- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.04.2014, 14:30)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetaţi pentru contrabandă la Vama Siret, coordonată de un preot
DNA a început urmărirea penală într-un dosar de corupţie la Vama Siret, în care sunt implicaţi 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră, un consilier de la Direcţia Operaţiuni Vamale Iaşi şi şase traficanţi de ţigări, anchetatorii stabilind că gruparea era coordonată de un preot din Botoşani.
Urmărește
735 afișări
Vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetaţi pentru contrabandă la Vama Siret, coordonată de un preot (Imagine: Liviu Chirică / Mediafax Foto)
În urma activităţii infracţionale, reţeaua infracţională ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,5 milioane de lei, arată Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat de presă.
Potrivit DNA, în perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, preotul parohiei din localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, Horga Dumitru, a iniţiat şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unei reţele, care se ocupa cu introducerea unor cantităţi de ţigări ce depăşeau plafonul admis de Regulamentul Vamal.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
Acest lucru se întâmpla, potrivit anchetatorilor, prin Vama Siret, gruparea fiind spijinită ce 16 poliţişti ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, 16 vameşi de la Biroul Vamal Siret şi un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.
"Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (persoane care se ocupau cu traficul de ţigări - n.r.), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări, cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu (comisar la Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi - n.red.)", arată procurorii anticorupţie.
Anchetatorii susţin că cei doi contrabandişi, Dumitru Horga şi Daniel Sofronie, l-au cunoscut pe comisarul Fediuc, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi au "cultivat" o "relaţie de prietenie" bazată iniţial pe oferirea unor "atenţii" constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007. Mai mult, la iniţiativa lui Horga, în ianuarie 2009, Fediuc devine cumătru cu Sofronie, botezându-i unul dintre copii.
Grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind "oamenii lui Fediuc".
Astfel, aceştia beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Ei ofereau "atenţii" celor aflaţi în serviciu, precum "comisioane" de 50 de lei oferite poliţistului de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor şi de 100 de lei vameşului care efectua controul pe sensul de intrare în ţară.
"Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din PTF Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul SPF Siret, şi respectiv şefii de tură Ciornei Tudor şi Şcladan Sorin din cadrul Biroul Vamal Siret", au precizat procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit că membrii grupului infracţional se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Nelu Fediuc, cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la Vama Siret.
"După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava, prin intermediul unor apropiaţi ai lui Horga Dumitru. În perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus în România (...) cantitatea de 286.240 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava", a mai arătat DNA.
Pentru a-şi asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza judeţului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin Vama Siret şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa preotului Dumitru Horga, dar şi a unor conflicte apărute între Fediuc şi un ofiţer de poliţie, şef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor aşa-zişi "competitori".
Procurorii susţin că este vorba, de fapt, despre alte persoane care se ocupau de contrabanda cu ţigări în aceeaşi zonă. Astfel, unul dintre aceştia a fost depistat şi sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 de lei şi confiscarea din autoturism a cantităţii de 200 pachete de ţigări.
Un alt "competitor" al reţelei a fost sancţionat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 de lei, a precizat DNA.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe