Vama Stamora Moraviţa, blocată în urma descinderilor vizând traficul cu ţigări, a fost redeschisă

Vama Stamora Moraviţa (Timiş), blocată, marţi dimineaţă, în urma descinderilor care vizează vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia a fost redeschisă după aproximativ două ore, în timp ce percheziţiile în birouri continuă.

Urmărește
795 afișări
Imaginea articolului Vama Stamora Moraviţa, blocată în urma descinderilor vizând traficul cu ţigări, a fost redeschisă

Vama Stamora Moraviţa, blocată în urma descinderilor vizând traficul cu ţigări, a fost redeschisă (Imagine: Tibi Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, traficul la Vama Stamora Moraviţa, blocat la ora 6.00, a fost redeschis parţial în jurul 8.00, în timp ce percheziţiile în birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră continuă.

Măsura redeschiderii traficului a fost luată pentru a le permite celor câteva zeci de şoferi aflaţi în vamă să treacă în Serbia.

La celălalt punct de frontieră cu Serbia din judeţul Timiş, Jimbolia, traficul se desfăşoară în condiţii normale, aici neavând loc descinderi ale anchetatorilor.

Zeci de poliţişti şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA, au descins, marţi dimineaţă, în vămile Stamora Moraviţa, judeţul Timiş, şi Naidăş, judeţul Caraş - Severin, mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.

Vama Stamora Moraviţa, aflată la graniţa cu Serbia, a fost blocată, marţi dimineaţă, în jurul orei 6.00, după ce două autocare pline cu poliţişti şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au ajuns la punctul de trecere a frontierei.

Mai multe filtre au fost organizate de poliţişti şi jandarmi pe drumul dintre Timişoara şi Vama Stamora Mraviţa, iar descinderi au loc, la ora transmiterii acestei ştiri, şi la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor din municipiu.

De altfel, peste 130 de descinderi au loc, marţi, de la ora 6.00, la locuinţele şi la locurile de muncă ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră din zona de vest a ţării, într-o amplă anchetă coordonată de DNA privind corupţia la frontieră.

Până la această oră, aproximativ 30 de persoane au fost ridicate şi duse la audieri în urma descinderilor ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi a procurorilor anticorupţie în cinci puncte vamale şi domicilii din zece judeţe, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări, au precizat sursele citate. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă.

Acţiunea vizează vămile Naidaş şi Stamora Moraviţa, precum şi sectoarele Poliţiei de Frontieră Oraviţa, Deta şi Cruceni.

De asemenea, anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţele unor poliţişti, vameşi şi traficanţi de ţigări, în judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timiş şi Dâmboviţa, precum şi în Capitală.

Întreaga acţiune este coordonată de la Bucureşti, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din judeţul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Cele 59 de persoane au fost arestate, la cererea anchetatorilor, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, avocaţii inculpaţilor au declarat recurs la deciziile de arestare preventivă, ce urmează să fie judecat la instanţa supremă.

Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilor României pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare, care au avut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioadă premergătoare unui nou Raport al CE, dar care nici până acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, el răspunzând: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet, nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?".

Preşedintele a participat la reuniunea Consiliului European, susţinând o declaraţie de presă la final.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici