Zeci de cai au fost botezaţi în ţară astăzi. Cum respectă tradiţia proprietarii animalelor. VIDEO

Zeci de proprietari de cai din mai multe judeţe ale ţării şi-au dus animalele la „Botezul cailor”. Caii sunt botezaţi pentru sănătate şi ca proprietarii să aibă un an bun cu recolte bogate. Este o tradiţie veche de peste o sută de ani, iar la final cei mai frumoşi cai au fost premiaţi.

Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Zeci de cai au fost botezaţi în ţară astăzi. Cum respectă tradiţia proprietarii animalelor. VIDEO

„Botezul cailor”, din judeţul Prahova. Cum respectă obiceiul proprietarii animalelor. VIDEO

O tradiţie din bătrâni este păstrată în mai multe zone din Prahova.

An de an, de Bobotează, în Pietroşani sau Tomşani, caii sunt botezaţi pentru sănătate şi ca proprietarii să aibă un an bun cu recolte bogate. În plus, sunt organizate diverse concursuri: armăsarii se întrec în frumuseţe sau forţă.

 

 

 

În Comarnic, tradiţia de Bobotează a fost reluată de anul trecut. Botezul Cailor a avut loc, anul acesta, în zona Prund. Zeci de proprietari de cai au mers la Botezul cailor.

Potrivit obiceiului, după slujbă, preotul botează armăsarii pentru sănătate şi să fie feriţi de pericole tot anul.

„Noi am reluat Botezul Cailor anul trecut. Dar este o tradiţie veche de 100 de ani. Am vrut să o readucem la viaţă pentru că este o tradiţie frumoasă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul din Comarnic, Sorin Popa.

Iar după botez au urmat probele mult aşteptate: cea de frumuseţe şi probele de tracţiune.

La Tomşani, păstrat din bătrâni, obiceiul Botezul Cailor a fost organizat şi anul acesta. Tradiţia spune că cine îşi botează caii în această zi, va avea un an bun, cu recolte bogate.

După spusele primarului Mihai Florin Pelin, evenimentul a avut loc pe islazul din satul Tomşani, unde a fost organizat botezul cailor dar şi autovehiculelor.

Botezul Cailor a fost şi pe islazul din satul Pietroşani, comuna Puchenii Mari.

Potrivit tradiţiei, în Băileşti, în ziua de Bobotează, proprietarii de cai se adună în faţa bisericii din centrul oraşului, iar după ce se termină slujba, preotul iese cu apa sfinţită şi stropeşte animalele cu busuioc.

Conform credinţei populare, după „botezul cailor” animalele vor fi ferite de blesteme şi de boli, vor fi puternice şi apte de muncă în anul care abia a început.

Obiceiul se mai păstrează, în Dolj, în doar câteva localităţi.

În Băileşti, oraşul natal al actorului Amza Pelea, botezul cailor este şi un moment în care oamenii se mândresc cu animalele lor. Aşa că, fiecare cal, echipat cu ciucuri roşii şi alte podoabe de sărbătoare, porneşte într-o paradă prin faţa unui juriu local. Anul acesta, 20 de călăreţi şi 6 căruţe trase de cai au încercat să obţină aprecierile juriului şi să câştige premiile puse în joc.

 

„Este o tradiţie pe care băileştenii vor să o ducă mai departe. Este o binecuvântare pe care o cer şi pentru partenerii cu care în decursul anului îşi fac treburile, adică să le binecuvânteze preotul animalele. Partea aceasta de socializare în care, la început de an, cetăţenii socializează între ei, aşa cum spunea şi Amza Pellea, vis-a-vis de ce au mai făcut, ce animale mai au, cum se descurcă şi, nu în ultimul rând, este partea aceasta arhaică în care fiecare dintre ei încearcă să-şi etaleze gospodăria prin animalele pe care le deţine. Mândria de a avea un animal sănătos, frumos, puternic. De la un an la altul, sunt mai puţini, dar încă mai vin”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti.

Câştigătorii au primit diplome şi premii în bani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici