Soluţie găsită de Lia Savonea pentru întrunirea cvorumului. Validarea Adinei Florea, blocată/ Procurorul general, acuzat de Lia Savonea că îi sabotează şedinţa/ Propunere de sancţiuni dure pentru cei care absentează

Şedinţa plenului CSM a fost amânată, marţi, la ora 16.30, pentru ca cei trei procurori care participă la întâlnirea de la Parchetul General, care se încheie la 16.00, să poată ajunge, a anunţat preşedintele Consiliului, Lia Savonea, care a precizat că Bogdan Licu nu i-a răspuns la telefon. Judecătoarea CSM Gabriela Baltag a solicitat, marţi, în condiţiile în care la şedinţa plenului Consiliului erau doar 13 membri din cei 15 necesari pentru asigurarea cvorumului, ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului General, pentru a ţine şedinţa acolo. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marţi, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Este pentru a şasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

Urmărește
4801 afișări
Imaginea articolului Soluţie găsită de Lia Savonea pentru întrunirea cvorumului. Validarea Adinei Florea, blocată/ Procurorul general, acuzat de Lia Savonea că îi sabotează şedinţa/ Propunere de sancţiuni dure pentru cei care absentează

CSM nu are cvorum încă pentru validarea Adinei Florea / Un judecător propune ca membrii plenului să meargă la Parchet, să ţină şedinţa acolo / Lia Savonea îl acuză pe procurorul general că sabotează şedinţa

UPDATE 12:20

„L-am sunat pe procurorul general, da, aşa este. E unul dintre motivele pentru care noi am amânat la acaestă oră. Trebuie să anunţ public că l-am sunat pe domnul procuror general, nu mi-a răspuns, însă a înţeles să transmită un mesaj secretarului general, respectiv însoţit de o adresă din care rezultă programul întâlnirilor de astăzi, din cadrul Parchetului General. Reţinem că aceste activităţi se derulează până la orele 16.00, potrivit comunicării pe care a făcut-o astăzi, după insistenţele pe care toată lumea le-a văzut", a anunţat Lia Savonea.

Preşedintele CSM a menţionat şi că Bogdan Licu a fost invitat la şedinţa CSM de pe 4 octombrie, că i s-a comunicat ordinea de zi, şi că procurorul general nu a anunţat că ar avea această activitate programată.

„Vă propun să amânăm şedinţa de plen pentru orele 16.30, timp suficient în care procurorii ar putea să ajungă din Parchetul General până în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât să ne putem să ne desfăşurăm şedinţa", a mai spus Lia Savonea.

Cei 13 membri prezenţi au fost de acord cu propunerea preşedintelui CSM, astfel că şedinţa plenului Consiliului a fost amânată pentru marţi, la ora 16.30, astfel încât cei trei procurori, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac, să poată ajunge.

Potrivit legii de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, cvorumul necesar este de 15 membri.

UPDATE 11.10 Plenul CSM, amânat cu o oră pentru ca Savonea să vorbească cu Licu despre procurorii care lipsesc

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată, marţi, cu o oră, pentru ca preşedintele CSM, Lia Savonea, să ia legătura cu Bogdan Licu ca să vadă dacă cei trei procurori care lipsesc şi care sunt în şedinţă cu procurorul general pot participa marţi la plen.

La ora transmiterii ştirii, în plenul CSM sunt prezenţi doar 13 membri din cei 15 necesari pentru asigurarea cvorumului.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, marţi, că plenul CSM e în imposibilitatea de a demara şedinţa în condiţiile în care sunt prezenţi doar 13 membri din cei 15 necesari, potrivit legii.

Judecătorul Gabriela Baltag a propus atunci ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), acolo unde procurorul general Bogdan Licu are o întâlnire la care participă şi trei procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac.

Ulterior, Lia Savonea a anunţat că şedinţa se amână cu o oră pentru ca să ia legătura cu Bogdan Licu, pentru a vedea dacă cei trei procurori care lipsesc şi care sunt în şedinţă cu procurorul general pot participa sau nu marţi la plen.

Şefa CSM, Lia Savonea, cere modificarea Legii pentru cvorum: Membrii CSM să-şi piardă mandatul!

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a solicitat, marţi, modificarea Legii 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii, prin care să fie modificat cvorumul necesar pentru şedinţa plenului, şi sancţionarea membrilor care boicotează şedinţele.

"Nu putem să deschidem această şedinţă de plen având în vedere dispoziţiile articolului 27, alineatul 2, din Legea 317/ 2004 şi ale articolului 17 din Regulament, care prevăd că lucrările Plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri. Domnule secretar, este comunicat de către vreun membru vreun motiv pentru care nu s-au prezentat la şedinţă? Personal, am citit în presă că mai mulţi procurori au fost invitaţi la sediul Parchetului General astăzi, mie personal mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în activitatea CSM, în funcţionarea plenului CSM, şi trebuie să reamintesc faptul că la patru şedinţe legal convocate, la data de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 , 3 iulie 2019, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor.

Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în raport de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea articolului 27, aliaentul 2 din legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen", a solicitat Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, şedinţele plenului CSM se pot desfăşura legal numai dacă sunt prezenţi 15 membri.

Preşedintele CSM a anunţat că cei trei procurori care lipsesc marţi de la şedinţa plenului CSM nu au anunţat în niciun fel că nu pot participa.

"Trebuie să spun că miercuri, 2 octombrie, în cadrul activităţii desfăşurate într-o comisie, am discutat despre această şedinţă de plen, împreună am convenit că, date fiind actviităţile planificate de către procurori la Constanţa, începând de mâine şi până vineri, este imposibilă alegerea unei alte date decât cea de astăzi. Au fost prezenţi toţi cei cinci procurori, niciunul nu a obiectat, niciunul nu a spus că are activităţi planificate sau în curs de a fi planificate. Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei, pe marginea şedinţei pentru astăzi. Nu pot să nu constat aaeastă stranie coincidenţă, ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General, peste activitatea de plen şi după ce, informal, între membrii Consiliului, s-a stabilit că astăzi va fi asigurată şedinţă de plen", a declarat Lia Savonea.

Preşedintele CSM a propus ca membrii CSM care fac imposibilă desfăşurarea şedinţelor de plen legal convocate să fie sancţionaţi cu pierderea mandatului.

"Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei acţiuni de coordonare, în blocarea activităţii şedinţei de plen, aşa că vă propun să solicităm modificarea articolului 27 aliaentul 2 din Legea 317/2004 aşa încât să fie împiedicat orice membru din CSM să-şi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii primordiale din cadrul acestei instituţii. Aş mai propune, pentru că nu avem alte pârghii, să se stabilească şi ca un membru aflat într-o astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, între membrii s-a discutat acest lucru, să-şi piardă de drept mandatul", a conchis Lia Savonea.

 

ORA 10.00 Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lai Savonea, a anunţat, marţi, că plenul CSM e în imposibilitatea de a demara şedinţa în condiţiile în care sunt prezenţi doar 13 membri din cei 15 necesari, potrivit legii.

Judecătorul Gabriela Baltag a propus atunci ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), acolo unde procurorul general Bogdan Licu are o întâlnire la care participă şi trei procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac.

"Acei membri CSM primesc o indemnizaţie consistentă şi diurne, în limitele legii fiecare. Deci vă fac această propunere, dacă sunteţi de acord, invităm şi presa, să mergem până la Parchetul General şi să facem şedinţa acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost şi alte locuri , la Iaşi, unde Consiliul şi-a desfăşurat şedinţa de plen. Şi desigur să aveţi în vedere, în situaţia în care nu agreaţi o astfel de propunere, să amânaţi în cursul zilei de astăzi, din oră în oră, şedinţa de plen. Poate totuşi conştiinţa colegilor noştri se deşteaptă şi vor veni să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Din câte ştim noi, ei sunt în prezent, funcţionează în CSM, nu în Parchetul General", a solicitat judecătorul CSM Gabriela Baltag.

Ulterior, preşedintele Consiliului, Lia Savonea, a propus ca plenul CSM să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu, pentru lămuriri şi l-a acuzat pe acesta că sabotează practic şedinţa CSM.

"Eu v-aş propune să încercăm să-l contactăm pe domnul procuror general, eu aş vrea să avem o discuţie, prin videoconferinţă, prin orice se poate, să înţelegem şi noi câteva dintre lucrurile care se întâmplă cel puţin aşa , neobişnuit. Suprapunerea unor activităţi peste şedinţa de plen, invitarea procurorilor, vreau să ştiu ...Este indispensabilă prezenţa a trei procurori din cadrul CSM la acaestă şedinţă? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă şi cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general. Vă propun să-l consultăm şi să intrăm în legătură directă cu dumnealui", a declarat Lia Savonea.

Patru membri ai plenului CSM nu participă, marţi, la şedinţă. Astfel, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac sunt, marţi, la întâlnirea Secţiei de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiei Parchetelor Militare, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care are loc la Parchetul General.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi ea membru de drept în plenul CSM, este la Consiliul JAI de la Luxembourg.

 

Taguri:
gabriela baltag,
csm,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici