- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2012, 14:17)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Universităţi din toată ţara, AMENDATE pentru nereguli privind taxele de înscriere şi de examen
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut peste o sută de controale la universităţi, unde s-au constatat nereguli privind înregistrările taxelor, astfel aplicându-se amenzi în valoare de 50.000 lei, dar şi avertismente.
Urmărește
1438 afișări
Universităţi din toată ţara, AMENDATE pentru nereguli privind taxele de înscriere şi de examen (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de joi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost desfăşurate controale în 118 universităţi, pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de studii.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 17 amenzi contravenţionale, în valoare de 50.000 de lei, şi 39 de avertismente, precizează sursa citată.
Astfel, au fost verificate listele tarifelor pentru cursuri şi alte activităţi educaţionale, dar şi actele din care să rezulte obiectul de activitatea unităţilor de învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
La câteva dintre universităţile verificate, nu a fost găsit codul unic de înregistrare din care să rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea de învăţământ a fost autorizată să funcţioneze sau programul de funcţionare (Dolj). De asemenea, nu erau afişate listele cu tarifele aferente cursurilor şi condiţiile de plată (Vaslui, Iaşi, Cluj, Bihor) sau taxele percepute în anul şcolar 2012-2013 pentru înscriere, şcolarizare şi reexaminare (Vrancea).
Potrivit sursei citate, în universităţile verificate din judeţul Neamţ nu erau înscrise taxele percepute la depunerea dosarului de înscriere, taxele anuale de şcolarizare, taxele de examinare sau reexaminare pentru fiecare disciplină în situaţia neprezentării sau a nepromovării unui examen, menţionându-se doar că acestea sunt aprobate de Senatul universităţii.
De asemenea, în unele cazuri era condiţionată primirea dosarului de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere prin care candidatul se angaja că nu va urma simultan mai mult de două programe de studii, indiferent de nivelul şi forma de finanţare.
La verificarea existenţei contractelor de studii şi a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor au fost întâlnite cazuri în care din contract lipseau taxele percepute, existând doar clauza conform căreia Senatul universităţii are dreptul de a fixa sau modifica în mod unilateral taxele aferente desfăşurării procesului didactic.
"În contractul de studii era stipulat că studentul se obligă la plata integrală a taxei de şcolarizare stabilită pentru anul şcolar respectiv, eliberarea dosarului de studii fiind condiţionată de achitarea integrală a taxei, fiind încălcată libertatea de a lua decizii la achiziţionarea de servicii, sau nu se restituia taxa plătită în cazul retragerii dosarului de studii, a exmatriculării sau a transferării la alte instituţii, impunându-se clauze care ar fi putut favoriza folosirea unor practici incorecte", mai arată reprezentanţii ANPC.
Şi la câteva universităţi din Vrancea, reprezentanţii instituţiei de control au găsit "o fişă-contract" în care nu erau redactate toate informaţiile utile studenţilor, respectiv nu erau trecute taxa de rerexaminare, taxa de reînscriere, taxa de refacere a lucrărilor practice sau penalităţi, în timp ce în Harghita, în urma verificărilor efectuate, inspectorii ANPC au găsit că valoarea taxelor şcolare şi modalităţile de plată nu erau trecute în contract.
În unităţile de învăţământ verificate în judeţul Braşov au fost găsite nereguli la contractele încheiate cu studenţii, respectiv nu se menţiona forma de învăţământ la care a fost admis studentul şi tarifele aferente anului de studiu respectiv, precum şi modul de achitare a acestora în cazul formei de învăţământ cu taxă. Totodată, au fost încheiate contracte ce cuprindeau două părţi: contractul de şcolarizare - în care nu se menţiona explicit durata acestuia şi un contract de studii - în care nu se indicau tariful anului de studiu şi condiţiile de plată, aceste informaţii fiind afişate doar la casieria universităţii.
De asemenea, în contractele anuale de studii nu existau informaţii referitoare la structura anului universitar, disciplinele care se parcurg şi numărul de credite la disciplinele obligatorii, precum şi numărul minim de credite pentru înscrierea în anul viitor.
În urma controalelor desfăşurate în universităţi au mai fost găsite nereguli cu privire la neprecizarea condiţiilor de reziliere a contractului (Iaşi), a modului de restituire a taxelor achitate în plus peste perioada de şcolarizare (Suceava), neindicarea tuturor taxelor percepute stabilite prin hotărârea Senatului universităţii (Dâmboviţa), inexistenţa în contracte a clauzelor de reziliere sau de încetare a contractului (Bucureşti).
"În Iaşi - în contract erau prevăzute la «Termene şi condiţii de plata » că taxele achitate nu se returnează în nicio situaţie şi la «Drepturile şi obligaţiile studentului » că nu poate solicita restituirea taxelor achitate în cazul exmatriculării sau al continuării studiilor la altă instituţie şi că trebuie să achite integral taxa de studii pentru întreg anul universitar", mai precizează sursa citată.
Controalele au fost desfăşurate în perioada 8-17 octombrie 2012.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Rectorul Univesităţii Suceava, ameninţat cu dezvăluiri despre un plagiat dacă micşorează salariile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”