- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2022, 08:21)
- Marinela Nicolae
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Veniturile şi pierderile Tarom, motiv de discuţii. Opoziţia reclamă managementul defectuos
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române Tarom a avut anul trecut venituri de 958 milioane lei, în creştere cu aproape 170% faţă de încasările înregistrate în 2020, anul izbucnirii pandemiei.
Urmărește
951 afișări
Veniturile şi pierderile Tarom. Opoziţia reclamă managementul defectuos
Conform bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat publicat în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2021, în bugetul iniţial al companiei, veniturile erau estimate la circa 1,1 miliarde lei şi pierderile erau prevăzute să fie de circa 230 de milioane lei, scrie ZF.
Veniturile iniţiale au fost estimate la circa 85% din nivelul înregistrat în 2019, ultimul an fără evenimente speciale pe piaţa aviatică. Anul 2021 a adus la fel de multă incertitudine pentru operatorii aerieni ca în 2020, astfel că mulţi au fost nevoiţi să îşi recalibreze orarul de zbor constant. Ultimul an în care Tarom a reuşit să obţină profit a fost 2007, când profitul net raportat a fost de 72 mil. lei la o cifră de afaceri de 867 mil. lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Năsui, reacţie pe Facebook
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, reclamă faptul că pierderile înregistrate an de an de companie arată de fapt managementul defectuos.
„Fix în ultima zi a anului, guvernul PSD-PNL a publicat noul buget al Tarom pentru anul 2021. De ce ar modifica statul bugetul unei companii fix în ultima zi a anului? Un buget pentru anul 2021 ar trebui aprobat înainte de 2021 sau măcar la începutul anului ca să aibă efecte“, scrie Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook: „Cu toate acestea, guvernul a publicat o rectificare în fix ultima zi a anului. De ce? Să ne uităm la indicatorul-cheie: profitul sau pierderea. Pierderile în noul buget cresc cu 73% faţă de ce se prognoza iniţial. În cazul Tarom, nu e niciun dubiu că va fi pierdere. Companiile de stat funcţionează fix ca înainte de 1989 în Republica Socialistă România. Tarom este etern pe pierderi„Toate companiile de stat sunt pe pierderi, cu puţine excepţii care exploatează monopoluri în energie. Genul acesta de rectificare se face ca să se acopere conducerea companiei. Practic acum pierderile pe 2021 vor fi fix cele «prognozate» în ultima zi a anului, după ce s-au făcut deja. “
„Tarom e o gaură neagră care mănâncă anual zeci de milioane de euro din banii contribuabililor. Peste 2,3 miliarde de lei din 2010 până acum. Înţelegeţi că ultimul lor an profitabil a fost 2007. Atunci au venit companiile private şi i-au luat din cota de piaţă prin preţuri mai mici şi, ce să vedeţi, cu profituri bune. Reţineţi că Tarom primeşte ajutoare de stat şi i se acoperă şi pierderile, tot din banii contribuabililor“, spune pentru ZF Claudiu Năsui.
El este de părere că astfel de companii, care acumulează doar pierderi şi datorii, trebuie închise sau vândute.
„Companiile de stat nu vor fi niciodată profitabile, în afară de câteva care exploatează monopoluri, cum ar fi în energie. Ele sunt folosite pentru a angaja activ politic şi a direcţiona fonduri publice către firmele de partid care le căpuşează. Problema nu e de management, ci de proprietate. Poţi pune orice management, dacă proprietar e statul. Niciun manager nu se poate opune pe termen lung dorinţei de căpuşare a politicienilor“, explică acesta.
Începând de marţi, Tarom are un alt director general, este vorba de Mihăiţă Ursu, care a ocupat aceeaşi funcţie până în luna iunie a anului trecut. Mihăiţă Ursu a preluat funcţia de la Cătălin Radu Prunariu, care a fost numit director general în luna iunie a anului trecut. Cătălin Radu Prunariu lucrează de 12 ani în cadrul operatorului aerian, inclusiv ca pilot, ultima funcţie deţinută fiind cea de director operaţiuni zbor. După ce Consiliul de Administraţie a luat decizia schimbării directorului, Cătălin Radu Prunariu va ocupa funcţia pe care o avea înainte şi anume aceea de director operaţiuni zbor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe