- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.07.2016, 19:14)
- Claudiu Surmei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul dintre denunţătorii lui Oprescu: 45% din mită mergea la primar, nu număra banii, doar mulţumea
Bogdan Popa, inculpat şi denunţător în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în faţa judecătorilor că 45% din sumele primite ca de mită, în primă fază, ar fi ajuns la fostul edil, precizând că în 2015 i-a dat acestuia de câteva ori câte 50.000 euro.
Urmărește
22434 afișări
Unul dintre denunţătorii lui Oprescu: 45% din mită mergea la primar, nu număra banii, doar mulţumea
"În 80-90% din situaţii Ion Niţă şi Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeaşi zi şi, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani, le remiteam la rândul meu în aceeaşi zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract şi că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers şi am discutat cu Oprescu şi acesta mi-a spus "Ok, dă-i drumul". Structura mitei era 33% pentru martorii denunţători., 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu şi restul la mine", şi-a început Bogdan Popa, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor declaraţia în faţa judecătorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, este unul dintre cei trei inculpaţi din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare şi Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator societăţi comerciale.
"În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie-august să îi dau mită lui Oprescu, însoţit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Niţă. Mita şi discuţiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de faţă. Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de faţă. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată", a mai declarat Bogdan Popa.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
"Cred că grupul infracţional a început să funcţioneze la începutul lui 2013. Iniţial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu şi Niţă. Stanca a apărut în 2014. Şuteala şi Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferenţa de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influenţă exercitat la Oprescu şi Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problema şi puneam mita pe masă", le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.
Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, "culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.
"Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toţi pe vacanţe, ceasuri şi prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici şi-a oprit comision de 15 %, Şupeală şi Pietroi câte 25.000 euro, Niţă 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aş fi fost dat afară. Expresia " ne vedem pe câmp" am stabilit-o cu Oprescu
Înseamna ca mergeam la el acasa, la Ciolpani. Am stabilit aşa ca să nu existe înregistrări în care să fie menţionată localitatea Ciolpani", a mai declarat fostul şef al Administraţiei Cimitirelor.
Bogdan Popa a precizar că în anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la Administraţia Cimitirelor pe post de muncitor necalificat după ce anterior fusese şoferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat că Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.
"Aceste activităţi nu se puteau derula însa fără Oprescu. Îmi tot spunea "Haide, fă, haide, da!". Revin şi arăt că în cursul lui 2014 şi 2015, când am dat mită lui Oprescu, de faţă era şi Stanca. Lăsam telefoanele în bucătărie, intram în living şi banii erau într-o pungă de plastic de cadou pe care o puneam sub o pernă a unei canapele", a precizat Bogdan Popa.
Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor le-a spus judecătorilor că a denunţat faptele de corupţie în care ar fi fost implicat din conştiinţă civică.
"Nu mi-a spus nimeni să fac denunţ, nu am fost ameninţat. Am făcut-o din conştiinţă civică care nu a funcţionat de la început pentru că am fost un dobitoc. Nu mai ţin minte cu câte zile înainte de septembrie 2015 am anunţat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu ştiu dacă avea inscripţionată menţiunea mită. În ziua respectivă mi-a murit bunicul şi l-am anunţat pe Oprescu. Ne-am întâlnit la Palatul Mogoşoaia şi am stabilit că ne întâlnim pe câmp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro", a spus Popa.
Bărbatul le-a spus judecătorilor şi că în seara în care au fost duşi la DNA a avut o discuţie cu fostul edil pe holurile parchetului.
"În seara de 5 septembrie, eu şi Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a întrebat dacă am informaţii că suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcată. Am zis că nu ştiu. În aceeaşi discuţie, Oprescu mi-a indicat să nu dau declaraţii. Mi-a sugerat să spun că am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapă pentru cineva. Precizez că pe 5 septembrie chiar s-a pus în discutie rezolvarea unei gropi pentru o persoană, dar rezolvasem deja. În momentul în care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma şi provenienţa. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea mulţumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau în euro. De schimbul valutar se ocupa Albu", se arată în declaraţia dată de Bogdan Popa în faţa judecătorilor.
Următoarele audieri vor avea loc marţi, 12 iulie.
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Sorin Oprescu, întâlnire cu Şova la instanţă: Nu trecem prin momente foarte bune - VIDEO/FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe