- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.01.2015, 15:45)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Universitatea Bucureşti critică ordonanţa privind renunţarea la un titlu ştiinţific: Ne vom adresa Avocatului Poporului
Universitatea Bucureşti (UB), la care premierul Victor Ponta a devenit doctor în drept, critică virulent ordonanţa de guvern ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta şi spune că se va adresa Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curţii Constituţionale.
Urmărește
183 afișări
Universitatea Bucureşti critică ordonanţa privind renunţarea la un titlu ştiinţific: Ne vom adresa Avocatului Poporului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Universitatea din Bucureşti îşi exprimă public dezacordul faţă de prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 care permite deţinătorilor unui titlu ştiinţific să renunţe la titlul în cauză printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Posibilitatea renunţării de către deţinător la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional şi promovează un comportament iresponsabil şi lipsit de etică faţă de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educaţia superioară prin alternativa ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituţional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane şi financiare", se arată într-un comunicat semnat de conducerea UB şi remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Tot UB consideră că prevederea din ordonanţă ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta "creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităţilor, Consiliul Naţional de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea ştiinţifică". În plus, susţine UB, o astfel de reglementare "poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării".
Pe de altă parte, Universitatea se declară surprinsă de faptul că, la fel în cazul altor modificări aduse Legii educaţiei, instituţiile de învăţământ superior nu au fost consultate în privinţa elaborării acestei ordonanţe de urgenţă.
UB mai precizează că va face uz de toate pârghiile oferite de lege "pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renunţării la titlurile ştiinţifice, să nu îşi producă efectele".
Astfel, Universitatea urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor. În mod evident, explică UB acest demers, în cazul ordonanţei 94 "a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a ţării, care precizează fără echivoc că 'Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa din cuprinsul acestora' ".
"Cu toate acestea, crearea în mod artificial a cadrului legal care să permită deţinătorului unui titlu ştiinţific să renunţe la acest titlu nu reprezintă o situaţie extraordinară, a cărei reglementare să nu poată fi amânată. Acesta este şi motivul pentru care în cuprinsul OUG 94/2014 nu se regăseşte justificarea cerută de textul constituţional", susţin reprezentanţii UB.
Totodată, Universitatea din Bucureşti spune că se va adresa şi Parlamentului, cu solicitarea de a nu adopta completarea Legii educaţiei cu prevederea ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.
Guvernul a modificat, în 29 decembrie, Legea educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă care, între altele, permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.
Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.
Anterior, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la această ordonanţă, că niciodată nu a fost de părere că trebuie date acte normative pentru o persoană, dar că nu o să dea o replică în media şi că, atunci când ordonanţa va veni la promulgare, va delibera şi va decide.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe