Valeriu Zgonea a ajuns la Roşia Montană: Cred că statul e capabil să protejeze mediul şi să genereze locuri de muncă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, la Roşia Montană, că din punctul său de vedere statul român este "capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă", susţinând că dacă se blochează fiecare investiţie, atunci e o problemă.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Valeriu Zgonea a ajuns la Roşia Montană: Cred că statul e capabil să protejeze mediul şi să genereze locuri de muncă

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Valeriu Zgonea a declarat că mesajul său atât pentru parlamentari, cât şi pentru cei care sunt împotriva proiectului minier este "să vină la Roşia Montană".

"Cei care sunt împotrivă să vină şi aici, să vină şi în Parlament, alături de cei care susţin proiectul ca să-i convingă pe cei care sunt parlamentari ai statului român, pentru că fiecare deputat şi senator trebuie să asculte şi părerile «pro» şi părerile «contra» şi dacă putem să generăm locuri de muncă şi să protejăm mediul suntem cu adevărat un stat european. Dacă blocăm fiecare investiţie avem o problemă. După ce blocăm Roşia Montană, vom bloca şi altele. Gândiţi-vă la Remin Baia Mare, la exploatările miniere din zona Gorjului, Vâlcea şi alte zone. Trebuie să fim foarte atenţi, este o bătălie pentru locuri de muncă în toată lumea şi eu cred că statul român este capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă. Asta am auzit până acum la cei care susţin proiectul", a spus, duminică, Valeriu Zgonea, înainte de a intra în galeria Cătălina-Monuleşti.

El a precizat că după ce va vizita galeria Cătălina-Monuleşti va merge să discute cu cei care sunt împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Zgonea a mai spus că "proiectul acesta face parte dintr-o Românie prosperă".

La intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti, Zgonea a fost întâmpinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu tradiţionalul "Noroc bun!", aceştia răspunzându-i în cor cu acelaşi salut.

Înainte de intra în galerie, Zgonea a vorbit cu mai mulţi mineri care susţin proiectul şi care i-au spus că au nevoie de locuri de muncă şi că mineritul este singura sursă de venit în zonă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Cârnic şi Tăul Brazi, fiind însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Sindicatului "Viitorul Mineritului"..

De asemenea, Zgonea este însoţit de reprezentanţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care îi prezintă beneficiile exploatării miniere.

Cecilia Szentesy, director de priectare tehnică la RMGC, i-a spus lui Zgonea că Gold Corporaţion a început deja ecologizarea zonei, instituindu-se o staţie pilot de curăţare a apelor acide, calitatea apei fiind conformă cu standardele existente în România.

Ea a mai spus că la Ministerul Mediului a fost negociată garanţia de mediu în cazul proiectului, care a crescut de două ori, şi că s-au prevăzut şi garanţii suplimentare pentru eventuale evenimente nedorite.

"În acest moment, compania are 500 de angajaţi care în proporţie de 95 la sută sunt localnici. În perioada de construcţie vor exista 2.300 de angajaţi direcţi, iar în perioada de operare 900 de angajaţi direcţi", a spus ea, precizând că perioada de construcţie va dura trei ani, timp în care se vor construi uzina de procesare, iazul de decantare modern şi hale de steril.

"Exploatarea va produce, în medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur în fiecare an. Asta înseamnă că doar Roşia Montană va produce cât produce în momentul de faţă 80 la sută din Europa. România ar fi producătorul numărul unu", a mai spus Cecilia Szentesy.

Valeriu Zgonea a ajuns, duminică dimineaţă, la Roşia Montană, unde a fost aşteptat de primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, şi de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, cu care a discutat în sediul primăriei.

Săptămâna trecută, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă duminica trecută, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Sâmbătă seară, la Bucureşti, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici