Zeci de jandarmi şi poliţişti au intrat peste studenţii pro-Palestina care protestează la Universitatea Bucureşti. La faţa locului se află şi europarlamentarul Nicu Ştefănuţă

Manifestanţii pro-Palestina din campusul Universităţii din Bucureşti (UB) au primit o notificare prin care li s-a cerut să elibereze zona protestului până în această seară, la ora 22:00.

2083 afișări
Imaginea articolului Zeci de jandarmi şi poliţişti au intrat peste studenţii pro-Palestina care protestează la Universitatea Bucureşti. La faţa locului se află şi europarlamentarul Nicu Ştefănuţă

Zeci de jandarmi şi poliţişti au intrat peste studenţi pro-Palestina care protestează la Universitatea Bucureşti

UPDATE O parte a dispozitivului de jandarmi detaşat s-a retras. Protestarii se află în continuare în campus.

UPDATE Jandarmii le-au transmis protestatarilor că vor fi amendaţi pe baza legii 61/ 1991( încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice)

UPDATE La faţa locului a venit şi europarlamentarul Nicu Ştefănuţă

UPDATE Reprezentanţii Universităţii Bucureşti sunt şi ei prezenţi la faţa locului. El le-a trasmis protestatarilor că au 30 de minute să părăsească incinta Facultăţii de Psihologie.

UPDATE În acest moment studenţii sunt legitimaţi de forţele de ordine. În zonă cu corturi sunt aproximativ 20 de studenţi. Jandarmeria le-a comunicat că dacă refuză să părăsească zona riscă să fie amendaţi.

UPDATE După expirarea termenului jandarmii şi poliţiştii au pătrus în zona în care studenţii pro-palestina protestează de peste o lună.

Cum s-a ajuns aici

Universitatea din Bucureşti (UB) le-a cerut participanţilor la protestul pro-Palestina organizat lângă Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei să părăsească zona până joi, 20 iunie, la ora 22:00, fără a spune ce se va întâmpla dacă termenul nu va fi respectat. Instituţia acuză „acte de vandalism şi de anarhie” şi spune că protestul nu este reprezentativ pentru studenţii universităţii. 

Instituţia notează că are „obligaţia legală de a asigura un climat care să pună în centru siguranţa studenţilor săi şi care să permită buna desfăşurare a activităţilor didactice şi conexe actului didactic, dar şi păstrarea în cele mai bune condiţii a patrimoniului material şi imaterial al universităţii, dar şi al statului român”. De aceea, afirmă ea, „Universitatea din Bucureşti nu poate tolera astfel de manifestări. Prin urmare, astăzi, 20 iunie 2024, la ora 10:00, li s-a transmis protestatarilor o notificare de părăsire a spaţiului ocupat în campus până în această seară la ora 22:00, cu menţiunea că bunurile care nu vor fi ridicate din zona ocupată vor fi colectate sub sigiliu şi depozitate în vederea ridicării ulterioare de către posesorii acestora”.

Istoric al protestului 

Mai mulţi studenţi s-au strâns în luna mai în curtea Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii din Bucureşti pentru a manifesta împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.

„Noi, studenţi ai universităţilor din Bucureşti, nu vom mai tolera ce se întâmplă. Nici o secundă. Timpul să acţionăm este ACUM! Ne ridicăm în solidaritate cu studenţii din România şi din întreaga lume, adeseori abuzaţi pentru simplul fapt că îndrăznesc să se împotrivească genocidului. Stăm alături de poporul palestinian în lupta sa pentru justiţie şi dreptate pe propriul lor teritoriu. Aceasta este chemarea noastră la acţiune! Vă chemăm pe toţi, studenţi, profesori şi toţi oamenii în care răsună aceste cuvinte: Alăturaţi-vă nouă în solidarizarea cu cei care sunt oprimaţi şi brutalizaţi. Susţinem libertatea şi justiţia. Susţinem Palestina”, au scris organizatorii pe reţelele de socializare.

Protestatarii cer universităţilor din România să nu mai colaboreze cu universităţi şi centre de cercetare israeliene.

Reacţia UniBuc

Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Bucureşti (UB), dr. Bogdan Oprea, a transmis într-un comunicat de presă câteva precizări cu privire la ocuparea unui spaţiu al Universităţii din Bucureşti, situat pe Şoseaua Panduri, de către un grup de protestatari:

1. În prezent, la Universitatea din Bucureşti, sunt înmatriculaţi 2 studenţi / studente din Palestina şi niciun student din Statul Israel;
2. UB are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport în Europa, Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+, în cadrul căruia se pot desfăşura mobilităţi academice;
3. Potrivit Cartei UB, Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state;
4. Universitatea din Bucureşti susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare;
5. Universitatea din Bucureşti consideră că orice conflicte trebuie să îşi găsească soluţionarea pe cale paşnică.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici