Zeci de cadre didactice din Capitală protestează la sediul Ministerului Educaţiei

Câteva zeci de cadre didactice din Capitală protestează, joi, la sediul Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia şi strigând "Daţi-ne banii".

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Zeci de cadre didactice din Capitală protestează la sediul Ministerului Educaţiei

Zeci de cadre didactice din Capitală protestează la sediul Ministerului Educaţiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În faţa Ministerului Educaţiei s-au adunat aproximativ 30 de sindicalişti, afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI), care spun că au venit în semn de solidaritate cu colegii din celelalte sectoare de activitate care au oprit lucrul.

Liderul FSLI filiala sectorului 3 din Capitală, Fănica Gavrilă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul protestatarilor este încă mic întrucât au dorit să participe doar profesorii care au terminat cursurile. Ea a precizat că cei care au venit la Ministerul Educaţiei s-au anunţat unii pe alţii, telefonic.

"Dacă ar fi fost anunţaţi din timp şi ar fi venit şi cei care au ore, cu certitudine în faţa Ministerului Educaţiei ar fi fost mii de profesori, aşa cum am demonstrat şi la alte acţiuni de protest", a spus Fănica Gavrilă.

Ea a precizat că sindicaliştii din educaţie sunt solidari cu colegii din Finanţe, întrucât problemele sunt similare în toate sectoarele de activitate.

Protestatarii strigă "Jos Funeriu", "Demisia şi "Daţi-ne banii" şi au la ei fluturaşii de salarii, pentru a arăta cât câştigă lunar.

Sorin Dragne, profesor de sport la Colegiul Tehnic Feroviar "Mihai I", spune că el are gradul I, vechime 14 ani în învăţământ şi în septembrie a câştigat 1.023 de lei.

"Acest Guvern nu ne mai poate reprezenta. Alianţa spune că ne oferă stabilitate politică, dar ne ia banii. Ministrul este incompetent şi mincinos, ne-a promis că reducerile salariale vor fi din toamnă, dar au început mult mai devreme", a spus Dragne.

El îi cere ministrului Educaţiei să nu îi fie frică şi să vină în mijlocul protestatarilor. "Nu îl vom sechestra, pentru că nu vrem ca el să rămână, noi vrem să plece", a spus Dragne.

"De asemenea, o rugăm pe doamna Oana Badea să îi şoptească ministrului să plece. Până acum i-a şoptit numai lucruri bune, aşa că să îi şoptească să plece, tot un lucru bun ar fi", a mai spus profesorul Sorin Dragne.

El a criticat faptul că au fost date afară îngrijitoarele din şcoli, pentru care statul plătea câte 300 de lei pe lună, în schimb au fost angajate firme care să se ocupe de curăţenie, pentru care plătesc zeci de miliarde de lei vechi pentru fiecare sector.

"Ne întrebăm unde este economia făcută de stat în aceste condiţii", a mai spus Dragne.

Sindicaliştii din educaţie au protestat mai întâi pe trotuarul din faţa Ministerului, însă ulterior aceştia s-au mutat la intrarea principală a instituţiei, spunând că poate aşa o să îi vadă cine trebuie.

Jandarmii care au fost trimişi la Ministerul Educaţiei i-au rugat pe protestatari să se mute înapoi pe trotuar. Aceştia nu au reuşit însă să îi convingă pe profesori să plece din faţa intrării principale, aşa că s-au retras, lăsându-i pe protestatari să îşi strige nemulţumirea în dreptul intrării principale.

Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici