- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2016, 08:30)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNICEF a lansat o campanie de prevenţie a consumului de alcool în rândul adolescenţilor
UNICEF şi Ministerul Sănătăţii au lansat, joi, campania „Chiar şi o dată e prea mult”, care are rolul de a atrage atenţia adolescenţilor asupra unor consecinţe imediate ale consumului de alcool.
Urmărește
742 afișări
UNICEF a lansat o campanie de prevenţie a consumului de alcool în rândul adolescenţilor (Imagine AFP / Mediafax Foto)
Campania de prevenire a fost lansată în parteneriat cu Ministerul Sănatăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Consiliul Naţional al Elevilor.
Campania are două componente, una naţională care este lansată săptămâna aceasta şi care include spoturi de radio, de tv şi postere, şi o componentă de intervenţie locală, care se va demara abia din luna mai, şi care presupune comunicarea interpersonală, a explicat pentru MEDIAFAX Raluca Zaharia, care se ocupă de campanii de schimbare a comportamentelor în cadrul UNICEF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
„Un model de intervenţie al UNICEF se bazează pe existenţa unor centre de resurse pentru adolescenţi, în Iaşi, Cluj-Napoca şi municipiul Bacău. Acolo vom forma profesioniştii din centre pe un pachet de activităţi de comunicare cu elevii, care să-i ajute, să-i pună în nişte situaţii care să-i înveţe cum să răspundă constructiv la anumite probleme din viaţa lor şi la anumite presiuni, să dezvolte abilităţi cognitive care să-i ajute să se poziţioneze faţă de grup ca să răspundă la presiunea grupului”, a explicat Raluca Zaharia de la UNICEF.
În ceea ce priveşte consumul de alcool, ea a explicat că datele UNICEF arată că adolescenţii care beau, încep în jurul vârstei de 13-14 ani, iar cauzele sunt foarte diverse. „În cazurile acestea, influenţa tatălui este mai importantă decât influenţa mamei. De asemenea, o altă influenţă o poate avea grupul de prieteni. La vârsta de 14 ani se trece de la o etapă a vieţii la alta, ei încearcă să testeze cât mai multe limite din jurul lor”, a explicat Zaharia.
Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că deşi adolescenţa este încă o etapă a copilăriei, cercetările cele mai recente arată că adolescenţii trec printr-o multitudine de schimbări specifice vârstei.
„Aceste schimbări nu se petrec numai în plan fizic, ci şi în plan psihologic, în strănsă legătură cu dezvoltarea creierului. Adolescenţii operează altfel decât adulţii şi copiii mai mici atunci când vine vorba de învăţat, de luarea deciziilor şi soluţionarea problemelor. Au capacitatea de a deprinde rapid noi cunoştinţe, iar creierul lor este încă unul flexibil. Pe de altă parte, creierul lor nefiind dezvoltat complet, adolescenţii nu sunt întodeauna capabili să exercite pe deplin abilităţi precum controlul de sine sau auto-discplina acţionează mai mult sub imperiul impusurilor emoţionale decât al raţiunii. De asemenea, adolescenţii sunt influenţaţi în mare măsură de mediul în care trăiesc, de prieteni, părinţi, şcoală, societate, mass media. Normele sociale, definite ca tipare comportamentale afişate într-un anumit grup şi presiunea semenilor joacă un rol important în viaţa adolescenţilor. Contează foarte mult să înţelegem ce îi determină pe adolecenţi să se compoerte într-un anume fel, să ia decizii bune sau rele şi să îi ajutăm să facă alagerea corectă. Există în ziua de astăzi evidenţe nenumărate potrivit cărora multe dintre comportamentele nocive care ulterior ajung să coste scump societatea sunt formate în perioada adolescenţei”, a spus Blanchet.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, prezent la evenimentul de lansare, a spus că o astfel de iniţiativă este deosebit de utilă, „dar in acelaşi timp provocatoare deoarece ne propune să ne aplecăm asupra fenomenului riscului alcoolismului nu numai din perspectiva tratamentului patologiilor asociate consumului de alcool, ci si din perspectiva prevenirii acestui fenomen”.
„De asemenea, consider că această campanie de prevenire se orientează asupra unei categorii sociale extrem de vulnerabile la o serie de riscuri sociale, respectiv adolescenţii. În acest sens susţin cu fermitate ideea de a veni în intâmpinarea unor asemenea riscuri, care pot avea consecinţe dramatice atât asupra vieţii tinerilor noştri, dar şi a familiilor lor. Ministerul Sănătăţii susţine importanţa măsurilor de prevenire pe linia consumului de alcool în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor şi va face toate demersurile necesare pentru promovarea mesajelor de campanie prin intermediul sistemului sanitar”, a mai spus ministrul.
Citeşte şi: Alpinistul Ciprian Pătraşcu, expediţie pe Everest: "Voi încerca să trec pragul de 8.000 de metri fără oxigen" - FOTO
Citeşte şi: Opt migranţi şi călăuza lor au fost prinşi în timp ce încercau să intre ilegal în România. Refugiaţii au plătit 1.000 de euro fiecare
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: BlackCube: Angajaţii arestaţi pentru intimidare la adresa Codruţei Kovesi aveau sarcina de a ancheta acte de corupţie. Făcuseră progrese importante în acest caz
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe