- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (23.03.2017, 14:47)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de cercetători din Cluj au trimis un memoriu miniştrilor Educaţiei Naţionale şi Cercetării şi Inovării. Ce îi nemulţumeşte pe profesorii universitari
Zeci de cercetători şi profesori universitari din ţară reclamă ”disfuncţionalităţi flagrante” în derularea unei competiţii de proiecte şi cer celor doi miniştri ai Educaţiei Naţionale, respectiv Cercetării şi Inovării, reluarea întregului proces de evaluare.
Urmărește
380 afișări
Zeci de cercetători din Cluj au trimis un memoriu miniştrilor Educaţiei Naţionale şi Cercetării şi Inovării. Ce îi nemulţumeşte pe oamenii de ştiinţă (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)
Potrivit unui memoriu transmis, joi, miniştrilor Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, şi Cercetării şi Inovării, Şerban Constantin Valeca, se cere publicarea listei de evaluatori din Panelul de Ştiinţe Umaniste, pentru depistarea posibilelor conflicte de interese şi a modului în care a fost posibilă actuala ierarhie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Constatând existenţa unor disfuncţionalităţi flagrante în organizarea procesului de evaluare pentru domeniul Ştiinţe Umaniste la Competiţia Proiecte de Cercetare Exploratorie 2016 şi încălcarea mai multor prevederi din Pachetul de Informaţii, solicităm Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) publicarea neîntârziată a listei de evaluatori din Panelul de Ştiinţe Umaniste, pentru a putea depista posibilele conflicte de interese şi modul în care a fost posibilă actuala ierarhie. De asemenea, solicităm publicarea punctajelor acordate iniţial fiecărui proiect precum şi anularea evaluării la panelul respectiv urmată de reluarea întregului proces de evaluare a competiţiei de Proiecte de Cercetare Exploratorie la acest domeniu de Ştiinţe Umaniste”, se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Semnatarii memoriului susţin că, din cele 32 de proiecte cu peste 90 puncte, adică dintre cele ce au şanse să fie finanţate conform practicii de la ultimele competiţii,18 (circa 56%) sunt de arheologie şi istorie veche, iar evaluarea realizată de UEFISCDI ”a neglijat domenii întregi precum Filologia/Literatura, Artele, Teologia, Filosofia, Etnologia şi celelalte subdomenii ale Istoriei”.
”În aceste ultime domenii s-au depus proiecte sub conducerea unor personalităţi validate pe plan naţional şi internaţional care au un punctaj extrem de scăzut deşi au certă notorietate internaţională, în timp ce unii din cei aflaţi în fruntea listei sunt de multe ori fără vizibilitatea internaţională a celor depunctaţi”, se mai arată în memoriu.
De asemenea, în document se subliniază şi faptul că din primele 10 proiecte, 9, adică 90%, provin dintr-un singur subdomeniu al domeniului Istorie, respectiv Arheologie şi istorie veche.
”Aceasta în condiţiile în care alături de acest subdomeniu al istoriei au mai fost zeci de proiecte de istorie din subdomeniile istorie medie, modernă şi contemporană, alături de domeniile filosofie, teologie, lingvistică, literatură, antropologie, arte. Statistic, nu avea cum să iasă o atare pondere pentru un singur subdomeniu, dacă evaluările ar fi fost corecte şi egale şi nu ar fi favorizat deliberat un anumit grup profesional”, se menţionează în memoriul adresat celor doi miniştri.
Semnatarii memoriului invocă lipsa de transparenţă în procesul de evaluare a proiectelor în condiţiile în care unor directori de proiecte li s-a reproşat lipsa vizibilităţii internaţionale, fără a fi oferite, însă, criterii de referinţă clare, raportate la situaţia cercetătorilor români sau a celor străini, motiv pentru care unii au fost depunctaţi, ”în vreme ce alţii au fost supraevaluaţi, CV-urile acestora fiind apreciate în contextul naţional”.
Memoriul a fost semnat de zeci de cercetători şi profesori universitari din cadrul unor universităţi din Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Alba-Iulia şi Sibiu.
UEFISCDI este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale prin care se coordonează programe din cadrul Planului Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare şi se oferă finanţare pentru proiecte de cercetare.
Citeşte şi: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia transplanturilor de plămâni
Citeşte şi: Peste 99% din cererile de înscriere în învăţământul primar, admise. Vineri începe a doua etapă de înscrieri
Citeşte şi: Protest în faţa sediului Consiliului Judeţean Neamţ, unde se desfăşoară şedinţa de guvern România-Republica Moldova
Citeşte şi: Un medic schimbat din funcţie şi altul suspendat în cazul fetiţei care a murit la UPU Hunedoara
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe