- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.11.2023, 19:06)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate
Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvaţi Copiii. Potrivit organizaţiei, în Regiunea Centru procentul este mai mic, unul din douăzeci de copii având părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
Urmărește
391 afișări
Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate
Din judeţele din regiune, conform statisticilor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, în judeţele Braşov şi Mureş sunt aproximativ 40% dintre copiii în această situaţie.
Conform aceloraşi statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel naţional, dintre cei 72.627 de copii, 2.781 se află într-o situaţie suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecţie specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Rezultatele programului complex de sprijin social, psihologic şi educaţional derulat Salvaţi Copiii România în judeţele Braşov şi Mureş pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familie şi intrarea în sistemul de protecţie specială constituie o bună practică pentru prevenirea separării copilului de familie: aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.
Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Salvaţi Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinţi în judeţele Braşov şi Mureş. Implicarea directă în comunităţile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.
La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Braşov este judeţul cu cel mai mare număr de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, 1.359 de copii, urmat de judeţul Sibiu pe locul doi, cu 1.131 de copii înregistraţi, judeţul Harghita pe locul trei, cu 1.013 copii, şi judeţul Mureş pe locul patru cu 855 de copii. În judeţul Covasna sunt înregistraţi 757 copii iar în judeţul Alba 668 copii.
Pe parcursul programului, peste 1.181 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvaţi Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare.
„Aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
În cele două judeţe au fost create reţele inter-instituţionale locale compuse din reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi alte domenii conexe care au contribuit la îmbunătăţirea procesului de identificare şi monitorizare a copiilor expuşi riscului de separare de familie, cu focus pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în judeţele Braşov şi Mureş.
De asemenea. în vederea îmbunătăţirii procesului de identificare şi monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei.
„Copiii care rămân în ţară, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, sunt nevoiţi să se confrunte cu probleme psiho-emoţionale şi sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înţelege pe deplin şi a depăşi traumele. Situaţia celor care nu au rude în ţară în grija cărora să rămână este şi mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autorităţile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvaţi Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru aceşti copii, care sî contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora şi la prevenirea instituţionalizării lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe