Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvaţi Copiii. Potrivit organizaţiei, în Regiunea Centru procentul este mai mic, unul din douăzeci de copii având părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Din judeţele din regiune, conform statisticilor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, în judeţele Braşov şi Mureş sunt aproximativ 40% dintre copiii în această situaţie.

Conform aceloraşi statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel naţional, dintre cei 72.627 de copii, 2.781 se află într-o situaţie suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecţie specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.

Rezultatele programului complex de sprijin social, psihologic şi educaţional derulat Salvaţi Copiii România în judeţele Braşov şi Mureş pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familie şi intrarea în sistemul de protecţie specială constituie o bună practică pentru prevenirea separării copilului de familie: aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.

Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Salvaţi Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinţi în judeţele Braşov şi Mureş. Implicarea directă în comunităţile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.

La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Braşov este judeţul cu cel mai mare număr de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, 1.359 de copii, urmat de judeţul Sibiu pe locul doi, cu 1.131 de copii înregistraţi, judeţul Harghita pe locul trei, cu 1.013 copii, şi judeţul Mureş pe locul patru cu 855 de copii. În judeţul Covasna sunt înregistraţi 757 copii iar în judeţul Alba 668 copii.

Pe parcursul programului, peste 1.181 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvaţi Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare.

„Aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

În cele două judeţe au fost create reţele inter-instituţionale locale compuse din reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi alte domenii conexe care au contribuit la îmbunătăţirea procesului de identificare şi monitorizare a copiilor expuşi riscului de separare de familie, cu focus pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în judeţele Braşov şi Mureş.

De asemenea. în vederea îmbunătăţirii procesului de identificare şi monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei.

„Copiii care rămân în ţară, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, sunt nevoiţi să se confrunte cu probleme psiho-emoţionale şi sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înţelege pe deplin şi a depăşi traumele. Situaţia celor care nu au rude în ţară în grija cărora să rămână este şi mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autorităţile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvaţi Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru aceşti copii, care sî contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora şi la prevenirea instituţionalizării lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici