoane fiind transportate la spital (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)
Accidentul a avut loc în jurul orei 2.30, în dreptul localităţii doljene Cârcea. Opt vagoane şi locomotiva trenului accelerat 1692, care se îndrepta de la Timişoara la Bucureşti, au deraiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
-
Proiectul de peste 7 miliarde de dolari al reactoarelor de la Cernavodă prinde contur. Ar genera 19.000 de joburi în industrie
Cei aproximativ 300 de pasageri care se aflau în garnitură au fost evacuaţi din tren cu ajutorul jandarmilor, iar unii călători au spus că a durat circa 20 de minute până au reuşit să iasă din tren, vagoanele fiind răsturnate pe o parte, iar multe dintre ele fiind aruncate la câţiva metri distanţă de calea ferată.
Prefectul judeţului Dolj, Florin Stancu, a spus că autorităţile "au răspuns" prompt în acest caz şi că accidentul este unul fără precedent în judeţ.
15 pasageri au fost transportaţi la spital
Coordonatorul SMURD Craiova, Luciana Rotaru, a declarat, la rândul său, că 15 pasageri au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Iniţial a fost anunţat un număr de 13 răniţi.
Dr. Luciana Rotaru a spus că doar doi pacienţi vor rămâne la spital pentru consiliere psihologică din partea unui medic. Ea a precizat că unul dintre pasageri a suferit un atac de panică, manifestând teamă de a pleca din spital cu un alt mijloc de transport.
Mulţi pasageri, nemulţumiţi de întârzierea cu care au fost trimise alte mijloace de transport
După ce au reuşit să iasă din vagoane, oamenii au mers pe DN6, pentru a fi preluaţi de alte mijloace de transport şi duşi până la Caracal, de unde să poată pleca cu trenul. Mulţi dintre ei au reclamat întârzierea cu care autorităţile au trimis la faţa locului autocare care să îi preia, spunând că au fost nevoiţi să se descurce pe cont propriu.
În jurul orei 6.00, au sosit mai multe autocare şi microbuze, iar oamenii au fost preluaţi şi transportaţi la Caracal.
Doi jandarmi aflaţi în tren au anunţat accidentul
Doi jandarmi care urmau să susţină, la Bucureşti, un examen pentru a participa la o misiune în Kosovo şi care se aflau în trenul deraiat în judeţul Dolj au încercat să anunţe incidentul la 112, însă serviciul era blocat, astfel că au sunat la dispeceratul Jandarmeriei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, locotenent Cosmin Mirea, accidentul feroviar a fost anunţat Jandarmeriei de către doi colegi care urmau să ajungă la Bucureşti pentru a susţine un examen pentru o misiune în Kosovo, ei aflându-se în garnitură în momentul deraierii acesteia.
"Cei doi jandarmi au încercat să sune la 112, dar serviciul era blocat momentan. Atunci au sunat la noi în unitate în dispecerat şi noi am anunţat mai departe toate instituţiile care au intervenit", a declarat locotenentul Cosmin Mirea.
Deraierea ar fi fost cauzată de lipsa unor şuruburi de la şină
Subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Axinia a declarat, luni, că din primele informaţii ar rezulta că deraierea trenului de călători s-ar fi produs din cauza lipsei unor şuruburi care fixau bucăţile de şină în zona unde a avut loc accidentul.
Axinia a spus că echipe de control formate din specialişti de la Autoritatea Feroviară Română (AFER) şi de la societăţile de Infrastructură şi Călători din cadrul CFR au ajuns la locul incidentului pentru a vedea care este situaţia şi pentru a stabili cauzele producerii accidentului.
"Din primele informaţii primite rezultă că au fost desfăcute nişte şuruburi care fixau bucăţi de şină. Toată şina este sudată, dar doar porţiunea respectivă era prinsă în şuruburi. De fapt, au fost găsite şuruburile desfăcute la locul respectiv", a arătat Axinia.
Subsecretarul de stat a adăugat că şuruburile ar fi fost desfăcute probabil noaptea, "de nişte inconştienţi care au dorit să facă rău".
"Este clar că nu sunt probleme la locomotivă sau la vagoane, pentru că au deraiat toate, nu locomotiva sau ultimul vagon, spre exemplu", a mai spus Axinia.
Acesta a spus că sunt suficiente probe pentru a se stabili cauzele accidentului.
Întrebat cum comentează faptul că mai mulţi călători ai trenului care a deraiat vor să ceară despăgubiri, Axinia a răspuns că acest lucru "este normal", în condiţiile în care compania trebuie să asigure siguranţa cetăţenilor, iar aceştia au dreptul să ceară despăgubiri când aceasta le este pusă în pericol.
Ministrul Transporturilor a inspectat locul accidentului
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a ajuns, luni dimineaţă, în zona localităţii doljene Cârcea, unde a deraiat un tren accelerat, primul cu care a stat de vorbă fiind mecanicul de locomotivă.
Ministrul Transporturilor a ajuns la locul accidentului în jurul orei 9.15, fiind însoţit de primarul localităţii Cârcea, Valerică Pupăză.
Prima persoană cu care a stat de vorbă Berceanu a fost mecanicul garniturii, care i-a spus ministrului că locomotiva a fost prima care a deraiat, antrenând apoi opt din cele nouă vagoane ale trenului accelerat.
Un fir de circulaţie va fi deblocat în 24 de ore
În urma accidentului au fost blocate două fire de circulaţie pe ruta Craiova-Caracal-Bucureşti.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la locul accidentului, că unul dintre firele de linie ferată de pe ruta Craiova-Caracal-Bucureşti va rămâne blocat pentru aproximativ 24 de ore, iar celălalt va fi închis mai mult timp, fiind nevoie de "lucrări mai ample", precum înlocuirea unor traverse.
Întrebat câte garnituri de tren au fost deviate în urma accidentului din localitatea Cârcea, Radu Berceanu a răspuns: "În jur de zece trenuri".
Până luni, la ora 9.00, au fost afectate două trenuri accelerat, rapidul 696 Timişoara - Bucureşti şi Internaţional 361-2 Belgrad - Bucureşti, care urmau să ajungă la Bucureşti prin Craiova, şi care au fost deviate pe o altă rută, de la Caracal prin Piatra Olt, din cauza deraierii trenului accelerat 1692 Timişoara - Bucureşti.
Ultima verificare a tronsonului de cale ferată unde s-a produs accidentul a fost făcută duminică
Procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Craiova a precizat că ultimele lucrări la tronsul de cale ferată unde s-a petrecut accidentul feroviar au fost executate în urmă cu patru-cinci ani, ultima verificare având loc duminică în jurul orei 11.00.
"Pe tronsonul de cale ferată respectiv au fost executate lucrări în urmă cu patru-cinci ani. Ieri (duminică-n.r.) a fost verificat de persoana de supraveghere, care nu a constatat nicio defecţiune", a declarat Aurel Băjenaru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO