Viktor Smagin, în vârstă de 75 de ani, socotit erou pentru intervenţia imediată avută asupra reactorului de la Cernobîl, când a încercat să oprească dezastrul nuclear, s-a sinucis la Moscova.
O sinucidere motivată de o boală care îl lăsase fără vlagă. Potrivit unor surse ruse, bărbatul a sărit de pe o clădire. Un zbor de la etajul al XIV-lea, unde se afla apartamentul lui.
„Astăzi a fost găsită o nouă tumoră, aşa că acum sunt cel puţin patru. Este imposibil să mă vindec, nu am destulă putere să o fac”, a scris el în scrisoarea lăsată în urmă, în care şi-a explicat acţiunile, cerându-şi scuze familiei. „Iertaţi-mă că vă părăsesc. Vă mulţumim pentru aceşti ani pe care i-am trăit împreună: au fost ani fericiţi. Îmi pare rău”.
Smagin a fost inginer şi supraveghetor al celui de-al patrulea reactor, cel al catastrofei care a avut loc pe 26 aprilie 1986. A fost acolo, pentru a stinge incendiul.
Un act eroic care l-a costat iradierea, urmată de o boală lungă. A scris în memoriile sale: „Mulţi dintre cei care au salvat staţia au primit doze letale de radiaţii şi au murit în spital”.
În acea noapte fatidică, a dormit profund şi nu auzise explozia. Când s-a trezit, şi-a dat imediat seama că s-a întâmplat ceva:
„Am înţeles că camera centrală a blocului al patrulea a fost distrusă. I-am ordonat soţiei mele să sigileze uşile şi ferestrele şi să nu lase copiii să iasă”.
Când a ajuns la faţa locului să ajute, Smagin şi-a dat seama de amploarea dezastrului: „În interiorul meu nu am vrut să cred ceea ce vedeam, dar înţelesesem deja că datorită minciunii, oamenii mor degeaba”.