Unsprezece curţi de apel au decis continuarea protestelor

Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAG) a stabilit, în urma centralizării rezultatelor din 14 curţi de apel care au avut adunările generale, că 11 vor continua protestele, în timp ce Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Constanţa au decis suspendarea protestelor.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Unsprezece curţi de apel au decis continuarea protestelor

Unsprezece curţi de apel au decis continuarea protestelor

Potrivit RNAG, Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Târgu Mureş au decis în adunări generale continuarea protestelor.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Craiova a decis să suspende protestele, "deşi a constatat că "revendicarile ce au dus la declanşarea protestului magistraţilor nu au fost soluţionate", se arată în comunicatul RNAG remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis continuarea protestului, însă în altă formă.

Curtea de Apel Constanţa nu a organizat încă adunarea generală.

De asemenenea, din cele 36 de tribunale centralizare, Tribunalul Constanţa a decis suspendarea protestului.

În privinţa judecătoriilor, RNAG a stabilit că toate cele 97 au decis să blocheze activitatea în continuare.

RNAG mai arată că "cel puţin 60 de instanţe" au solicitat în adunările generale demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Motivarea cel mai des întâlnită se referă la responsabilitatea directă a acestuia (Cătălin Predoiu, n.r.) pentru escaladarea conflictului dintre puterea judecătorească şi puterea executivă şi existenţa unor atitudini duplicitare şi lipsite de transparenţă dovedite pe perioada negocierilor purtate", se mai arată în comunicat.

De asemenea, majoritatea adunărilor generale au luat în discuţie acordarea unui mandat expres unei echipe de judecători - formată din Laura Andrei, Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu, Florin Niţă - "pentru reprezentarea lor directă şi nemediată în cadrul discuţiilor şi negocierilor" pentru încheierea Pactului Naţional pentru Justiţie.

Alte revendicări comune ale magistraţilor exprimate în hotărârile adunărilor generale se referă la solicitarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să desemneze viitorul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie "printr-o procedură publică transparentă şi deschisă accesului oricărui judecator, inclusiv prin realizarea unor audieri publice".

Magistraţii au mai cerut, potrivit RNAG, întocmirea unei scrisori deschise către societate, "în sensul unei informări reale referitoare la cauzele şi semnficaţiile conflictul din justiţie, cu explicarea necesităţii respectării principiilor independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, drept garanţie şi fundament al statului de drept".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici