Vicepreşedintele CJ Cluj, acuzat de luare de mită, a susţinut la audieri că a primit banii împrumut

Aspazia Droniuc, care deţine în Cluj două firme care au declarat un singur angajat, este cea care i-ar fi dat mita vicepreşedintelui CJ Cluj Radu Bica, pentru a obţine informaţii privind licitaţia pentru mentenanţa stadionului, Bica susţinând însă că a primit banii cu împrumut.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele CJ Cluj, acuzat de luare de mită, a susţinut la audieri că a primit banii împrumut

Radu Bica (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Radu Bica ar fi primit mita de la Aspazia Droniuc, care deţine două firme în Cluj-Napoca, pentru informaţii legate de licitaţia privind încheierea unui contract de mentenanţă la Cluj Arena, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, Bica a susţinut, marţi, atât în timpul audierilor la DNA, cât şi în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, că banii primiţi au fost luaţi cu titlu de împrumut pentru a cumpăra seminţe şi îngrăşăminte pentru un teren agricol de 24.000 de metri pătraţi deţinut de soţia sa în judeţul Sălaj.

Vicepreşedintele CJ Cluj a afirmat că avea scadenţă la aceste facturi la sfârşitul lunii octombrie şi că a încercat să obţină un credit de la CEC pentru plata lor, însă obţinerea creditului ar fi durat prea mult timp, astfel că a cerut bani împrumut de la Aspazia Droniuc. Conform surselor citate, Bica a susţinut că a cerut banii împrumut de la Aspazia Droniuc, pe care o cunoaşte de mai mulţi ani, care, la rândul ei, ar fi împrumutat banii de la un avocat bucureştean.

Procurorii au afirmat, însă, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, că banii primiţi de Bica nu erau împrumut pentru plata unor facturi, ci mită pentru ca vicepreşedintele CJ Cluj să-i furnizeze Aspaziei Droniuc informaţii cu privire la o viitoare licitaţie pentru încheierea unui contract de mentenanţă la Cluj Arena.

Apărătorii lui Radu Bica au afirmat, însă, că nu există probe împotriva acestuia şi că nu avea nicio atribuţie în încheierea vreunui contract de mentenanţă.

Aspazia Droniuc deţine firma Frarom Import-Export din Cluj, înfiinţată în 2005 şi care are ca obiect de activitate "consultanţă pentru afaceri şi management", potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

Conform sursei citate, indicatorii din situaţiile financiare de la sfârşitul anului 2010 arată că această firmă avea, anul trecut, la capitolul "număr mediu de angajaţi" un salariat.

De asemenea, firma are o cifră de afaceri de 601,215 lei, profit 0 lei şi pierderi de 95.370 de lei.

Aspazia Droniuc deţine şi firma de asigurări SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL.

Aspazia Droniuc a lucrat ca reporter la un ziar local şi este căsătorită cu Robert Augustin, fost manager al Polus Center.

Bica a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA Cluj, pentru luare de mită, în urma unui flagrant. El a fost prezentat, marţi, Curţii de Apel Cluj, cu propunere de arestare preventivă şi a declarat, înainte de a intra în sala de judecată, că este nevinovat.

Bica a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, avocaţii săi declarând că vor face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011 Bica a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi astfel să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.

În aceleaşi împrejurări, Bica a pretins ca, în 27 octombrie 2011, să îi fie remisă o primă tranşă, în sumă de 10.000 de euro. În 31 octombrie 2011, Bica a primit de la una dintre persoanele cu care făcuse înţelegerea suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Radu Bica este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj din anul 2008. De asemenea, el este vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL Cluj din 2004 şi vicepreşedinte al PDL Turda din acelaşi an. Între 1994 şi 1998 a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD Turda. Înainte de a deveni vicepreşedinte al CJ Cluj, în iunie 2008, Radu Bica a fost şef la Autoritatea Rutieră Română (ARR) Cluj, începând cu anul 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici