- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.07.2010, 00:21)
- Adelina Dragomir , Adelina Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Videanu i-a scris primarului din Cogealac, invocând riscul unor sancţiuni de la UE
Ministrul Economiei a intervenit în cazul proiectului de la Cogealac, transmiţând, în aprilie, o scrisoare primarului comunei, în care salută iniţiativa Continental Wind Partners, relatează ziarul "Gândul", Adriean Videanu argumentând demersul prin faptul că se ajunsese la "dispute diplomatice".
Urmărește
86 afișări
Videanu i-a scris primarului din Cogealac, invocând riscul unor sancţiuni de la UE (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Informaţiile vin în contextul în care, luni, cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc, la Cogealac, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază angajată de CEZ - firmă care a preluat de la Continental Wind Partners proiectul parcului eolian de la Cogealac - pe de altă parte.
"Gândul" notează că două firme, una din Cehia şi cealaltă din Spania, vor să dezvolte un business eolian pentru care îşi dispută aceeaşi zonă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Fosta administraţie a încercat să încline balanţa în favoarea CEZ, iar primarul de acum se dă de ceasul morţii (pe care putea să o afle fratele viceprimarului, cel care a încasat un glonţ în stomac) să tranşeze disputa pentru Eolica Dobrogea. Există numeroase procese pe rol şi problema, din punct de vedere legal, nu e deloc simplă. Şi o firmă şi cealaltă au, acum, autorizaţie de construcţie: Eolica de la Primăria Cogealac, CEZ, de la Consiliul Judeţean Constanţa. Iar în joc sunt sute de milioane de euro", menţionează ziarul citat.
"Gândul" prezintă o adresă scrisă a ministrului Economiei, Adriean Videanu, către primarul comunei Cogealac, din data de 14 aprilie 2010, care a ajuns şi a fost înregistrată la Cogealac aproape o lună mai târziu.
"Doresc să salut iniţiativa investitorului privat Continental Wind Partners - România care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanţa, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea ţintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel încât se va evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, sancţiune de care România riscă să fie afectată", se arată în documentul prezentat de "Gândul".
Potrivit cotidianului, Videanu a continuat, rugându-l pe Hristu să sprijine "cu toate măsurile legale posibile" care îi stau la îndemână şi să faciliteze cu prioritate investiţiile în acest sector.
"(...) Vă rugăm să sprijiniţi cu toate măsurile legale posibile care vă stau la îndemână şi să facilitaţi cu prioritate investiţiile în acest sector având în vedere că, pe lângă beneficiile rezultate la nivel naţional prin desfăşurarea acestor proiecte, sunt create şi o serie de facilităţi comunităţii locale prin taxe şi impozite direcţionate către bugetul local şi bugetul de stat, dar şi prin îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural", se mai arată în document.
Ziarul menţionează că ministrul Economiei a ţinut să precizeze, miercuri, pentru "Gândul", că a intermediat, personal, şapte runde de negocieri între reprezentanţii CEZ şi ai Iberdrola.
"În mod normal, Transelectrica trebuie să soluţioneze aceste probleme, dar situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei. Eu susţin orice proiect viabil, indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru că aveam informaţii că, pe plan local, se practică un şantaj pe faţă la potenţialii investitori. Or, prin asemenea atitudine se pot pune în pericol investiţii majore şi nu putem asista pasivi la un asemenea fenomen", a spus Videanu.
Rugat să precizeze dacă întâlnirile cu reprezentanţii celor două firme au început înainte sau după scrisoarea trimisă primarului din Cogealac, Videanu a replicat că nu îşi mai aduce aminte.
Totodată, Alexandru Săndulescu, directorul general al Direcţiei de Energie din MEC, a susţinut, într-o declaraţie pentru "Gândul", că intervenţia este în numele interesului naţional, iar la data întocmirii adresei nu se ştia de existenţa competitorului CEZ, Eolica Dobrogea.
"Avem o ţintă asumată în faţa Uniunii Europene, ca 33% din totalul energiei brute produsă în România să fie din surse regenerabile, până la sfârşitul anului. Dacă nu ne atingem ţinta, riscăm declanşarea procedurii de infringement. Am făcut o evaluare la începutul anului şi am constatat că este nevoie ca parcul eolian din zona comunei Cogealac şi a localităţilor învecinate să fie funcţional la jumătate din capacitatea estimată, de 100 MegaWatti. Comuna Cogealac este în mod deosebit importantă, pentru că acolo e staţia de transformare. Având în vedere acest lucru, ideea noastră a fost să îi susţinem pe investitorii care sunt mai avansaţi cu proiectele lor. La vremea întocmirii adreselor semnate, mai întâi, de domnul secretar de stat Tudor Şerban şi, ulterior, de ministrul Videanu, nu ştiam de existenţa Eolica Dobrogea, de care am aflat, zilele acestea, că ar fi competitorul CEZ", a spus Săndulescu.
Întrucât acesta a precizat că scrisoarea lui Videanu se dorea a fi un fel de atenţionare blândă a primarului, cum că se opune unor interese naţionale, a fost întrebat cum s-a ajuns la concluzia că Hristu ar fi reclacitrant. "Adresele au fost întocmite urmare a memoriilor formulate de Continental Wind Partners, de CEZ şi de 93 de cetăţeni din Cogealac, care se exprimau împotriva primarului, a faptului că acesta blochează proiectul CEZ. Am avut la dispoziţie şi o opinie formulată de o casă de avocatură, conform căreia primarul Cati Hristu se opune abuziv investiţiei CEZ", a replicat reprezentantul MEC, citat de "Gândul".
Companiile care dezvoltă cele mai mari parcuri de turbine eoliene în România sunt CEZ (Cehia) şi Iberdrola (Spania).
CEZ a preluat, în ultima parte a lunii august din 2008, de la firma Continental Wind Partners, două proiecte de energie eoliană situate la nord de Constanţa, lângă localităţile Fântânele şi Cogealac, care vor avea o capacitate totală de 600 MW. Proiectul CEZ din Dobrogea reprezintă o investiţie de 1,1 miliarde de euro. CEZ activează în România în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate din 2005, când a cumpărat de la stat firma de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia.
Compania spaniolă Iberdrola a deschis un birou în Bucureşti în 2009 şi a anunţat atunci planuri de dezvoltare în România a unor proiecte de producţie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW, în 50 de locaţii din Dobrogea. Iberdrola derulează toate operaţiunile din România în parteneriat cu firma Eolica Dobrogea, deţinută de grupul elveţian NEK şi de firmele C-Tech şi Rokura. Iberdrola este una dintre companiile care dezvoltă alături de statul român proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cu puteri de câte 720 MW fiecare.
Şase persoane implicate în scandalul din localitatea constănţeană Cogealac, printre care şi primarul comunei, Hristu Cati, au fost reţinute, marţi seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, fiind acuzaţi de incitare la violenţă, violenţă şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Cei şase urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Societatea care realizează parcul eolian de la Cogealac are toate avizele necesare pentru desfăşurarea proiectului, a spus purtătorul de cuvânt al grupului ceh CEZ, Cosmina Marin, care a precizat că nu este pentru prima dată când primarul din localitate încearcă să intre pe teritoriul firmei.
Firma Eolica Dobrogea, interesată să dezvolte centrale eoliene în localitatea Cogealac din Constanţa, a anunţat că va cere primăriei comunei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe