- Home
- Social
- IAŞI: , (13.02.2019, 14:27)
- Tatiana Pascovschi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL celor opt falşi fizicieni: Ministerul Sănătăţii infirmă acuzaţiile: Nu au fost găsite nereguli/ Ce spune despre Colegiul Fizicienilor, for care a sesizat presupusele nereguli
Ministrul Sorina Pintea a anunţat că se fac verificări referitor la fizicianul Mihai Teodor Dumitrache, angajat în Ministerul Sănătăţii în Comisia de Oncologie şi despre care vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor, Marin Bodale, a transmis că nu are dreptul de a practica fizica medicală clinică.
Urmărește
6813 afișări
Vicepreşedinte Colegiul Fizicienilor: Opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România
Ministerul Sănătăţii,despre fizicienii acuzaţi de Colegiul Fizicienilor: Nu am identificat nereguli
Ministerul Sănătăţii anunţă că a verificat situaţia persoanelor prezentate de Colegiul Fizicienilor Medicali din România şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora, precizând că nu a primit nicio sesizare din partea acestui colegiu cu privire la nereguli.
"Ministerul Sănătăţii anunţă că a verificat situaţia persoanelor prezentate de Colegiul Fizicienilor Medicali din România şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora. Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare. Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unităţile sanitare, aşa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinate). Unul dintre inginerii menţionaţi, care lucrează într-unul din spitalele bucureştene nu este angajat pe post de fizician medical, şi nu lucrează cu pacienţii, aşa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică şi asigură raportările în relaţia cu CNCAN”, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Ministerul Sănătăţii precizează că pe 18 decembrie a primit din partea lui Marin Bodale, vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali, o solicitare prin care acesta cere informaţii despre modul de desfăşurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcţii contractuale într-un departament din Ministerul Sănătăţii, dar că nu a primit nicio sesizare despre aceste nereguli.
“De altfel, Ministerul Sănătăţii i-a solicitat lui Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declaraţiilor domniei sale, dar până la această oră, nu s-a primit nimic. În ceea ce priveşte cazurile de falşi fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de informaţii transmise în spaţiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum şi pacienţilor care se află în prezent sub tratament medical”, potrivit sursei citate.
Ministerul Sănătăţii transmite că, din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conţine o serie de inexactităţi şi neadevăruri.
Sursa citată spune că potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală “Art. 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele: Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).
Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.
Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum trei ani în plus faţă de cei doi ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii subliniază “încă o dată” şi solicită verificarea temeinică a oricăror informaţii apărute în spaţiul public pentru a nu induce nesiguranţa şi neîncrederea pacienţilor în sistemul de sănătate şi profesionalismul celor care practică.
Reacţia ministerului Sănătăţii vine după ce vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a susţinut că opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România. Printre aceştia se află, potrivit unui comunicat de presă transmis de Marin Bodale, vicepreşedinte Colegiul Fizicienilor Medicali din România, şi Mihail Teodor Dumitrache, angajat în Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Bodale îl acuză pe Dumitrache că în 2015 a obţinut titlul de doctor în fizică, tiltlu care nu-i conferă dreptul de a practica fizica medicală clinică.
Vicepreşedinte Colegiul Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, îi mai nominalizează şi pe Ileana Bratcoveanu - angajată din 2012 pe un post de fizician medical la Spitalul Municipal "Caritas" Rosiori de Vede din judeţul Teleorman, Silvana Ojică - angajată pe postul de fizician medical între iulie 2014-noiembrie 2016 la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, apoi din decembrie 2016 şi până în prezent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Violeta Naghiu - angajată pe un post de fizician medical din 31 ianuarie 2018 şi până în prezent la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Arad, pe Lucian Ovidiu Pop - care a încheiat fin 2015 contract de prestări servicii de fizică medicală cu Spitalul Municipal Blaj din judeţul Alba, pe Ştefan Florian Corneliu - angajat pe un post de fizician medical din 16 iulie 2018 şi până în prezent la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti, precum şi pe cetăţenii turci cu studii în Turcia Berkan Geler şi Evren Üzümlü, ambii angajaţi ca fizicieni medicali la NeoLife Medical Center Bucureşti.
NeoLife, despre cei doi fizicieni acuzaţi de Colegiul Fizicienilor: Au toate avizele şi acreditările
Centrul Medical NeoLife anunţă că a verificat situaţia celor doi angajaţi străini despre care Colegiul Fizicienilor Medicali din România a spus că se află printre cei opt falşi fizicieni din spitalele şi susţine că aceştia au toate acreditările şi diplomele care le oferă dreptul de a lucra.
“În legătură cu domnul Berkan Geler, a colaborat cu centrul Medical Neolife între 2013-2017. A fost recrutat în echipă la cel mai mare centru medical din Turcia. Noi l-am adus în momentul în care în centrul nostru a fost adus cel mai performant aparat de terapie. (...) Domnul Berkan a venit să instruiască echipa de fizicieni medicali din România care nu aveau experienţă pe acest tip. (...) Da, avea toate avizele, toate echivalările, toate acreditările de la Comisiile Naţionale. (...) Sigur că are studii în domeniu”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Raluca Tache, coordonator PR şi Comunicare al Centrului Medical NeoLife.
Despre cetăţenaul turc Evren Üzümlü, reprezentantul clinicii private a spus că este angajat al Centrului medical NeoLife din Iaşi şi că deţine toate acreditările. “În acelaşi context a instruit echipa de fizicieni din Iaşi. (...) Sigur că a fost acreditat, se fac nişte echivalări. Le-a făcut. (...) Sigur că are şi studii în domeniu”, a explicat Raluca Tache.
Totodată, Raluca Tache spune despre Colegiului Fizicienilor Medicali din România că nu are nicio putere de a aviza fizicienii. “Colegiul Fizicienilor este defapt un ONG, cu sediul într-un apartament, care nu are nicio putere de a da avize fizicienilor care practică în centrele medicale. Denumirea asta de colegiu duce în eroare pe mulţi care intră în contact cu informaţiile date de ei”, a explicat reprezentantul Centrului Medical NeoLife.
Spitalul Judeţean Arad neagă că lucrează cu un fals fizician
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad au negat, miercuri, că în cadrul unităţii medicale ar lucra un fizician fals, precizând că acesta a promovat un concurs şi este licenţiat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad au negat, miercuri, informaţia cum că în unitatea medicală ar fi angajat un fizician fals.
“Referitor la informaţiile apărute (...) despre doamna Violeta Naghiu, angajată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe postul de fizician medical debutant, precizăm următoarele: Doamna Naghiu este angajată în instituţia noastră din ianuarie 2018 urmare a promovării unui concurs organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011. Angajata noastră este licenţiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentaţie şi Tehnici Medicale, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi”, a informat Spitalul Judeţean Arad.
Reprezentanţii unităţii medicale au mai precizat că “Bioingineria Medicală este o specializare a unei Facultăţi de Medicină” şi că în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad nu există Laborator de Radioterapie.
Directorul medical IRO Iaşi, despre un presupus fals fizician: A lucrat la noi cu aprobare CNCAN
Fizicianul medical care a lucrat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi-ar fi desfăşurat activitatea în conformitate cu prevederile legale, cu aprobare de la CNCAN, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul instituţiei medicale.
Managerul IRO Iaşi, dr. Gabriel Dimofte, a declarat că fizicianul adus în discuţie ar fi Silvana Ojică şi ar fi activat la Iaşi în calitate de fizician debutant, cu toate actele necesare.
„Doamna a lucrat la Iasi. Are aprobare din partea Guvernului României, Comisia Naţională pentru Activităţi Nucleare şi a lucrat în condiţii perfect legale ca fizician debutant conform legii”, a declarat, pentu corespondentul MEDIAFAX, doctorul Gabriel Dimofte, manager IRO Iaşi.
Gabriel Dimofte spune că pentru un fizician medical nu ar fi necesar codul de parafă pentru medici.
”Nu există codul de parafă din câte ştiu eu. Organizaţia care se ocupă de autorizarea fizicienilor medicali în domeniul nuclear este Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN). Domnul Bodale se reprezintă probabil pe dumnealui, nu ştiu dacă mai reprezintă şi pe altcineva, dar dumealui ar trebui să cunoască legea care spune că pot să fie fizicieni medicali, fie echivalenţi licenţiaţi în fizică sau echivalent. Matematică, informatică, chimie, fizică, inginerie eletronică sau mecanică. Aşa scrie CNACN şi avem o hârtie pe numele acestei doamne care ne spune că lucrează în condiţii corecte” a spus managerul IRO Iaşi.
Opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România, spune vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale. Acesta susţine că instituţiile abilitate au fost sesizate.
Pintea anunţă că se fac verificări privind cazul din Ministerul Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se fac verificări în legătură cu titlul de doctor pe care îl are Mihail Teodor Dumitrache, precizând că acesta este unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul în care lucrează.
De asemenea, Ministrul Sănătăţii a precizat că Dumitrache Mihai Teodor deţine un permis de nivel 3, emis de CNCAN pentru expert fizică medicală (domeniul radioterapie).
Totodată, în urma unor acuzaţii, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila” a trimis un comunicat în care susţine că Mihai Teodor Dumitrache a fost angajat prin concurs în cadrul Centrului de Boli Oncologice/ Secţia Radioterapie, începând cu anul 2015. Acesta deţine titlul de doctor în Fizică, este expert în fizică medicală şi este şi coordonator grup fizicieni medicali.
”Mihai Teodor Dumitrache deţine de asemenea, permis nivel 3 emis de CNCAN pentru expert fizică medicală (domeniul radioterapie), permis nivel 2 emis de CNCAN pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear (AP, SI), precum şi autorizaţie de liberă practică emisă de Ministerul Sănătăţii (fisier pdf.CV), (fisier pdf. Permis nivel), (fisier pdf. OMS-127 din 2018-privind-aprobarea-componenţei-nominale-a-Comisiei-de-oncologie)”, se mai arată în comunicatul remis de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila”.
Potrivit reprezentanţilor unităţilor spitaliceşti, Dumitrache a îndeplinit toate criteriile pentru participarea la concurs: Norme privind expertul în fizică medicală aprobate prin ordinul comun nr.1272 din 17.10.2006 al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru controlul activităţilor nucleare publicat în Monitorul Oficial partea I nr. 906 din 07.11.2006 şi a depus dosarul de concurs cu toate documentele cerute. Condiţiile stabilite prin procedura de concurs pentru ocuparea funcţiei de expert în fizică medicală fizician medical au fost următoarele: Diploma de licenţă în fizică medicală/fizică sau echivalent (matematica, informatica, chimie fizica, inginerie electronica, electrica sau mecanică); Diploma de master în fizică medicală (biofizica medicala) sau adeverinta care sa ateste absolvirea unui program de master in fizica medicala (biofizica medicala) – examen de dizertaţie susţinut şi promovat; Autorizaţie de liberă practică emisă de Ministerul Sanatatii/Directia de Sanatate Publica (DSP) – valabilă; Permis de exercitare nivel 3 – emis de CNCAN,valabil, pentru domeniul radioterapie; Curs de radioprotectie postuniversitar, nivel 3, domeniul – fizica de radioterapie, avizat CNCAN; minim 3 ani vechime ca fizician medical.
Potrivit comunicatului, Mihai Teodor Dumitrache este membru al mai multor organizaţii profesionale, cum ar fi: AAPM (The American Association of Physicists in Medicine, Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii, Membru în Grupul Tehnic de Lucru al Ministerului Sanatatii pentru Radioterapie, Societatea Fizicienilor Medicali din România, ESTRO (European Society for Radiotherapy and Oncology, Societatea Română de Radioterapie.
Opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România. Cei mai mulţi sunt în Capitală
Opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România, spune vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale. Acesta susţine că instituţiile abilitate au fost sesizate.
Vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există opt fizicieni medicali falşi care lucrează în spitale, majoritatea fiind în Bucureşti, la spitale publice sau private.
”Au fost care au practicat şi în Iaşi la Institutul Regional de Oncologie şi s-au mutat anul trecut, dacă nu greşesc, la Spitalul Judeţean Bacău. Au fost angajaţi la Spitalul Judeţean Arad, la Spitalul Municipal Blaj, la spitalul orăţenesc Roşiorii de Vede. Sunt în mai multe spitale, nu numai într-un loc”, a afirmat Marin Bodale.
Potrivit acestuia, falşilor fizicieni le-a fost atrasă atenţia, chiar din anii 2016 şi 2017, să nu practice profesia de fizician medical fără o recunoştere sau să se adreseze intituţiilor abilitate pentru a obţine codul de parafă.
„Nu au obţinut niciunul dintre ei codul de parafă, iar o parte am sesizat conducerile spitalelor care i-au angajat, iar cei de la spital au creat posturi unicat dedicate pentru anumite persoane, de exemplu, fizician medical cu specialitatea de bioinginerie, care nu există. Bioinginerie care este o cu totul altă facultate, pregăteşte bioingineri, iar fizica medicală are alte specialităţi ca radioterapie, imagistică medicală, radiodiagnostică, laser medical, optică medicală, analiză medicală, dar nu în bioinginerie. Şi au creat un astfel de post să poată veni o persoană pe bioinginerie. Noi am sesizat lucrurile astea în Consiliul Judeţean Bacău, Spitalul Judeţean Bacău, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Ministerul Sănătăţii. Cei de la DSP, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean nu ne-au trimis niciun răspuns, iar Spitalul Judeţean Bacău a spus că angajează pe cine vrea”, a afirmat vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O ţară acordă 3.500 de permise de muncă pentru britanici în cazul unui Brexit fără acord
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe