VREMEA până pe 11 august. Cât de cald va fi în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 29 iulie - 11 august, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Urmărește
7821 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 11 august. Cât de cald va fi în fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 11 august. Cât de cald va fi în fiecare regiune a ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

La începutul intervalului, media temperaturilor maxime va scădea de la 38...40 de grade, spre 30 de grade Celsius, dar între 1 şi 6 august va creşte treptat, atingând 35…36 de grade Celsius. Începând din 7 august, vremea se va răcori uşor dar se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 32 de grade Celsius. În prima săptămână, media regională a temperaturilor minime va fi în scădere până la 16 grade Celsius, valoare ce se va atinge pe 1 august, apoi va marca o creştere uşoară spre 19 grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică se va accentua, cu o probabilitate mai mare, în intervalele 30-31 iulie şi 5-10 august, cand vor fi averse în general slabe cantitativ, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

CRIŞANA

În cursul primelor două-trei zile, media temperaturilor maxime va scădea spre 29 de grade Celsius, dar în intervalul 1-5 august aceasta va creşte treptat, atingând 34…35 de grade Celsius. După data de 6 august, vremea se va răcori uşor însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va ajunge la circa 31 de grade Celsius. În prima săptămână, media regională a temperaturilor minime va fi în scădere până la 15 grade Celsius, valoare ce se va atinge pe 1 august, iar ulterior va marca o creştere uşoară spre 18 grade Celsius pe 7 august, menţinându-se apoi în jurul acestei valori până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Instabilitatea atmosferică se va accentua, cu o probabilitate mai mare, în intervalele 30-31 iulie şi 5-10 august, cand vor fi averse în general slabe cantitativ, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

TRANSILVANIA

Media temperaturilor maxime va scădea de la 34 la 26 de grade Celsius în primele două zile, dar apoi va creşte treptat, astfel că la începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 34 de grade Celsius. Între 7 şi 11 august, valori termice medii diurne vor fi în scădere ajungând în jurul a 28 de grade Celsius. Între 29 şi 31 iulie, temperaturile minime vor avea mici variaţii, în jurul a 16 grade Celsius, dar până la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi ceva mai scăzute, media lor regională oscilând între 13 şi 15 grade Celsius.

Probabilitatea averselor de ploaie va fi în general redusă, exceptând intervalele 30 iulie -1 august şi 6-11 august, când se pot semnala fenomene de instabilitate atmosferică, însă doar izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

MARAMUREŞ

Între 29 şi 31 iulie, valorile termice diurne vor scădea în mod semnificativ, de la 35 la 27 de grade Celsius, dar apoi vor creşte treptat, astfel că în primele două zile ale săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 33…34 de grade Celsius. Între 7 şi 11 august se vor înregistra valori termice medii mai scăzute, ajungând la 29 de grade Celsius la sfârşitul intervalului. După o uşoară creştere în prima noapte, media temperaturilor minime nocturne va scădea spre 14 grade Celsius, apoi va creşte până spre aproximativ 16 grade Celsius pe 7 august. Ulterior vor fi mici variaţii în jurul a 15 grade Celsius.

Sunt posibile ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în intervalele 30–31 iulie şi 6-11 august, însă cantităţile de apă vor fi în general neînsemnate.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va scădea de la 34 la 26 de grade Celsius în primele două zile, dar apoi va creşte treptat, astfel că la începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 34 de grade Celsius. După o uşoară creştere în prima noapte, media temperaturilor minime nocturne va scădea între 30 iulie şi 2 august spre 15 grade Celsius, apoi va creşte uşor spre 18 grade Celsius.

Probabilitatea averselor de ploaie va fi în general redusă, exceptând intervalele 30 iulie -1 august şi 5 -11 august, când se pot semnala fenomene de instabilitate atmosferică, însă doar în noaptea de 30 spre 31 iulie vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

DOBROGEA

Temperaturile maxime vor scădea pe 31 iulie la 28 de grade Celsius, după ce în cele două zile precedente vor depăşi 32 de grade Celsius. Apoi maximele vor creşte treptat, astfel încât, în a doua săptămână, media acestora nu va mai coborî sub 30 de grade Celsius. Regimul termic nocturn va fi permanent ridicat şi se va caracteriza prin temperaturi minime situate între 19 şi 21 de grade, cu valori ce pot depăşi uşor 22 de grade Celsius în primele două-trei nopţi.

Exceptând intervalul 30 iulie - 1 august, când local se vor semnala ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în celelalte zile va predomina vremea frumoasă şi însorită.

MUNTENIA

Temperaturile maxime vor fi ridicate pe 29 şi 30 iulie, când media lor regională va fi de peste 37 de grade Celsius iulie. Pe 31 iulie această medie va scădea la 30 de grade Celsius, dar apoi va creşte treptat astfel încât, în a doua săptămână, nu va mai coborî sub 32 de grade Celsius. Regimul termic nocturn va fi permanent ridicat şi se va caracteriza prin temperaturi minime situate între 17 şi 20 de grade, cu valori ce pot depăşi uşor 21 de grade în nopţile de 30 şi 31 iulie.

În intervalul 30 iulie - 1 august, local se vor semnala fenomenele caracteristice instabilităţii atmosferice, iar izolat vor fi averse mai însemnate cantitativ. În celelalte zile ale celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

OLTENIA

Între 29 şi 31 iulie valorile termice diurne vor scădea în mod semnificativ, de la 37 la 31 de grade Celsius, dar apoi vor creşte treptat, astfel că în primele două zile ale săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 35 de grade Celsius. Între 7 şi 11 august se vor înregistra valori termice medii uşor mai scăzute, ajungând la 33 de grade Celsius la sfârşitul intervalului. După o creştere în prima noapte, media temperaturilor minime nocturne va scădea spre 17 grade Celsius, apoi va creşte până la aproximativ 19 grade Celsius.

Vor fi ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în intervalele 30 iulie – 1 august şi 6-11 august, însă cantităţile de apă vor fi în general neînsemnate.

LA MUNTE

Vremea se va răcori în intervalul 29 - 31 iulie, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor scădea, în medie, cu 5 grade. Apoi se preconizează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel încât valorile de temperatură vor ajunge din nou să fie peste mediile climatologice ale perioadei.

Pe parcursul celor două săptămâni, instabilitatea atmosferică va fi în general redusă, dar în intervalul 30 iulie – 1 august, local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă mai însemnate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici