Video VIDEO | EVENIMENT unic în Biserica Ortodoxă Română: Preoţi din Arhiepiscopia Tomisului, caterisiţi pentru desfrâu ori neascultare, s-au căit public

Doi preoţi din Arhiepiscopia Tomisului, care au fost caterisiţi pentru că au căzut în păcatul desfrâului, divorţând, ori au dat dovadă de neascultare şi-au cerut iertare public, vineri, în cadrul unui eveniment unic pentru Biserica Ortodoxă Română, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2492 afișări

Preoţii caterisiţi, Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, şi-au cerut public iertare, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru faptele care au dus la caterisirea lor, demers care este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obţine iertare de sancţiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

Costică Antoche a fost preot la Parohia „Sf. Ştefan-Gară” din Constanţa. De două ori a mers în Consistoriul Eparhial, la judecată. Prima dată, în anul 2006, a avut mai multe capete de acuzare, între care căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului, hotărârea definitivă de a divorţa, faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorţul.

De asemenea, Costică Antoche a fost acuzat de tăinuirea propriei situaţii şi a demnităţii preoţiei sale în faţa ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situaţie de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcţia de Inspector de Specialitate, încredinţându-i „cinstea” de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincţiei bisericeşti de iconom stavrofor. A fost judecat şi pentru neascultarea de autorităţi, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-şi reconsidere situaţia propriei familii pentru a nu se ajunge la divorţ.

Preotul a fost sfătuit de mai mulţi colegi preoţi şi chiar de ÎPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalităţi de a proceda încât să-şi menţină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoţeşti.

A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2014, pentru nesupunere şi neascultare de autoritatea bisericească - Arhiepiscopia Tomisului, prin faptul că, fiind oprit de la săvârşirea celor sfinte, a slujit Sfânta Liturghie cu preoţi caterisiţi, schismă, apostazia, prin slujire cu caterisiţi, în cadrul aşa-numitei Mitropolii Autonome Episcop Gherasim

„Am cerut iertare pentru toate faptele şi gesturile săvârşite până în momentul de faţă. Am cerut iertare, firesc, Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Teodosie, care a dat dovadă de bunăvoinţă, de bunătate, de dragoste creştinească şi m-a iertat. Şi apoi datoria ca să îmi descarc conştiinţa şi să mi-o uşurez este aceea de a îmi cere iertare şi faţă de creştini. (…) Am fost caterisit pe baza apostaziei, în sensul s-a ivit în anul 2014 cel puţin atunci am aderat eu, s-a ivit aşa numita Mitropolie Autonomă Episcop Gherasim, dar care este asociaţie. Apostazie înseamnă lepădarea de credinţă, deci ăsta a fost motivul, deşi, în conştiinţa mea, poate am avut un moment de rătăcire, în dorinţa de a sluji am profitat de această ocazie, am slujit la fel ca în BOR. Nu era caterisit atunci”, a spus Costică Antoche.

La rândul său, Ciprian Nicu Guriţă, a fost preot la Parohia Eforie Nord II, judecat în 29 iulie 2011, pentru neascultarea şi nesupunerea faţă de organele bisericeşti superioare. Acesta a refuzaat să accepte pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Ţibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare.

„Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Tomisului, prin înalta sa calitate, are dreptul de devoluţiune. Ce înseamnă dreptul de devoluţiune? În dreptul canonic se stipulează clar că orice ierarh al locului are dreptul de iertare şi această iertare înseamnă primire sau reprimire în sânul Bisericii Ortodoxe (...) Pe această cale, vreau să-mi cer iertare public atât Înalt Prea Sfinţitului Teodosie al Tomisului, cât şi Preafericirii Sale Părintele Patriarh Daniel, dacă le-am greşit în vreun fel, îi rog public să mă ierte”, a spus şi Ciprian Nicu Guriţă.

Evenimentul prin care cei doi preoţi caterisiţi şi-au cerut iertare public a reprezentat o premieră în rândul BOR, în anii de după Revoluţie, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

„Premiera constă în faptul că doi preoţi caterisiţi ai Bisericii vor să-şi ceară iertare în mod public. Până la Revoluţie nu cred că s-a pus problema, că era regimul comunist şi nu existau astfel de evenimente. (...) Din păcate, noi am constatat din practica Bisericii că, de regulă, cei caterisiţi susţin că ei sunt nevinovaţi, că au fost caterisiţi pe nedrept, nu s-a pus niciodată problema să îşi ceară iertare. Ei (Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă - n.r.) şi-au declarat această disponibilitate de a-şi cere public iertare”, a precizat Eugen Tănăsescu.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că procedura de iertare a unui cleric sancţionat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi ale Instanţelor de Judecată ale BOR.

„Un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât şi Patriarhului României, PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei şedinţe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancţiunea caterisirii este definitivă şi nu poate fi contestată”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici