Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh: Nouă ne e clar ce e doctoratul şi când se încearcă să se treacă pe sub lege. Consiliul va discuta rapoartele în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele

Consiliul general al CNATDCU se va reuni miercuri pentru a discuta rapoartele de analiză a comisiilor de lucru în cazul Petre Tobă şi Florentin Pandele, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Marius Andruh, acesta precizând că membri consiliului ştiu "când se încearcă să se treacă pe sub lege".

Urmărește
2575 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh: Nouă ne e clar ce e doctoratul şi când se încearcă să se treacă pe sub lege. Consiliul va discuta rapoartele în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele

Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh: Nouă ne e clar ce e doctoratul şi când se încearcă să se treacă pe sub lege. Consiliul va discuta rapoartele în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele

"Ideea de plagiat există de multă vreme în sistemul de doctorate de la noi, chiar dacă nu a fost trecută explicit în regulamentul şcolilor doctorale, dar adunate cap la cap diverse articole de legi, se vede că scopul unui doctorat este să prezinte idei originale. Mă supără faptul că lumea uită un aspect: o teză de doctorat are o primă parte care e o analiză critică de literatură, ce s-a făcut pân la tine, şi a doua parte mult mai consistentă, care înseamnă rezultatele originale. Nouă şi multora din comunitate este clar ce e doctoratul, ce e plagiatul, ştim când se încearcă să se treacă pe sub lege invocând existenţa unor prevederi", a declarat Marius Andruh pentru MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU) a făcut precizarea în contextul în care comisia de specialitate care a analizat lucrarea de doctorat a primarului Oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a susţinut în referatul întocmit că noţiunea de plagiat este "ambiguă".

Marius Andruh a anunţat că miercuri la ora 10.00 se va întruni Consiliul General al CNATDCU pentru a discuta rapoartele de analiză în cazul fostului ministru Petre Tobă şi al primarului oraşului Voluntari, Florentin Pandele, care spun că aceştia nu au plagiat în tezele lor de doctorat.

"Am convocat Consiliul General pentru miercuri, la 10:00 şi vom analiza în detaliu şi cu atenţie fiecare argument adus de cei trei specialişti din comisie, se va trage o concluzie şi se va vota. (...) În legătură cu cele două cazuri, nu vă pot da un punct de vedere personal, nu vreau să influenţez prin opinia mea votul din consiliul general. Sunt nume sonore acestea, dar cel mai important este ca întreg sistemul să fie însănătoşit. Lumea trebuie să înţeleagă că un doctorat este un mecanism extrem de important care contribuie la vizibilitatea României în ştiinţă, de aceea trebuie supravegheat, de aceea trebuie să fie productiv şi corect", a spus Andruh.

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informaţiilor apărut în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale". Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit la data de 01 septembrie că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrarea a titlului de doctor.

În ceea ce îl priveşte pe primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, verificările au fost demarate în urma unei analize realizată de PressOne în care se susţinea că peste o treime din teza de doctorat în Ştiinţe Militare - "România şi noile provocări generate de integrarea europeană" - semnată şi susţinută la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) în 2008 este copiată din alte surse. Este vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, după cel obţinut în noiembrie 2007 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici